Cit costa referendumul?

sâmbătă, 28 iulie 2012, 09:52
3 MIN
 Cit costa referendumul?

1. Mai intii sunt costurile directe, apreciate la circa 20 milioane de euro. Nu e putin, dar vom vedea ca ele sunt, pina la urma, poate cele mai putin importante. Sigur, ne putem intreba, de ce e nevoie sa faci un referendum pentru demiterea presedintelui, in conditiile in care Curtea Constitutionala nu a gasit nici un motiv intemeiat in acest sens, nimic din categoria "incalcari grave ale Constitutiei".

2. O a doua categorie sunt costurile de comunicare, cheltuite in majoritate coplesitoare de adversarii presedintelui din tabara USL. Sutele daca nu chiar miile de bannere si panouri care au inundat nu doar drumurile si orasele tarii ci chiar si satele mai izolate costa bani grei. Adaugati tricourile, fluturasii, publicatiile, mitingurile cu toate ingredientele, de la trupe muzicale la mici si bere, si multe altele. Trebuie sa fii naiv sa-ti imaginezi ca aceste costuri considerabile a fost acoperite din fondurile proprii ale pesedistilor si liberalilor. Nu, dupa o traditie incetatenita resursele financiare au fost puse la dispozitie de oameni de afaceri care, la fel de probabil, vor solicita in contrapartida diferite favoruri, cu precadere in zona achizitiilor publice.

3. Explozia cursului de schimb al leului in raport cu euro si dolarul din ultimele saptamani afecteaza deja milioane de romani. O parte, cei care au credite in valuta, au simtit-o deja la prima mina. Dar impactul este si va fi mult mai mare, multe preturi – de la benzina si motorina la energie electrica, gaze naturale sau chiar abonamentul la compania de cablu TV, fiind exprimate in euro.

4. Ca urmare a agitatiei politice autohtone si deteriorarii masive a imaginii externe a Romaniei vor creste semnificativ costurile asociate imprumuturilor sau emisiunilor de obligatiuni de stat. Cum deficitul bugetar trebuie acoperit cumva vom intra astfel intr-un nociv cerc vicios. Iar daca guvernul nu va gasi resurse vor aparea in citeva luni probleme la plata salariilor si pensiilor. In plus, s-au pierdut deja si se vor pierde investitii. Efectul? Mai putine locuri de munca, mai putini bani la buget. Pentru ca pierderea reputatiei costa mult.

   Intr-un alt registru, sunt costuri de o natura diferita. Toate insa cu impact enorm si pe termen lung. O tara cu o imagine atat de proasta precum cea asociata astazi Romaniei are nevoie de multi ani pentru a reveni pe linia de plutire. Sa ne aducem aminte ce s-a intimplat dupa mineriada din 1990. In conditiile in care exact in aceasta perioada se discuta la nivel european nu doar bugetul UE pe urmatorii 7 ani ci si maniera in care va fi reconfigurata Uniunea pentru a a face fata crizei euro si unei noi realitati geopolitice, Bucurestiul are toate sansele sa fie impins de la masa de negocieri in vestibul. Dar lucrurile nu se opresc aici. Ceea ce multa lume, si din tara si din afara, nu se sfieste sa descrie drept o lovitura de stat acoperita de decizii parlamentare pseudo-legale, a creat o prapastie de proportii in societatea romaneasca. Elitele, cele care pina la urma au un rol decisiv pentru progresul unei tari sunt demotivate si descurajate. In timp ce intr-o proportie covirsitor mai mare ca in trecut parintii isi indeamna copiii sa plece in strainatate sute, mii de studenti romani din universitatile mari ale lumii dispusi pina de curind sa-si sprijine intr-un fel sau altul tara vor renunta la astfel de demersuri. Ce perspective de evolutie are o natiune in care domneste o astfel de stare de spirit, intr-un moment in care planeta traverseaza o criza globala de proportii nu e greu de ghicit.

Comentarii