Cit imi dai ca sa te votez?

luni, 05 decembrie 2011, 20:17
2 MIN
 Cit imi dai ca sa te votez?

USL scade, dar ramine in continuare peste 50% plus unu, PP-DD creste usurel, in vreme ce PDL stationeaza. Cam asa ar putea fi sintetizate rezultatele ultimelor sondaje de opinie. Momentan, nu conteaza votul exprimat in fiecare regiune in parte, ci doar tendintele care se inregistreaza in preferintele electoratului.

USL se diminueaza, pentru ca destul de multi alegatori nu percep aceasta constructie politica bizara drept o alternativa credibila la actuala putere. Chiar daca numele aliantei e nou, eroii sint vechi si cunoscuti. Cu mici exceptii, politicienii USL nu sint recomandati de cine stie ce rezultate. Nici programul aliantei nu contine vreo solutie miraculoasa de iesire din criza. Pentru USL, cancerul este Basescu si, odata extirpat, totul va merge bine. De aceea sint promise sute de mii de locuri de munca, salarii mai mari si pensii decente, nu stiu cit la suta din PIB pentru Invatamint si Sanatate, precum si siraguri de autostrazi, lucruri pe care aceiasi politicieni nu le-au realizat nici macar cind erau bani, daramite dupa ce vor fi fost toti fituiti de Elena Udrea.

Lipseste din retorica si comportamentul USL si speranta ca, macar de data aceasta, vor apela la oameni de calitate pentru actul guvernarii. Daca specialistii USL sint cei care isi dau cu parerea pe la televizor, atunci vor avea succese marete in urmatorii ani. Trist e ca liderii aliantei compenseaza lipsa de calitate a cadrelor de partid prin supralicitarea discursului vindicativ, vorbind tot mai des despre pedepsele ingrozitoare care ii asteapta pe portocalii. Inca o data, vinovatul e doar celalalt. Un celalalt cu care se poate bate palma, fiind in final exonerat de orice vina.

PP-DD creste pentru ca exista multa disperare in societatea romaneasca. Coroborata insa cu o lipsa de discernamint pe masura. E uimitor cum atit de multi oameni pot crede promisiunile electorale fanteziste ale acestei formatiuni.

Dar aparitia si evolutia PP-DD se inscrie intr-o formula de evaziune politica specifica ultimilor 20 de ani. Dupa 1997, lipsa de rezultate a PNTCD (CDR) a dus, initial, nu la revenirea in forta a PDSR, ci la cresterea ApR, iar mai apoi a PRM. Cu putin inainte de 2004, in pofida eforturilor PSD de a identifica Alianta DA cu defuncta si antipatizata CDR, cuplul Basescu-Stolojan miza tocmai pe reinventarea dreptei. Dupa 2004, un lucru asemanator s-a intimplat si cu PLD, care, foarte curios, era vazut ca un partid nou-nout. Ciudat este ca USL nu beneficiaza de acelasi tratament, adica de aceeasi prezumtie de noutate. De ce oare?

Daca e adevarat ca PP-DD e doar arma secreta si cam tembela a PDL, atunci discursul populist al acestui partid e o capcana intinsa USL. Promisiunilor aberante ale acestui partid USL nu trebuie sa le raspunda cu alte promisiuni imposibil de indeplinit. Deja Crin Antonescu a capatat o voce gilgiitoare, care anunta intoarcerea Romaniei in paradis. Dar din aceasta cursa a inarmarilor cu promisiuni, USL va iesi daca nu invins, atunci sigur epuizat. Iar greul incepe din 2013.

Comentarii