Dalkia-Termo SRL

miercuri, 05 septembrie 2012, 21:52
5 MIN
 Dalkia-Termo SRL

Popescu Gheorghe se trezeste mai de dimineata, ca sa nu se inghesuie toti la ora 7 la singura baie din apartament, iar el vrea sa se si barbiereasca, caci azi l-a chemat seful la el. Da drumul la maximum la apa calda, caci cu apa rece se irita si nu se mai poate barbieri apoi o saptamana. Are barba tare. Lasa apa sa curga  in gol, 5-6 minute, chit ca va plati in plus degeaba, si-si face pantofii in acest timp. Revine la baie, dar apa e tot rece. S-a trezit degeaba mai devreme: putina lume din bloc trezita la acea ora face ca apa sa se incalzeasca doar dupa ce ar curge in chiuveta tot continutul conductei de la punctul termic si pana la el in apartament, la etajul 7. Mai sta putin, se invarte pe hol o vreme, revine: apa, tot rece. Poate un pic calaie, dar rece. E ora 7 fara 3. N-are incontro, se barbiereste la rece, chit ca ii dau lacrimi cand da cu lama pe sub barbie. Nu termina inca si, iata, se trezesc si cei mici, care trebuie sa mearga la scoala. Dau navala in baie, tata le promite ca termina imediat. Numai bine ca, intre timp, desi el a terminat barbieritul, a venit si apa calda. E fierbinte de nu poti tine mana. Copiii vor si apa calda la spalat, caci cea rece e prea rece. Mai ales ca, de cateva zile, Popescu Gheorghe a mai inchis putin caldura la calorifere, din repartitoare, iar noaptea e cam racoare in casa. N-a avut insa incotro: trebuie ca toti sa  se mai caleasca nitel cu frigul, caci a platit luna trecuta 8 milioane la caldura, la doua camere, chit ca inchide caldura cand pleaca. Si asta de cand si-a pus repartitoare, ca inainte platea la jumatate iar caloriferele mergeau non-stop la maximum. Nu mai intelege nimic, dar asta e. In fine, intra cel mic la spalat. Se aude un racnet: cel mic s-a fript cu apa. Scandal, urlete, sare si mama cu gura… Tatal vrea sa potriveasca apa, dar intre timp s-a trezit se pare tot blocul sa se spele, si ca urmare cea rece nu mai are presiune cum trebuie. Greu, invartind rozetele cu mare finete, o nimereste pana la urma si se spala cu totii. Mai cu indemnuri, mai cu certuri si inghionteli, mai nervosi sau doar prost dispusi,  ies in sfarsit cu totii din casa, care la scoala, care la serviciu. Familia ieseanului Popescu Gheorghe incepe bucuroasa o noua zi.

Dalkia Romania SA, o firma cu capital francez care opereaza deja termoficarea in Ploiesti de cativa ani, unde se aude ca o face cu succes, a preluat oficial zilele trecute si serviciul de termoficare de la Iasi. O afacere semnata pentru 20 de ani, facuta cu Primaria Iasi prin infiintarea unei noi firme: Dalkia-Termo Iasi SRL. Cei 9 enumerati mai sus sunt fie reprezentanti ai actionarilor in firma (primii doi), fie administratori (8 dintre ei), fie si una si alta (primul). Cu alte cuvinte, de ei va depinde daca cele peste 47.000 de familii de ieseni inca racordate centralizat vor avea in urmatorii 20 de ani un serviciu de termoficare, anume apa  calda si caldura in case, nu spunem modern, dar unul la standarde minime de civilizatie.

Poate e greu de grezut pentru domnii francezi. Poate si pentru ploiesteni. Dar cazul pomenit mai sus nu e ceva singular. Este, cu siguranta, "drama" a zeci de mii de ieseni, a marii majoritati a celor racordati centralizat la Iasi. Ati ras poate, ici-colo, la cele de mai sus? Foarte rau, caci, exagerand putin, trebuia sa plangeti. Iesenii ar avea voie sa rada, daca le da mana s-o faca, dar dumneavoastra, cei 9 de mai sus, sub nici o forma. Asta pentru am incercat sa sintetizam acolo exact problemele cu care se confrunta iesenii in relatia cu CET. Sa le luam mai concret, in randurile ce urmeaza.

– Fara indoiala, cea mai grava problema mostenita de la CET, din punctul de vedere al consumatorului, este brambureala repartitoarelor de pe calorifere. Dati pe Google o cautare dupa "repartitoare Iasi aberatii ziaruldeiasi" si veti gasi o panoplie completa a problemelor, plecand de la vecini cu apartamente identice, ambii locuind in ele, in care unul plateste pe luna 2 milioane lei vechi caldura, celalalt 15, si terminand cu legislatia neclara ce lasa fara nici o supervizare firmele de citire a repartitoarelor, firme ce par a prospera in timp ce numarul iesenilor carora li se pare ca platesc prea mult degaba creste de la an la an.

– Pretul apei calde si caldurii, care peste tot in lume este categoric mai mic in regim centralizat decat in regim propriu, cu centrala de apartament. La noi este taman invers. Cat timp CET era o societate patronata public, existau unele explicatii de natura sociala, chiar politica, privind amanarea restructurarii sI rentabilizarii firmei. Acum, aceasta explicatie a picat. Ne intrebam: veti sti ce aveti de facut?

– Apa se incalzeste dupa minute bine de la deschiderea robinetului, iar asta face ca iesenii sa plateasca degeaba cantitati deloc neglijabile de apa calda. Solutii exista: acele aparate de recirculatie a apei pe care CET a vrut sa le generalizeze la nivelul intregului oras, dar totul s-a blocat "in fasa", pe de o parte din cauza lipsei banilor, pe de alta parte din cauza indolentei sefilor centralei. Poate parea un moft, dar multa lume pleaca de la CET sI din acest motiv.

– Zile in sir, in alti ani chiar saptamani, intreg orasul statea fara apa calda, pe motiv de "Revizie generala la CET". De parca revizia asta cade de undeva din ceruri, data de la Dumnezeu. Domnilor, nu mai suntem in ’89, ca sa invocati asta acum! Suntem in 2012, asa ca nu va mirati cum ati pierdut jumatate din clienti in cativa ani!

Nu mai pomenim de alte lucruri marunte, cum ar fi faptul ca, in era internetului, CET a ramas singurul distribuitor de utilitati la care nu poti plati cu cardul, prin internet banking sau prin transfer, ci trebuie sa mergi cu banul cash in mana la punctul termic, printre cazanele sub presiune, sa achiti factura. Sau de personalul adesea indolent de la ghisee, sau cate si mai cate astfel  de chesiuni. Astea sunt minore, sa le trecem la capitolul "si altele".

Nu mai pomenim, de asemenea, nici de problemele structurale, cu siguranta mult mai grave, mostenite de la CET: reteaua, liniile  de aprovizionare cu combustibili etc. De acestea ne vom ocupa cu alta ocazie, mai pe larg.

Probabil ca acolo la Paris,  in fata actionarilor, cand ati prezentat afacerea din orasul  nostru, ati intrezarit profitul de la Iasi. Lucru firesc, altfel nu semnati. La fel de firesc, nimeni nu asteapta  ca Dalkia sa faca protectie sociala  aici, sau pomeni. Cu totii trebuie insa sa avem pretentia la un serviciu civilizat, la standarde minime, pentru care platim.

Stiti ce face astazi Popescu Gheorghe, domnilor administratori ai Dalkia-Termo SRL? Vara asta n-a mai apucat sa stranga bani de centrala de apartament, iar acuma, chiar de i-ar avea, e prea tarziu. Si-a jurat insa in barba, asa iritata cum e ea, ca la anul isi pune centrala imediat ce se poate, eventual chiar din primavara. Credem ca nu e prea tarziu sa il opriti sa faca asta. Si nu prin lege, cum s-a incercat si inca se mai incearca in Romania. Ci, ca francezi, stiti dumneavostra cum!

 

Comentarii