De la capitalul de simpatie la capitalul politic

miercuri, 01 septembrie 2010, 17:56
3 MIN
 De la capitalul de simpatie la capitalul politic

In toamna lui 2007 am facut un tur al citorva comune din judet, incercind sa surprind perceptia electoratului vizavi de primul scrutin europarlamentar. E de prisos sa spun ca niciunul dintre respondenti nu stia cu ce se maninca Parlamentul European si ca doar citeva persoane, "protipendada" satului, aveau vagi notiuni despre candidati. Frapant a fost insa un alt lucru. Nu a existat interlocutor care sa nu fi auzit de Elodia. Mai mult, unii sateni recunosteau deschis, cu usoara aroganta, ca isi pierd noptile holbindu-se la OTV. Daca la momentul respectiv si-ar fi facut partid, Dan Diaconescu ar fi avut la activ cel putin un mandat de eurodeputat. Probabil ca a fost mai profitabil sa nu-si faca.

Misteriosul sondaj de opinie publicat de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu pe platforma blogary.ro a stirnit numeroase controverse. Majoritatea comentatorilor si-au exprimat rezerva fata de procentul important cu care ar fi creditat partidul lui Diaconescu. Scepticismul este cumva indreptatit. Nu te "trezesti"  in fiecare zi, poate nici in fiecare secol, cu un partid care creste din nimic la 20%. In teoria marketingului politic, o astfel de situatie este de neconceput. Si totusi. Intr-o tara ravasita de criza, in care apelativele cocalar si pitipoanca au devenit etalon pentru buna crestere si in care modelul OTV este considerat mainstream de celelalte televiziuni, procentul PP nu ar trebui sa surprinda. Dimpotriva, ar trebui sa fim bucurosi ca doar 20% dintre romani au cazut in capcana. La fel de opimisti ar trebui sa fim si in privinta sanselor ca formatiunea OTV sa domine scena politica peste doi ani.

Ce s-a discutat, putin, spre deloc, in perspectiva scrutinului din 2012 este componenta puternic uninominala a viitoarelor alegeri. Dintr-un soi de amnezie, de inteles dupa 18 ani de vot pe lista, diversele analize omit sa ia in calcul dizolvarea votului politic la urmatoarelor alegeri parlamentare. Daca in 2008 candidatii abia au avut timp sa-si creioneze niste colegii, in care sa porneasca drept favoriti, dupa doi ani vorbim deja despre adevarate "mosii". Sa nu-mi spuna cineva ca daca Mocanu, Adomnitei, Fenechiu sau Ratoi si-ar mai dori un mandat in colegiul pe care il pastoresc acum le-ar fi greu sa-l obtina. Inclusiv parlamentarii PDL, cantonati in municipiu, au stiut in acesti doi ani sa bata din usa in usa si sa se delimiteze de propriul partid, indeajuns cit sa porneasca drept favoriti la urmatoarele alegeri. Si e greu de crezut ca situatia de la Iasi ar fi o exceptie. In contextul votului uninominal, sansele unui partid nou infiintat de a accede la putere de unul singur, fara sprijin din exterior, tind spre zero. Oricit de charismatic ar fi Dan Diaconescu pentru o zona a electoratului, nu se poate clona in citeva sute de candidati si oricit de bogat ar fi ca ziarist, nu-si  permite sa cumpere citeva sute de primari. De la capitalul de simpatie la capitalul politic este o distanta lunga, care tine mult de… capital.

Ce a vrut, atunci, sa spuna Sebastian Lazaroiu? Fie a vrut sa deturneze atentia de la problemele politice cu care se confrunta Guvernul, fie a vrut sa bage zizanie in opozitie, fie Cotroceniul ia in calcul sprijinirea unui alt partid anexa, dupa modelul UNPR, caz in care ascensiunea PP devine realizabila. Sau poate – si asta ar fi cel mai grav – oamenii lui Basescu chiar cred in Mos Craciun si Alba ca Zapada.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii