Dictatura consilierilor

joi, 20 martie 2008, 21:27
3 MIN
 Dictatura consilierilor

Dupa Revolutie, Iasul a stat mai mereu sub semnul "tatucului". Fie ca s-a numit Simirad sau Nichita, primarul de pina acum a condus "dulcele tirg" dupa bunul plac. Folosindu-se de majoritati cistigate sau "negociate", edilul si-a impus facil punctul de vedere, consilierii locali parind simple marionete. De fapt, "impus" e mult spus: a cerut si i s-a dat. De la un mandat la altul, miza Consiliului Local a scazut, devenind o institutie desueta. O forma fara fond, menita sa justifice principiul democratic al reprezentativitatii, dar si ceva bani publici in plus, cheltuiti pe aparatul birocratic. Din vara, ecuatia s-ar putea schimba. La momentul actual, nici un partid din Iasi nu pare sa-i poata oferi viitorului primar o majoritate confortabila.

Daca va cistiga un nou mandat, Gheorghe Nichita se va trezi dupa alegeri intr-o alta lume. Va sta pe acelasi fotoliul, va scrie cu acelasi stilou, isi va primi cafeaua de la aceeasi secretara. Va veni in fata Consiliului Local cu un proiect de hotarire si i se va raspunde politicos: "Nu ne-ati convins. Mai incercati". Situatia nu ar sta diferit nici in cazul celorlalti posibili primari. Daca ne raportam la scorul obtinut de PD-L la euroalegeri, "portocaliii" par favoriti la a cistiga municipiul. Greu de crezut totusi ca vor obtine peste 50% din voturi si, prin urmare, un control fara emotii al Consiliului Local. Obisnuit sa taie si sa spinzure ca rector la "Cuza", Dumitru Oprea va avea in fata un Consiliu mai degraba ostil. Isi va mai impune proiectele? Asta da provocare pentru un "bun manager". O victorie a Irinei Schrotter ar complica si mai mult relatia primar – CL. Umilinta infringerii in fata unui independent, si femeie pe deasupra, ar forma la Iasi o coalitie "science fiction" PSD-PDL-PNL. Cum va convinge creatoarea de moda macar 14 consilieri sa-i voteze proiectele?

Situatia poate fi asemanatoare si in Consiliul Judetean. In premiera, din acest an, iesenii vor alege uninominal si conducatorul acestei institutii. Cu alte cuvinte, spre deosebire de mandatele precedente, seful de la Casa Patrata nu va mai avea sprijinul obligatoriu al Consiliului. Imaginati-va urmatorul scenariu. Dan Carlan presedinte peste un CJ in care PSD si PNL au majoritate, intelegerea la nivel judetean dintre cele doua partide fiind deja oficializata de Relu Fenechiu. Dublam miza, si-i mai oferim – doar cu titlu de exemplu – un mandat lui Nichita la Roznovanu, cu un Consiliu ostil PD-L-PNL. Peste toti, veghind macar inca 5 luni la respectarea legii, prefectul liberal Marius Bodea. Cum vor functiona individual si conlucra cele trei institutii? Am avea premisele unui blocaj administrativ "de toata frumusetea".

Dincolo de ipoteze mai mult sau mai putin plauzibile, citeva concluzii pot fi trase. In primul rind, desi paradoxal, cei mai cistigati dupa alegerile din iunie vor fi liberalii. Fara sanse reale de a obtine Primaria sau sefia CJ, PNL dispune inca de un electorat fidel, care-i va oferi o reprezentare decenta in ambele Consilii. Asemenea PC si PRM in 2004, PNL va juca rolul de joly joker in administratia locala. Altfel spus, se va vinde formatiunii care ofera mai mult, dupa un principiu cit se poate de liberal. Cu un efort minim in campania electorala, PNL are sansa sa obtina usor, din vara, un post de viceprimar si de vicepresedinte al CJ.

In al doilea rind, va creste miza votului pentru consilii. Tripartidismul previzibil spre care se indreapta guvernarea locala va crea un raport de forte fragil. Odata formate, majoritatile vor sta sub semnul imprevizibilului. Un simplu puseu de personalitate al unui consilier va da peste cap ore intregi de negocieri politice. Iasul va ajunge sub dictatura consilierilor.

 

 

Comentarii