Educatia, banc de proba

marți, 15 ianuarie 2013, 18:16
2 MIN
 Educatia, banc de proba

Timp de respiro, anul acesta in invatamant. Toate – de la clasa pregatitoare si pana la admiterea in facultate – au ramas asa cum le-a lasat Daniel Funeriu. Anuntul, facut la inceputul anului scolar de Ecaterina Andronescu, ministrul de atunci, prevesteste de fapt o noua perioada de schimbari in sistem. Inca nu se intrevede nimic, dar premierul deja se contrazice cu actualul ministru al Educatiei unde sa aseze clasa zero – sa ramana in scoala, cum propune Remus Pricopie, sau sa revina la gradinite, cum pledeaza Victor Ponta? Poate nu se va ajunge la un nou referendum.

Ca si cum asta n-ar fi de ajuns, personalul din invatamantul prescolar, alaturi de cel din ciclul primar, a mai primit un motiv de ingrijorare: angajatii fara studii superioare au la dispozitie sase ani ca sa si le faca. Perfectionarea fortata a fost decisa la sfarsitul anului trecut si face obiectul unei ordonante de urgenta semnata de Ecaterina Andronescu. Ar insemna o gura de oxigen pentru universitatile cu profile care tanjesc deja dupa studenti, in contextul scaderii populatiei scolare si a interesului acesteia pentru unele domenii. Ordonanta vizeaza aproximativ 22.000 de cadre didactice, dar fostul ministru a revenit ieri, promitand ca prevederea va fi scoasa din textul ordonantei, atunci cand aceasta va intra in dezbaterea Parlamentului. Ea a explicat este vorba doar de acei educatori si invatatori care vor sa avanseze in cariera, devenind profesori pentru invatamantul prescolar, respectiv pentru cel scolar.

De altfel, presedintele ii transmisese Ecaterinei Andronescu, anul trecut, la investirea in functie, sa nu schimbe Legea Educatiei pana cand aceasta nu va fi vazuta functionand, dar indemnul nu a rezistat decat cateva ore, pana in seara zilei in care a fost semnat decretul prezidential de preluare a portofoliului. Atunci Andronescu anunta ca destule "lucruri" nu au produs efecte favorabile sistemului de invatamant.

Poate ca dezbaterea publica propusa de fostul ministru in acest sens ar trebui sa inceapa cu multasteptata crestere la 6 procente din PIB a bugetului alocat Educatiei. In mod cel putin suspect insa, nici gurile liderilor sindicali din invatamant nu se mai aud, ca pe vremea guvernarii Boc. Restul se inscrie in paguboasa meteahna a politicii romanesti de a schimba tot ce a modificat predecesorul aflat la putere, un obicei care a debutat la inceputul anilor ’90 si care, dupa cum se vede, e in plina desfasurare si astazi. Cu ce pret, resimtim cu totii, ca parinti, elevi si, nu in ultimul rand, ca profesori.

Comentarii