Insula indolentei

luni, 17 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Insula indolentei

Campionatul intern de fotbal s-a cocosat in ultima perioada sub avalansa de meciuri aranjate si trucate, de la nivelele sale inferioare pina la esalonul cel mai urmarit, Divizia A. S-a ajuns intr-o asemenea situatie incit nimeni din cei implicati in astfel de afaceri murdare nu se mai oboseste sa-si infrineze pornirile, iar blaturile se pot observa cu ochiul liber, marea lor majoritate petrecindu-se sub privirea a mii de spectatori ori chiar milioane de telespectatori. Convinsi ca semnalele furibunde trase de presa in aceasta directie nu au cum sa-i atinga, multi presedinti de cluburi s-au prins in aceasta hora a hotiei si minciunii, transformind traficul de puncte intr-un lucru mai serios decit era traficul cu benzina peste Dunare in anii razboiului din Iugoslavia.
Toata lumea se intreaba cum de s-a ajuns in aceasta situatie incredibila, in care meciurile care se joaca cinstit intr-o etapa sa fie mult mai putine decit cele asupra carora planeaza suspiciuni imense. E momentul in care conducatorii forurilor directoare ale fotbalului romanesc, Federatia si Liga Profesionista, sustinuti de cei mai influenti impresari din tara, au pornit o campanie puternica de ingradire a blaturilor si de readucere a sportului-rege pe un drum cel putin apropiat cu cel al fair-play-ului. Din pacate, este deocamdata o campanie la nivel de declaratii si nu una de fond, cu masuri drastice care sa-i scoata din fotbal, cu suturi in fund, pe cei care incearca sa triseze. In ultimii ani, doar doua astfel de afaceri de coruptie au fost date la iveala in fotbalul romanesc, una la Iasi si alta la Alba Iulia. In ambele cazuri, ele au fost descoperite insa, nu prin eforturile Federatiei ori Ligii, ci pentru ca una din partile implicate in conflict a avut mai mult de cistigat in urma dezvaluirii aranjamentului decit daca el ar fi fost musamalizat.
Un lucru e cert: s-a ajuns in situatia insuportabila de acum, cind se cunosc 80% din rezultatele meciurilor inainte de desfasurarea lor, pentru ca ani in sir nu s-a facut nimic, nu a existat nici o reactie in fata acelor meciuri, e adevarat, mult mai putine, despre care se stia ca sint trucate. Ascunzindu-se in spatele motivului pueril reprezentat de "lipsa de probe", mai marii fotbalului romanesc au lasat caravana sa mearga inainte, cu toate racilele ei, aruncindu-ne praf in ochi cu performantele de exceptie ale echipei nationale. In umbra rezultatelor mari scoase de Hagi, Gica Popescu ori Dan Petrescu sub "tricolor", campionatul intern s-a afundat tot mai mult in mocirla furtisagurilor mai mici sau mai mari, a aranjamentelor de tot felul, a unui trafic de influenta greu de sesizat, dar extrem de puternic. Asa a fost posibil ca Gloria Bistrita sa devina "echipa casierie" a campionatului, colectind si oferind puncte dupa bunul plac al celor care o tineau in brate; asa a fost posibil ca Sportul Studentesc sa se salveze ani in sir, ca prin miracol, de la retrogradare, desi nu juca nimic; asa s-a ajuns ca in unele sezoane echipele retrogradate ori cele care joaca in cupele europene sa fie cunoscute inca inainte de inceperea returului, numele lor fiind "batut in cuie" la intilnirile conspirative ale celor mai influenti presedinti de cluburi.
Bolovanul insa a continuat sa se rostogoleasca, devenind tot mai mare si mai greu de oprit. Nimeni nu si-a mai facut probleme pentru aranjarea unui meci, iar unii si-au facut din aceasta pur si simplu o indeletnicire de succes. Culmea este ca tocmai cei care sint implicati pina in git in astfel de masinatiuni ce sfideaza cu nerusinare ideea de competitie si de disputa sportiva au ajuns sa-si strige cu voce tare inocenta si sa sustina ca le este sifonata imaginea!
E greu de spus daca si cum se va reusi reinstaurarea unui climat de corectitudine in fotbalul romanesc, atita timp cit oamenii care il manevreaza vor ramine aceiasi, cu mentalitati in care cuvintul "ilicit" nu are nici o semnificatie. S-a spus, inca de mult timp in urma, ca fotbalul si-a creat un statut propriu in Romania, devenind un fel de "stat in stat", ce nu se supune regulilor societatii civile, precum celelalte sectoare ale vietii sociale si acesta e unul din cele mai rele lucruri care se puteau intimpla. Atita timp cit organele Ministerului de Interne si de Justitie vor fi oprite sa-si faca meseria si in curtea fotbalului, sub acuzatia ca sfideaza astfel tutela forurilor internationale fotbalistice la care sintem afiliati, nu vom avea meciuri corecte. Abia cind Politia va avea mina libera sa porneasca propriile anchete, sa caute vinovatii si cind procurorii vor baga in duba, cu catusele la miini, citiva din presedintii de cluburi prinsi facind potlogarii (si odata cu ei antrenorii si jucatorii care li s-au raliat), abia atunci vom sti ca ceva s-a schimbat. Atunci vom avea de ce sa ne intoarcem pe stadioane si de ce sa asteptam transmiterea unor meciuri din campionatul intern. Deocamdata insa, fotbalul romanesc risca sa se sufoce sub propria umbrela protectoare pe care tot el si-a creat-o. (Ion TEODOR)

Comentarii