Martiraj

joi, 26 aprilie 2007, 19:57
3 MIN
 Martiraj

Intr-o masura mai stridenta decit se anticipa, parlamentarii au intrat, total, in jocul propus de Traian Basescu. Este un razboi fara nuante, fara parti neutre, fara arbitri. Sa stai pe margine pare o lasitate, sa nu te pronunti miroase a prostie. In noul context, miza referendumului nu mai este readucerea presedintelui suspendat in functie. Va conta modul in care va reveni: purtat pe brate sau reprimit protocolar si tolerat in rindul politicienilor?
Din ceea ce a vazut electoratul intre 2000 si 2004, PSD nu a inteles nimic. La Primaria Capitalei a fost aceeasi reteta. Traian Basescu s-a priceput de minune sa joace cartea victimei, a omului care nu se da batut. Acolo s-a creat mitul invulnerabilitatii si acum trece printr-o etapa de reconfirmare. Pas cu pas, isi construieste postura unui sfint crestin,  victima celor 3-2-2, "numarul rau pentru Romania". Asa cum a amintit-o in Piata Constitutiei, ii convin comparatiile cu Sf. Gheorghe in lupta cu "balaurul", atitudine si misiune la care a sperat de cind a ajuns la Cotroceni, unica postura in care adrenalina ii completeaza pe deplin capacitatile intelectuale.
De o parte avem pur si simplu "ura", nu "ratiunea". Ura irepresibila a facut ca actiunile parlamentarilor din ultimele zile sa credibilizeze cu totul motivele presedintelui suspendat in privinta renuntarii la demisie. Putem spune acum, fara sa fim acuzati de naivitate, ca modificarea legii alegerilor prezidentiale, pentru a se interzice candidatura unui presedinte suspendat, era o intentie mai onorabila pe linga ceea ce a facut Parlamentul in zilele ulterioare. Stabilirea datei referendumului intr-o zi de simbata, interzicerea timpilor de antena la televiziunea si radioul public, posibilitatea Parlamentului de a-l tine suspendat la nesfirsit, dupa ce Curtii Constitutionale i s-a refuzat dreptul de a se pronunta asupra vidului legislativ existent, il transforma pe Basescu intr-un martir politic. Ceea ce e cu totul distorsionat.
In aceste conditii, vor fi destui oameni care, in stare de normalitate, nu il simpatizeaza pe Basescu si nu ar fi pus in ruptul capului stampila pe el, dar il vor vota acum speriati, pusi pe ginduri de acest iures irational, lipsit de orice prejudecati, ce incearca sa-l anihileze. Lectia va fi, la nivelul perceptiei comune, urmatoarea: pentru ca unui om ii este ingradit dreptul la libera exprimare, se schimba legi si se incalca Constitutia numai pentru el, acel Parlament poate folosi asemenea tip de abuzuri impotriva oricarui cetatean. Precedentul a fost creat, parlamentarii nu au nici un fel de scrupule. S-ar putea ca altcineva sa urmeze, cine stie prin ce legi ori regulamente. Frica si revolta fata de puterea nestavilita si abuzurile Parlamentului devin mult mai intense decit antipatia pentru manierele discutabile si defectele omenesti ale lui Basescu.
Daca l-ar lasa in pace si nu l-ar umple de epitetele lansate zilnic pe antenele lui "Felix", daca nu ar fi aceasta haituiala legislativa si nu ar fi anuntate tot felul de interdictii, Basescu ar ramine un simplu presedinte suspendat. Poate ca multi chiar ar putea crede ceva din argumentatia coalitiei parlamentare, insa in conditiile actuale este exclus. Radicalizarea optiunilor si intensitatea emotiilor tind sa fie atit de puternice, incit e greu sa-ti inchipui cum va arata Romania dupa 19 mai. In mod sigur, "Sf. Gheorghe" de serviciu si "balaurul" au in program alte reprize.

Comentarii