Mihaela Popa, un mandat ratat

marți, 30 august 2011, 18:28
3 MIN
 Mihaela Popa, un mandat ratat

Senatoarea Mihaela Popa si-a luat adio la sfirsitul saptaminii trecute de la functia de presedinte al Comisiei de Organizare si Desfasurare a Alegerilor (CODA) din cadrul PDL si nu par a fi multi din filiala locala a partidului care sa o regrete.

Ca om politic, Mihaela Popa a aparut practic din neant, arzind etapele intr-un ritm care parea sa o anunte ca pe o speranta a noului val de politicieni ieseni. Europarlamentar, aleasa apoi ca senator intr-un scrutin uninominal, in pofida misoginismului electoratului autohton, Popa parea a fi exponenta vintului schimbarii. Numita sefa a CODA in mai 2010, senatoarea era chemata sa indeplineasca doua obiective. Unul major, acela de a pune ordine intr-o filiala macinata de lupte interne intre vechii democrati si membrii proveniti din fostul PLD. Al doilea obiectiv, aproape formal in aparenta, era exact cel desemnat de insasi denumirea postului pe care il ocupa: sa organizeze alegerile pentru un nou sef al filialei judetene.

Dupa 15 luni de "domnie", Mihaela Popa lasa in urma un mandat dezamagitor, pentru a folosi un termen blind. Daca la venirea ei taberele adverse din PDL erau clare, acum pina si Machiavelli si-ar prinde urechile incercind sa le descurce si sa afle cine cu cine se bate si de ce. In spatele Mihaelei Popa s-au facut si desfacut aliante conjuncturale. Pe sub masa in fruntea careia stateau liderii informali ai filialei si pe care Popa o prezida s-au impartit copios suturi la glezna. Miinile strinse uneori de liderii factiunilor din partid au mascat mai mereu pumnalele tinute la spate, iar aplauzele de complezenta nu au reusit niciodata sa acopere zgomotul scrisnetelor din dinti.

Mihaela Popa nu a reusit sa comunice nici cu membrii partidului si nici cu societatea civila. A anuntat in numeroase rinduri alocarea catre Iasi a unor fantomatice sume de bani, a spus repetat ca Iasul se afla pe primele locuri in ce priveste atentia acordata de Guvern, in timp ce colegii ei parlamentari abia pridideau sa dea explicatii pentru suntarea Iasului la nivel central.

Problema ei de comunicare ar putea fi explicatia si pentru esecul in chiar misiunea care i se incredintase. Nu a reusit sa puna piciorul in prag pentru a transa vreo disputa. Ea insasi a oscilat intre Blaga si Boc in competitia pentru sefia PDL, s-a gindit si s-a razgindit la aproape orice decizie, negind nonsalant azi ce spusese ieri. I-a lasat pe liderii factiunilor din partid sa-si sara unul altuia la beregata, crezind poate ca se vor epuiza in lupta. Nu a reusit astfel decit sa para mai slaba decit poate este. Departe de a obosi, adversarii din PDL au capatat curaj si s-au atacat intre ei din ce in ce mai dur. In aceasta lupta intestina nu s-a conturat nici o clipa un invingator clar, nici macar temporar. Acest lucru poate a si aminat mereu data organizarii alegerilor interne. Organizarea lor intr-un astfel de climat ar fi dus, cel mai probabil, la repetarea scandalului de la alegerile pentru filiala municipala. Senatoarea nu a reusit nici macar sa avanseze numele unor candidati clari la Primarie sau la presedintia Consiliului Judetean.

Plecarea Mihaelei Popa survine intr-un moment in care filiala ieseana este practic incontrolabila. Delegarea senatorului Gabriel Berca, bacauan cu trei ani vechime in partid, pare departe de a oferi altceva decit continuarea provizoratului. Berca va fi un lider provizoriu delegat in locul altui lider provizoriu, intr-o functie provizorie. Autoritatea unui "venetic" asupra unei filiale atit de agitate ca cea ieseana are toate sansele sa fie nula. Mihaela Popa si-a ratat mandatul. Gabriel Berca si-l incepe sub auspicii sumbre. Pregatiti-va fotoliile, punga de seminte si desfaceti doza de bere. Show-ul din PDL Iasi anunta sa continue.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii