Pagubasul optimist

luni, 17 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Pagubasul optimist

Prin formatia sa, candidatul PNL la Primarie, Dan Carlan, pare animat in cea mai mare masura de un spirit sportiv. Daca pierde prima faza a competitiei, participa la urmatoarea si, daca o cistiga, se inscrie la alt concurs. Probabil cam asa au stat lucrurile cu firma de succes al carei manager este. De patru ani, insa, afacerile personale au trecut pe planul doi. Politica a devenit noul concurs pe care Carlan vrea sa-l cistige. Dar cine este liberalul Dan Carlan? Iesenii isi amintesc cum a intrat pe scena publica ieseana, purtind pe umeri galoanele si eticheta "omului de fotbal". Dupa ce s-a plictisit de sport, si-a dorit sa aiba putere. Astfel, in 1996, Carlan candideaza pentru Primarie pe listele PL ’93, situindu-se pe locul trei cu 5,1% din voturi. Anul acesta, in preajma campaniei electorale, mai toate sondajele il situeaza pe locul doi.
In cei patru ani de cind este consilier municipal, Carlan a incercat sa promoveze idei sau programe liberale. Scaderea impozitelor locale, anularea unor taxe locale care nu respecta legea, privatizarea regiilor si introducerea centralelor termice de cartier, adoptarea unui sistem concurential al serviciilor publice sint numai citeva dintre ele. Toate pot fi solutii sau alternative la tipul de administratie actual, care nu prea a facut progrese in ultimii patru ani. Frustrant pentru Carlan este ca nu gaseste un termen de referinta pozitiv pentru administratia PNL, care exista la nivelul Consiliului Judetean. Ce credibilitate mai poate avea liberalul Dan Carlan din moment ce scandalul deconturilor de la DADJ nu a produs in cadrul PNL Iasi decit efecte minime si tardive? In plus, iata, abia uitat, scandalul de la DADJ este urmat de scandalul celor o suta de milioane de lei risipiti pe niste felicitari care nu au prea ajuns niciodata la destinatie. Iar in cazul administratiei Consiliului Judetean si al presedintelui Vladimir Tanasoiu, ce idei liberale s-au putut observa in ultimii doi ani? Banii distribuiti preferential, dupa criterii politice, catre localitatile cu o conducere liberala?
Carlan a inteles ca sincopele nepermise ale administratiei liberale locale ii pot afecta sansele in cursa pentru primarie. Membrii PNL din CJ fie si-au vazut de propriile interese, fie au sfidat sistematic conducerea. In consecinta, Carlan si-a luat toate masurile de prevedere. A impus ideea unei conventii unilaterale, prin care practic ii leaga pe consilieri de programul partidului. Este, cel mai probabil, o miscare de limpezire in interiorul partidului, al carei program a lipsit pina acum. Insa ramine prea putin pentru a avea si o echipa si este cu atit mai trist ca s-a ajuns pina aici.
Eforturile lui Carlan nu se reduc le actiuni de partid. Constient ca nu poate deveni popular decit in masura in care apeleaza la aceleasi strategii de seductie precum Simirad, Carlan a facut tot ceea ce a fost posibil. Ca o contrapondere la Sarbatorile Iasului, organizate de Primarie, Carlan a promovat spectacolul de revelion, pentru prima oara in aer liber in Iasi. Marsul ciinilor comunitari este alt episod prin care candidatul PNL si-a mai atras citeva sute de simpatizanti. Deocamdata atit. Ceea ce i-a pus pe ginduri pe liberali dupa sondajele pe care le-au facut este ca Dan Carlan, desi apare in mai toate sondajele pe locul doi in topul candidatilor, nu are cum sa mai urce prea mult, orice ar face. Ceea ce reprezinta un electorat potential pentru Dan Carlan a fost deja cistigat.
In astfel de conditii, echipa liberala nici nu trebuie sa-si mai intre in forma pentru alegeri. Campania electorala a lui Dan Carlan nu a incetat din 1996 incoace. In patru ani, el si-a utilizat munitia din plin, iar inca sase saptamini conteaza prea putin. Pentru Carlan, cea mai mare grija acum este sa reactualizeze toate dosarele la care Simirad s-a dovedit insuficient de prompt sau neinteresat sa reactioneze. Oricum, relatia dintre cei doi a fost pasionala. Mai rar a existat, in ultimii patru ani, un schimb de replici care sa faca deliciul presei intr-o asemenea masura. Recent, Carlan a obtinut, prin intermediul presei, o victorie. A reusit sa-l faca pe Simirad sa treaca in defensiva si sa declare ca nu va candida pentru un post de parlamentar. Dar, primind acest raspuns inainte de a deveni un front vulnerabil pentru Simirad in campanie, echipa Carlan ramine cu una dintre cele mai consistente teme pe care le putuse gasi in meciul alegerilor locale: eternizarea administratiei Simirad si "pericolele" care puteau decurge de aici. Asadar, o noua provocare pentru Dan Carlan. (Mihai CHIPER)

Comentarii