Pariul lui Fenechiu

duminică, 06 ianuarie 2013, 17:48
4 MIN
 Pariul lui Fenechiu

Lucrurile importante au nevoie de timp. Asa este, dar au nevoie si de influenta, si de bani. Cand si cat timp vor fi acestea disponibile iesenilor? Nu este prima data cand Iasul are simultan trei ministri plini in Guvern. Este insa o premiera faptul ca acum avem motive evident mai rezonabile sa asteptam mai mult de la o astfel de reprezentare la varf a judetului. Iata si de ce spunem asta!

In 2007, dupa iesirea PD din coalitia de la putere, cand liberalii au ramas singuri sa faca Guvernul, Iasul s-a trezit ca are o reprezentare neasteptata acolo: Varujan Vosganian la Finante, Tudor Chiuariu la Justitie si Cristian Adomnitei la Educatie. Cine s-ar fi gandit atunci ca acel guvern ce parea de pripas va fi urmat sa guverneze tara, cu sprijin tacit de la PSD, pana la alegerile parlamentare viitoare? Contextul politic era insa atunci unul cu totul diferit: guvernul liberal avea un sprijin extrem de subred, iar ministrii ieseni nu aveau influenta mare in partid sau in fata premierului Tariceanu. Urmarea a fost ca, poate cu exceptia Educatiei, unde multe scoli au primit in acei ani fonduri consistente, prea multe lucruri bune pentru Iasi nu s-au intamplat din acest motiv. Chit ca la buget erau bani incomparabil mai multi, din care Varujan Vosganian avea sa faca si un deficit record, aproband cheltuieli mult peste veniturile si asa mari.

Acum avem iarasi, dupa aproape 6 ani, din nou trei ieseni ministri in Guvern: Relu Fenechiu la Transporturi, Mona Pivniceru la Justitie si Varujan Vosganian la Economie. Ba chiar trei ministri jumatate, daca il socotim si pe brasoveanul de origine ieseana Constantin Nita, ministru delegat la Energie. Stau acum lucrurile diferit fata de 2007? Sunt motive sa fim mai optimisti in privinta sprijinului financiar pentru proiectele mari ale Iasului? Credem ca da.

Proiectele mari ale Iasului sunt trei la o prima strigare – Aeroportul, breteaua Nord a Centurii si demararea autostrazii spre Targu Mures -, si alte doua la o noua strigare: Spitalul Regional de Urgente si, mai nou, Centrul Intermodal de Transport. Cu exceptia unuia, toate celelalte tin de transporturi. Fara autostrazi insa, care au fost scoase din portofoliul Transporturilor. Aici avem un ministru iesean, si in plus un personaj influent in partidul sau. Vor fi asadar, fara doar si poate, de folos Iasului si ministri precum Pivniceru sau Vosganian. Dar e clar ca rolul principal ii va reveni lui Fenechiu.

Cat de mare este acest avantaj? Oricat de incorect ar fi s-o spunem din punct de vedere al justetei impartirii fondurilor bugetare, avantajul este unul urias. Asa este in Romania, nu-i vina noastra ca observam asta. Au mai fost insa recent membri ai guvernului din Iasi, unul chiar premier, pe care i-au apucat spiritul justei alocari bugetare exact dupa ce au devenit demnitari. Cum va fi Relu Fenechiu? Sa speram ca va gandi viitorul sau politic pe termen lung, in ciuda faptului ca el ramane, la nivel national, un personaj politic controversat.

O alta problema: cat timp va avea la dispozitie pentru proiectele sale? Iata ce spunea imediat dupa ce a fost anuntat ca i s-au luat autostrazile din portofoliu: "Regret, din cauza faptului ca aici am niste proiecte pe care le pregatesc de ani de zile, dar sunt convins ca voi colabora cu domnul Sova (ministrul pentru Proiecte de Infrastructura, responsabil cu autostrazile, membru PSD, n.r.). Planul de bataie mi-l pregatesc de opt ani pentru ministerul asta". Si daca se va intampla ca Fenechiu sa fie doar doi ani ministru, ce se va alege de proiectele sale gandite de opt ani? Nu va uitati urat la noi: vin alegeri prezidentiale, tot mai multe voci spun ca PSD l-ar fi ofertat deja pe primarul Capitalei pentru o astfel de misiune. Ce se va intampla cu actuala USL peste doi ani? Greu de spus, in situatia in care Crin Antonescu nu va mai fi decat candidatul PNL la Presedintie. Ce se va intampla cu prezenta PNL la guvernare dupa 2014, daca lucrurile evolueaza in alt sens? PSD pare sa pregateasca de zor planuri alternative, prezervand relatia buna cu UDMR si dand intreaga vina pentru respingerea acestora de la negocierile de formare a guvernului pe PNL, pe Crin Antonescu si pe Dan Voiculescu.

Oricat optimism ar fi in randurile membrilor actualei puteri, fie ele liberale sau social-democrate, toate semnele de intrebare de mai sus raman. Ba chiar se maresc, odata cu trecerea timpului. Lucrurile importante au nevoie de timp, spunea colegul de alianta al lui Relu Fenechiu. Asa este, dar aceleasi lucruri importante au nevoie si de viziune, de curaj si, in ultima instanta, de vointa si de putere de lupta. Domnule Fenechiu, sunteti vicepresedinte al partidului din care faceti parte. In plus, sunteti considerat aici unul din cei mai influenti oameni. Pentru prima data in ultimii ani la Iasi, proiectele importante ale unui lider politic local sunt si proiectele comunitatii. Sunteti membru intr-un guvern cu o majoritate absolut confortabila. Aveti aici functia care va confera acces la, probabil, cele mai importante resurse bugetare. Va fi foarte jenant sa veniti sa ne spuneti, la alegerile viitoare, ca nu ati putut ajuta Iasul pe cat v-ati dorit. Nu veti mai avea pe cine da vina. Desi poate nu va pare, timpul trece repede. Noi am inceput deja numaratoarea inversa.

Comentarii