Politica dispretului

miercuri, 26 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Politica dispretului

Daca societatea romaneasca ar fi una normala, probabil ca sentinta data la Brasov, intr-un banal proces in justitie, ar fi putut pune capat dispretului cras fata de consumator care rezista inca din perioada comunista in regiile subordonate autoritatilor locale. O asociatie de locatari din Brasov a dat in judecata, in urma cu citeva luni, regia de distributie a apei calde din oras, pe motiv ca opreste apa la toata asociatia, desi nu toti locatarii acesteia au datorii la intretinere. Dupa nenumarate termene, asociatia cistiga procesul, regia fiind obligata sa taie apa individual, doar celor cu datorii.
Problemele financiare cu care se confrunta regiile autonome, majoritatea cu regim de monopol pe piata, probabil ca nu vor fi rezolvate prea curind. Ani la rind, acestea au acumulat datorii uriase ca urmare a vinzarii produsului lor mult sub pretul de cost, din motive pur politice si electorale. Totodata, costurile de productie au fost si sint imense, regiile fiind ultimele domenii in care performanta si eficienta vor patrunde.
Din punctul de vedere al consumatorului onest, debransarea individuala de la retea a rau-platnicilor pare solutia ideala in cazul regiilor locale de distributie a apei. Aceasta este practica corecta a CONEL, o regie fara astfel de probleme la nivelul locuintelor. Responsabilii din regiile de apa au insa alta opinie. Ei spun ca practica opririi apei intregii asociatii datornice, chiar daca aceasta are membri cu plata la zi, este perfect legala, deoarece contractul lor este semnat cu asociatia. Asa este. Dar a calculat cineva daca nu cumva, prin semnarea contractelor individuale, volumul incasarilor va creste ca urmare a responsabilizarii clientului? Fireste ca nu, pentru ca insisi sefii de regii nu sint atit de responsabilizati in a face ca societatea pe care o conduc sa fie eficienta. Daca aceste regii vor vrea sa impuna contracte individuale, la fel ca si CONEL, urmate de debransari individuale, ar insemna, in primul rind, costuri suplimentare substantiale. Au vreun interes sefii de regii sa se lege la cap cu costuri suplimentare? Fireste ca nu, si nu vor avea niciodata daca lucrurile vor decurge la fel ca pina acum.
Problema este insa alta. Acesti sefi de regii au, la rindul lor, sefi. Iar acesti din urma sefi sint alesi politic, fie ca este vorba de primari, consilii locale ori judetene sau Guvern. Evident, nimeni nu poate spune ca, in mod sigur, impunerea de contracte individuale este solutia ideala. Cu certitudine insa se poate spune ca modul in care procedeaza acum regiile de apa este total neadecvat, din moment ce se poate ajunge la situatia absurda in care un locatar cu plata la zi nu beneficiaza de serviciul pe care l-a platit.
Este insa absolut surprinzator cum doar presa a sesizat importanta unui eveniment ca acela de la Brasov, dindu-i amploarea cuvenita, eveniment care poate fi un precedent juridic extraordinar in eventuale procese similare ale asociatiilor de locatari din intreaga tara. In acest timp, clasa politica, culmea, aflata intr-un an electoral, a ramas impasibila la o chestiune care priveste milioane de alegatori. Probabil ca numai dispretul fata de alegator, pe care si-l disputa impreuna cu regiile, a facut ca politicienilor sa le scape un eveniment pe care l-ar fi putut exploata electoral.
Mai sint inca luni bune de campanie electorala, cel putin pentru alegerile generale. Daca, in perioada urmatoare, in discursurile gaunoase ale politicienilor nu-si va face loc si una dintre principalele probleme cu care se confrunta alegatorii – modalitatile de rezolvare a relatiei defectuoase dintre regii si populatie si dispretul cras cu care sint tratati cetatenii de catre acestea – inseamna ca avem o clasa politica cu partide cu adevarat debile, ce nu-si cunosc inca nici macar propriul interes: acela de a cistiga voturi. (Claudiu RAUS)

Comentarii