Presedintele vorbitor

miercuri, 15 decembrie 2010, 18:25
3 MIN
 Presedintele vorbitor

Romania nu a avut nevoie de autostrazi pe vremea cind era ministru al Transporturilor, pentru ca apoi investitiile in infrastructura rutiera sa devina principalul obiectiv al Guvernului. A condamnat comunismul, dar a laudat primii zece ani de dictatura ceausista. A acuzat, pe buna dreptate, PSD, pentru ca apoi sa-l cheme la guvernare. La scurt timp, l-a numit ministru al Apararii pe "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase". A intrat intr-un partid cu simpatii de stinga si a iesit, din acelasi partid, cu convingeri de dreapta. A promis ca va demisiona din functia de presedinte la cinci minute de la suspendare, dar s-a razgindit. A criticat autocarele electorale ale PSD, dar a inchis ochii la frauda orchestrata de PDL prin care fiica sa a fost propulsata in Parlamentul European. A spus ca 20% dintre romani sint homosexuali, pentru ca, ulterior, sa retracteze. La fel a procedat cu "cei 99% de romani manelisti". Dar cel mai interesant este sa il asculti pe presedinte discutind pe teme economice. Declaratii lungi, documentate, cu cifrele in fata. In 2008 era convins ca Romania nu va fi atinsa de criza, si totusi a fost. Nu era nevoie de FMI, acum e nevoie ca de aer. In acelasi an considera ca suspendarea aplicarii legii pentru majorarea salariilor profesorilor ar fi  "o mare eroare", pentru ca, recent, sa militeze pentru reducerea salariilor din tot sistemul bugetar cu 25%. La finele lui 2009 dadea ca sigura iesirea Romaniei din criza in acest an. Se mai inseala omul.

Doar in ultima saptamina presedintele a fost contradictoriu in cel putin trei ocazii. N-a vrut sa faca de rusine armata romana lasindu-l pe Geoana sa primeasca onorul militar. "Un om cu multa mizerie in spate", a explicat presedintele la TVR. In aceeasi emisiune, la doar un minut distanta, a precizat ca nu are nimic impotriva ca social-democratul sa ramina seful Senatului. Cu alte cuvinte, pentru Romania nu este o rusine ca un individ "cu multa mizerie in spate" sa ocupe a doua functie in stat. Si asta doar pentru ca e atit de "prostanac", incit, fara sa vrea, serveste interesele puterii. Asta n-a mai spus-o, dar a gindit-o, probabil. Un dublu limbaj pe il regasim si in relatia presedintelui cu mass-media. Pentru "Financial Times" a promis ca nu va promulga legea de modificare a termenului de "rom" in "tigan", la doar trei luni dupa ce explica la Radio Romania Actualitati ca s-a facut o "greseala politica" acceptindu-se denumirea de "rom". Saptamina trecuta, Romania depasise ce "era mai greu"; luni, tara se afla in "riscul de a intra in derapaj"; marti, deficitul revenise sub control.

In multe dintre declaratiile de mai sus, cu exceptia impardonabilului caz EBA, Traian Basescu nu poate fi acuzat de rea-credinta. A spus ce i-a trecut prin cap, ce aratau cifrele, ce i-au soptit consilierii sau ce l-a invatat instinctul politic. Problema presedintelui este ca, in majoritatea cazurilor, nu l-a obligat nimeni sa-si dea cu parerea. Oricarui om ii este ingaduit un "nu stiu", cu atit mai mult unui sef de stat. Dar nu si lui Basescu. Lui ii place sa tina discursuri si sa emita teorii, indiferent de subiect. Are o parere si despre obiceiurile sexuale ale romanilor, si despre concursul de la CSM, si despre riscurile seismice. Intrebati-l despre formula de joc a Pandurilor Tirgu-Jiu si va va raspunde. Mai adaugati aici si un guvern cam "bombalau", cind vine vorba sa-si comunice propriile decizii, si avem toate ingredientele unui "presedinte vorbitor". Mai grav este ca toate aceste iesiri publice erodeaza, treptat, dar profund, credibilitatea lui Traian Basescu. Ca drept dovada, nici propriul partid nu il mai asculta – vezi cazul votului parlamentar in cazul Ridzi. 

Comentarii