Un referendum tot mai controversat

luni, 30 aprilie 2007, 19:37
3 MIN
 Un referendum tot mai controversat

Sa se fi diminuat asa de mult pasiunea romanilor pentru politica? Desi referendumul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu este evenimentul politic nr. 1 al sezonului, electoratul pare a nu-i da foarte mare atentie. S-ar putea spune ca asistam la o normalizare a vietii politice, daca aceasta indiferenta generala indusa nu ar aduce mai degraba cu un complot impotriva lui Basescu. Lipsa sondajelor profesioniste privind intentiile de vot ale romanilor, absenta emisiunilor obiective care sa explice ce si cum, ignorarea nemultumirilor romanilor din strainatate vizavi de organizarea referendumului, abundenta de materiale fortat anti-Basescu, precum si omniprezenta lui Mircea Geoana pe canalele media ridica unele semne de intrebare privind corectitudinea referendumului care se apropie. In mod normal, Basescu nu ar trebui sa piarda – dar vom asista la un referendum normal?
In aceste conditii, e destul de greu de anticipat cum (nu) vor vota alegatorii la referendumul din 19 mai. Exista doar doua ipoteze de lucru cu care putem fi de acord, de la inceput. Este clar ca, in majoritate, suporterii PSD se vor pozitiona impotriva lui Basescu – fie printr-un vot negativ, fie printr-o absenta consistenta de la urne; la fel cum este la fel de evident ca sustinatorii PD se vor situa, in masa, de partea presedintelui.  Totusi, in judetul Iasi, de pilda, va fi interesant de urmarit ce se va intimpla in comune precum Halaucesti sau Podu Iloaie, in care fosti primari extrem de controversati ai PSD joaca astazi la PD. Cine va cistiga? Ori – si mai bine – cine va pierde acolo?
Apoi, ce se va intimpla cu votantii (pe care ii credem numerosi) ai unor partide ca PNL, PRM sau PNG? (Conteaza mai putin cum vor vota cei 100 de sustinatori ai PC din tara, chiar daca se vor prezenta cu totii la vot). Se inseala cine crede ca alegatorii traditionali ai liberalismului il vor ataca, toti, pe Traian Basescu.
Mai degraba, ne asteptam, si in acest caz, la o absenta importanta de la vot, pentru a iesi din tragica dilema privind  votul pro sau contra Basescu, adica asupra celui care i-a adus pe liberali la guvernare.
La fel de impartit va fi votul si peremistilor. Chiar daca formatiunea lui C.V. Tudor s-a inscris cu toate armele in tabara anti-Basescu, electoratul acestui partid nu impartaseste intotdeauna ideile "tribunului". S-a vazut acest lucru la prezidentialele din 2004, cind, desi solicitati sa ramina acasa, sustinatorii peremisti s-au implicat in duelul Nastase-Basescu de partea celui din urma. S-ar putea repeta aceasta poveste si pe 19 mai.
Desi (inca) partid neparlamentar (in pofida deputatilor pe care i-a mai ciupit de la alte formatiuni), PNG poate aduce si el destul de multe voturi de o parte sau de alta a frontului. Mai degraba, suporterii lui Gigi Becali il prefera pe Basescu decit pe Geoana, dar pentru ca, in acest caz, avem de a face in special cu un electorat tinar, ca sa nu spun infantil, nu se stie citi dintre acesti tineri vor renunta la vizionarea meciurilor de fotbal in favoarea unui vot pro-Basescu.
Avem, mai sus, o multime de premise care ne obliga sa intrevedem un referendum suficient de controversat, cu un rezultat imprevizibil. Daca Basescu isi va mobiliza sustinatorii la vot, atunci va cistiga fara probleme batalia cu PSD – nu insa si razboiul. Dar acestor sustinatori li se ridica in fata tot felul de obstacole. Este extrem de vizibil faptul ca tabara anti-Basescu mizeaza mai mult pe absenteism, pe lipsa de informare a populatiei, pe plasarea in derizoriu a unor teme politice majore, pe posibila confuzie dintre DA-ul de la Alianta DA si raspunsul DA de pe buletin, care inseamna insa demiterea lui Basescu. O buna parte dintre actorii politici (carora li s-au alaturat si ingrijorator de multe institutii media) fac tot ce le sta in putinta pentru a arunca o perdea de fum inspre referendumul de pe 19 mai.
In spatele acestor fumigene se poate intimpla orice.

 

Comentarii