Uselistul rau si uselistul bun

miercuri, 18 aprilie 2012, 18:41
2 MIN
 Uselistul rau si uselistul bun

Doua-trei saptamini a tinut minunea. Un discurs frumos si echilibrat in Parlament, o disponibilitate afisata pentru dialog si o sanctiune originala pentru un subordonat care a luat in deridere pogromul de la Iasi. Doua-trei saptamini in care Victor Ponta a parut pentru unii o posibila alternativa, iar pentru altii un interesant caz psihiatric. Apoi miracolul s-a spulberat. Atacuri grosolane (la granita dintre iliescenism si peremism) impotriva Guvernului, ironii de Dimbovita la adresa premierului, comentarii lipsite de bun simt pe seama femeilor din PDL. Totul culminind cu o motiune de cenzura in care nici opozitia nu crede. Ca dovada, motiunea a fost depusa cu numarul minim de semnaturi cerute de lege, astfel incit, dupa alegerile locale, USL sa mai depuna una, ultima posibila in aceasta legislatura. A declarat-o chiar Victor Ponta.

In tot acest timp, vocea lui Crin Antonescu s-a auzit tot mai putin. Fie a tacut, fie nu l-a mai bagat nimeni in seama (poate cu exceptia cazului Chiliman), cert este ca a iesit usor din scena. Aproape ca a redevenit simpatic. De altfel, jocul de imagine al celor doi copresedinti USL seamana destul de mult cu scenariul vazut in filmele americane, "politistul bun, politistul rau". Cind Antonescu era infierbintat si folosea intr-o fraza mai mult "Basescu" decit Gidea, Ciutacu & Co., Ponta statea pe margine si venea cu replicile simpatice si echilibrate. Cind liderul PSD si-a inceput razboiul cu Elena Udrea si Roberta Anastase, Antonescu s-a retras discret din scena. Mai nou, dupa contrele cu femeile din PDL, Ponta incearca si cu un barbat, premierul Ungureanu, timp de respiro pentru seful PNL. Nu e clar daca iesirile publice ale celor doi fac parte dintr-o regie conceputa in detaliu de consilieri sau vorbim despre simple defulari in contratimp. Cert este ca avem parte de doua substantive deja comune, "basescu" si "mru", care se repeta obsesiv in discursurile celor doi, la intervale regulate. Culmea, deunazi, Ponta i s-a adresat chiar liderului PNL cu apelativul "domnul presedinte Ungureanu". De unde deducem fie ca social-democratul se gindeste prea mult la actualul premier, fie si-l doreste presedinte, ca sa scape de-o grija.

Anuntul lui Mihai Razvan Ungureanu privind o posibila constructie politica a creat confuzie nu doar in mass-media, ci si printre liderii Opozitiei. Pina in urma cu trei saptamini, Antonescu si Ponta isi cunosteau bine rivalii. Liberalul stia ca se bate cu Traian, social-democratul stia ca se infrunta cu Elena si Roberta. In toate cazurile, erau dusmani previzibili. Anuntul lui MRU, care n-ar fi exclus sa fie doar un bluff, le-a cam dat planurile peste cap. Care este target-ul politic al actualului premier? Palatul Cotroceni, Palatul Victoria, Palatul Victoria dupa o scurta trecere prin opozitie? Cu alte cuvinte, cu cine va concura MRU? Cu Crin Antonescu sau cu Victor Ponta?

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii