Igrasia si termopanele

miercuri, 22 august 2007, 18:53
2 MIN
 Igrasia si termopanele

De unde condens? Pai, asa cum bine stiti, apa se gaseste in permanenta in aer, sub forma de vapori. Atunci cind aerul este saturat si temperatura scade cu citeva grade, de exemplu in timpul noptii, o parte din vapori condenseaza pe suprafetele reci existente in incaperi.

Iata citeva situatii care pot conduce la aparitia condensului pe geamul termopan si masuri de prevenire:

* Umiditatea din incapere este crescuta peste nivelul de saturatie al aerului- timplaria din PVC cu geam termopan are proprietati izolatoare foarte bune, dar, fata de peretii exteriori (atunci cind acestia sint corect izolati), este mai subtire si mai rece, motiv pentru care, atunci cind se intrunesc conditiile de formare a condensului, fiind cea mai rece suprafata ce vine in contact cu exteriorul, aici se va forma condensul.

Pentru evitarea acestui fenomen, este necesar ca radiatoarele de caldura sa fie montate sub ferestre, in imediata apropiere a acestora, asigurind o temperatura a agentului termic corespunzatoare conditiilor climatice, avind grija sa se permita circulatia aerului cald de la radiatoare spre geam. Daca peste calorifer (radiator) aveti montat un glaf din mozaic sau orice alt material care nu permite aerului cald sa se ridice la nivelul ferestrelor, dati cu un burghiu citeva gauri in glaf. Sau inlocuiti glaful cu unul nou, prevazut cu grila care permite circulatia aerului (gasiti asa ceva la firma Helopal)

* Timplaria din PVC, aluminiu sau lemn cu geam termopan este etansa, nepermitind schimburile spontane de aer intre exterior si interiorul incaperilor, asa cum se intimpla in cazul timplariei clasice, motiv pentru care este necesara aerisirea zilnica, de cel putin trei ori cite douazeci de minute, a incaperilor.

* Conform standardelor si normativelor in vigoare, sistemele de usi si ferestre cu geam termopan trebuiesc montate in jumatatea interioara a peretelui – in cazul in care, din varii motive, beneficiarul solicita ca timplaria sa fie montata in jumatatea exterioara a peretelui, aceasta se face pe propria sa raspundere. Este bine de stiut ca riscul aparitiei condensului este cu atit mai mare, cu cit timplaria este montata mai aproape de partea exterioara a peretilor.

Daca nu s-a realizat corect etansarea pe contur a timplariei, reluati: spuma poliuretanica de pe contur trebuie lasata sa se usuce cel putin 24 de ore in anotimpul cald si cel putin 48 de ore in anotimpul rece.

Dupa taierea spumei aplicati un strat de tencuiala, care sa protejeze spuma poliuretanica, care nu este rezistenta la razele UV. Controlati si sursele de umiditate, astfel incit sa nu se ajunga la saturarea aerului din punct de vedere al umiditatii.

Comentarii