Pilula ecologica

miercuri, 20 februarie 2008, 18:51
2 MIN
 Pilula ecologica

In prezent, petrolul si gazele naturale sint considerate ca fiind principalele surse energetice ale planetei. Aceste surse naturale sint poluante dar si epuizabile ireversibil.

Petrolul a ajuns sa ocupe in zilele noastre o pozitie dominanta in cadrul resurselor de energie primara utilizate pe plan mondial, in conditiile in care resursele mondiale de carbune exploatabil ar fi de 57 de ori mai mari decit cele de petrol.

Tocmai acest aspect, corelat cu cresterea insemnata a pretului petrolului, a determinat o criza energetica. Evgheni Kozlovsky, geolog specializat in productia de petrol, a declarat ca Rusia isi va epuiza rezervele de petrol in 50 ani, iar zacamintele de gaze naturale in 75 ani (cf. Curierul National). Si daca asa stau lucrurile in Rusia, nici in celelalte state situatia nu e mai buna, generatiile viitoare ajungind sa resimta o lipsa acuta a acestor resurse energetice.

Perfectionarea si modernizarea proceselor tehnologice, utilizind cele mai noi cuceriri stiintifice, au redus cu mult consumurile specifice de materii prime, dar nu si pe cele energetice. Astfel au aparut preocupari pentru fabricarea de biocarburanti din materii prime regenerabile.

Pina acum nu a existat o preocupare intensa pentru utilizarea altor resurse energetice considerate inepuizabile (energia solara, geotermala, eoliana etc. ). In plus, aceste resurse sint si nepoluante. In tumultul generalizat al schimbarilor, trebuie sa tragem un semnal de alarma legat de mediul inconjurator si de supravietuirea omului si a existentei vietii pe Terra.

De utilizarea materiilor prime regenerabile cit si a resurselor energetice nepoluante (vintul, apa etc.) se leaga sansa noastra de a exista si evolua in viitor. Pe acest considerent ar trebui sa-si cladeasca politica orice guvernare.

Comentarii