Primaria face recensamintul locuintelor

miercuri, 10 septembrie 2008, 20:09
2 MIN
 Primaria face recensamintul locuintelor

In acest sens, vor fi contactati mai intii administratorii de asociatii. Acestia vor culege datele de la proprietarii din condominii. De mentionat ca potrivit Legii 7/1996, Legea Cadastrului si a Publicitatii Imobiliare, la capitolul III – "Realizarea, avizarea si intretinerea lucrarilor de cadastru", art. 11, alin.2, "detinatorii de imobile sint obligati sa permita accesul specialistilor pentru executarea lucrarilor de cadastru general".

Gheorghe Salceanu, seful Serviciului GIS-Cadastru din cadrul Primariei recomanda iesenilor sa coopereze atit cu angajatii Primariei cit si cu administratorii. Unul dintre beneficiile acestui serviciu este ca proprietarii nu trebuie sa scoata nici un ban din buzunar. "Se va face o carte funciara colectiva si una individuala. Actele sint necesare si la asigurarea locuintei, mai ales ca acest lucru va fi obligatoriu in urmatorii ani. Avantajul este ca nu se plateste nimic", a declarat Salceanu.

Concret, vor trebui prezentate date cu privire la suprafata construita a imobilului, cotele indivize, suprafata utila. Oficialii Primariei au specificat ca proprietarii vor trebui sa aiba si contractul de la casa. De asemenea, vor fi mentionate si eventualele modificari aduse locuintei. Salceanu a mentionat ca nu vor fi aplicate amenzi pentru cei care au adus modificari ulterioare locuintei.

"Se va face si o schita actuala a apartamentului, pentru a avea datele cit mai aproape de realitate. Vor fi luate in calcul si cazurile unde au fost construite mansarde sau uscatorul a fost transformat in locuinta", a adaugat Gheorghe Salceanu. Specialistii in cadastru sustin ca acolo unde au fost construite mansarde sau uscatoarele au primit o alta destinatie, vor fi modificate si cotele indivize aferente proprietarilor.

Iesenii care nu vor vrea sa coopereze vor fi trecuti in cartea funciara fara nici o data. Oficialii Primariei au afirmat ca mai tirziu acestia vor fi obligati sa-si faca publice datele. "Vor fi nevoiti sa faca o contestatie la noi dupa care sa se adreseze instantei pentru a li se face cartea funciara. Oamenii ar trebui sa inteleaga ca prezentarea acestor date este in folosul lor", a mai declarat Salceanu.

In cazul celor care au case, datele cadastrale vor fi cerute de inspectorii Primariei care vor fi insotisi de politisti comunitari. "Angajatii nostri vor avea legitimatie avizata de Primarie. In plus vor fi insotiti si de politisti comunitari pentru ca cetatenii sa nu creada ca este vorba despre falsi angajati", a continuat Salceanu.

In prezent echipele Primariei lucreaza in zonele Canta, Pacurari, Ses Bahlui, Copou. Urmatoarele zone vizate sint Dacia, Tatarasi, Bucium si Centru. De mentionat ca cei care vor sa apeleze la o firma privata pentru a-si face fisa cadastrala trebuie sa plateasca aproximativ 3.000 de lei pentru acest lucru.

Comentarii