Sistemul Amvic, sau cum arata o casa din polistiren si beton

miercuri, 08 august 2007, 17:11
2 MIN
 Sistemul Amvic, sau cum arata o casa din polistiren si beton

Constructia cu cofraje din polistiren se reduce la trei etape simple: 

* asezarea cofrajelor tip Lego unul peste celalalt

* montarea armaturii

* turnarea betonului

Ranforsarea este din fier beton si confera o mai mare rezistenta peretilor. Principalul avantaj la constructia unei case cu cofraje din polistiren este costul mai mic pe care proprietarul il va plati pentru incalzirea si racirea casei, intrucit sistemul beneficiaza de un transfer termic de 0,27 W/mpK. Un alt avantaj ar fi rezistenta data de structura de beton armat. Preturile pentru o casa tip sandwich din polistiren si beton, la rosu, cu tot cu fundatie, pornesc de la 120 de euro metrul patrat construit.

Comerciantii acestui tip de casa spun ca durata de viata a unei astfel de constructii este foarte mare, de minim 250 de ani. Cum constructia caselor abia a inceput de vreo 3 ani in Romania, ramine sa asteptam si sa vedem daca-i asa. Pe de alta parte, timpul de executie este redus cu pina la 50%, deci iata un avantaj pentru cei grabiti.

De ce este mai ieftina o astfel de casa?

O casa din caramida care sa ofere acelasi transfer termic ca una din cofraje va costa cu 15-20% mai mult, sustin comerciantii sistemului Amvic, din cauza ca pentru primele se folosesc in plus cofraje din lemn pentru stilpi, centuri, grinzi si buiandrugi, plus ca in cazul Amvic peretii vor fi perfect drepti, scutind astfel sume importante din buzunarul beneficiarului.

Sigur ca exista si citeva dezavantaje, cum ar fi :

* Datorita etanseitatii perfecte a sistemului, trebuie ca zilnic sa se deschida ferestrele pentru aerisire, sau folosirea de aerisitoare suplimentare, intrucit se poate forma igrasia.

* Rezistenta mai mica, in comparatie cu constructiile din caramida, la socurile mecanice ale suprafetelor interioare si exterioare. Daca folositi gips-carton pentru interior si Betonyp la exterior, scapati de problema, dar cresc costurile

* Montajul elementelor din polistiren necesita mai multa grija, cofrajele netrebuind lovite sau expuse focului, chiar si de la o tigara

* Ca pret, constructia cu cofraje din polistiren expandat umplute cu beton se situeaza undeva la mijloc, luind in calcul si casele din lemn, si pe cele clasice construite din caramida si beton.

Comentarii