250 euro un loc in camin

Subtitlu

vineri, 30 septembrie 2011, 12:55
3 MIN
 250 euro un loc in camin

In prima zi de cazare la Universitatea "Al.I. Cuza" (UAIC), stabilita pe 29 septembrie, sute de studenti au venit sa-si ocupe locurile primite in urma repartizarii pe facultati, in functie de media de admitere sau cea a ultimului an de studiu.

"Asa e in fiecare an: in prima zi se cazeaza in jur de 30% dintre studenti (n.r. – aproximativ 1.500). In zilele urmatoare nu o sa mai fie atita aglomeratie", a declarat Gheorghe Amarandei, directorul Directiei pentru Probleme Studentesti la UAIC.

Asa se explica faptul ca inca de la primele ore ale diminetii erau cozi in amfiteatrele de unde studentii isi luau dispozitiile de cazare si pina in fata caminelor, la casierii si la comisiile de cazare, conduse de fiecare administrator de camin in parte.

"A treia coada la care stau"

"Este a treia coada la care stau pe ziua de azi. Acum astept sa-mi las buletinul la camin, pentru ca ei rezolva cu viza de flotant. Eu am venit de la 6 dimineata, ca altfel nu aveam nici o sansa sa-mi iau o camera la etajul 1 si sa fiu prima in camera pentru a-mi alege patul, in care o sa dorm tot anul, si dulapul. Daca eram a patra sau a cincea in camera, trebuia sa-mi impart dulapul si mai stateam si intr-un pat supraetajat", a explicat Ioana, cazata in campusul "Titu Maiorescu", intr-o camera de 5 persoane, pentru care plateste 105 lei lunar.

Ca in fiecare an, bobocii au prioritate la cazare. Tot boboc se considera si Florin, student de anul I, la a doua facultate. "Eu sint al optulea pe facultatea mea, si nici nu ma gindeam ca nu o sa prind un loc la camin, dar acum trebuie sa astept eventual recazarile. Bine ca au astia cu medii de 6-7 loc", a spus acesta, dezamagit.

Negocierea

La Universitatea "Gh. Asachi", vineri, 30 septembrie, este ultima zi de cazare. In campus a inceput deja trocul locurilor la camin. Afisele cu "vind loc in camin" nu mai exista, dar din aproape in aproape se pot gasi locuri de cumparat intr-unul dintre caminele din „Tudor". "Eu am primit loc! Daca tot l-am primit, m-am gindit sa fac si eu un ban. Oricum eu mi-am gasit deja chirie. Am fost ieri si m-am cazat, am platit pe prima luna, 150 de lei. Iti dau locul cu 250 de euro, ca asta e pretul pietei, dar imi platesti si prima luna. O sa stai in locul meu, iti faci singura viza de flotant si, cind te duci sa platesti caminul, platesti pe numele meu, nu-ti cere nimeni buletinul. Controale nu prea sint, unul pe an, si in general se mai anunta. Si, ca sa nu ai probleme, dormi in ziua aia in alta parte", a explicat o studenta de la Politehnica.

Pe de alta parte, cei care asteptau inca sa se cazeze stiu de existenta acestui fel de a obtine un loc in camin, practicat in fiecare an. "Ne-au asigurat anul acesta ca se vor implica la cazari si conducerile facultatilor, tocmai pentru a nu se mai face atitea nereguli. Dar locuri de cumparat tot se gasesc, plus ca mai sint si cei cu pilele", a spus Maria, una din studentele de la cazari.

Comentarii