Alegerile de la UTI, dinamitate de un ordin al Ministerului Educatiei

luni, 20 februarie 2012, 14:26
5 MIN
 Alegerile de la UTI, dinamitate de un ordin al Ministerului Educatiei

Universitatea Tehnica ar putea fi pusa in situatie de a relua alegerile din cauza unui ordin care precizeaza ca persoanele peste 65 de ani nu au drept de vot. Actul a fost emis pe 16 februarie la aproape o luna de cind a fost ales rectorul UTI. Atunci, la vot s-au prezentat si sapte cadre didactice ce aveau virsta pensionarii, dar profesorii respectivi erau angajati ai institutiei. 

Noul ministru al Educatiei, Catalin Baba, a turnat gaz pe foc in cazul alegerilor pentru functia de rector la Universitatea Tehnica Iasi (UTI). Pe 16 februarie, a emis un ordin privind luarea unor masuri in derularea procedurii de alegere a rectorului in institutiile de invatamint superior. Documentul a ajuns in universitatea ieseana vineri si aduce clarificari in ceea ce priveste un aspect semnalat ministerului de prof.univ.dr.ing. Alexandru Salceanu, contracandiat al rectorului Ion Giurma in turul de alegeri de pe 20 ianuarie. „In cadrul procesului de desemnare a rectorului, pe lista persoanelor cu drept de vot nu vor putea fi inscrise cadrele didactice si de cercetare care au implinit virsta de pensionare la data sustinerii alegerilor", se arata in primul articol al ordinului.

Ordinul a venit prea tirziu!

Potrivit contestatiei depuse la minister de profesorul Alexandru Salceanu, sapte cadre universitare care au depasit virsta de 65 de ani au votat pe 20 ianuarie, in ciuda faptului ca nu ar fi avut acest drept. Astfel, la acea data si-au exprimat votul in vederea desemnarii noului rector Mihail Voicu, presedintele UTI, Spiridon Cretu, prorector cu strategia universitara, Mircea Gusa, prorector cu activitatea didactica, Vasile Virgiliu Onofrei, decan al Facultatii de Arhitectura, Nicolae Taranu, decan al Facultatii de Constructii, Radu Gaiginschi, sef de catedra la Facultatea de Mecanica, respectiv Constantin Luca, director al Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic. „Este un ordin general, adresat tuturor universitatilor din tara, care trebuia trimis inainte de alegeri, si nu dupa acestea. De asemenea, la noi, cei sapte profesori nu sint pensionari, ci angajati cu carte de munca, pe functii de conducere, care isi inceteaza activitatea odata cu actuala conducere a universitatii. Mai mult, listele cu profesorii in drept sa voteze au fost semnate de catre decani, inclusiv de catre cel care contesta si care ar fi putut face acest lucru in preziua alegerilor, dar nu a facut-o", a punctat prof.univ.dr.ing. Ion Giurma. Actualul rector a adaugat ca, in cazul in care nu va fi validat pentru un nou mandat de catre ministru, universitatea va fi pusa in fata a doua variante: fie sa se adreseze instantei, fie sa reia alegerile. „Daca am alege calea justitiei, am avea cistig de cauza, insa constituie un demers care solicita mult timp, iar eu personal imi doresc stabilitate si ca universitatea sa intre cit mai repede in normalitate. Imi pare foarte rau pentru cele intimplate, o data pentru ca Universitatea Tehnica este o universitate performanta care nu merita sa fie atrasa in asemenea dispute de cineva care nu stie sa piarda in mod democratic, iar apoi pentru cei sapte colegi, care sint personalitati in domeniu, care functioneaza in legalitate si care m-ar fi reclamat daca nu s-ar fi regasit pe liste. Nu in ultimul rind, imi pare rau pentru mine, intrucit sint atit de jignit de un contracandidat, si nu merit acest lucru avind in vedere munca si devotamentul meu", a semnalat rectorul Giurma.

La latitudinea ministrului

Purtatorul de cuvint al UTI, prof.univ. dr.ing. Dan Galusca, a completat ca cei sapte profesori care au participat la vot pe 20 ianuarie si au fost contestati ulterior isi inceteaza activitatea de drept pe 29 februarie. Din punctul sau de vedere, ordinul ministerial din 16 februarie intra in contradictie cu primul alineat al articolului 215 din noua lege, care prevede ca „dupa implinirea virstei de pensionare, ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale este interzisa, cu exceptia mandatelor in exercitiu la data intrarii in vigoare a prezentei legi". Prevederea insa, cu caracter de exceptie, intra in contradictie inclusiv cu doua articole din aceeasi lege, respectiv 284 si 289. Acestea interzic ocuparea oricarei functii de conducere, indrumare sau control dupa implinirea virstei legale de pensionare. De cealalta parte, prof.univ.dr.ing. Alexandru Salceanu sustine ca ordinul ministerial din 16 februarie clarifica situatia cadrelor universitare care au implinit virsta de pensionare in ceea ce priveste posibilitatea de a vota pentru un viitor mandat de rector. In opinia acestuia, documentul arata ilegalitatea comisa in timpul alegerilor din 20 ianuarie si este convins ca va mai aparea un altul prin care ministrul Baba va dispune reluarea alegerilor. „Articolul 1 al ordinului se refera in mod expres la alegerile pentru desemnarea rectorului si e clar ca, pentru Universitatea Tehnica, acestea vor trebui reluate de la 0 sau continuate cu turul al doilea. Acest ordin este, intr-adevar, valabil pentru toate universitatile, dar el va fi particularizat pentru Universitatea Tehnica, printr-un alt ordin, care va veni probabil in doua-trei zile. Ramine la latitudinea ministrului daca alegerile vor fi reluate de la zero sau cu un tur II, cu primii doi candidati din perspectiva numarului de voturi primite. Indiferent de ce va decide, numarul de voturi pe care l-am obtinut pe 20 ianuarie (284 din cele 773 valabil exprimate, fata de 392, cite i-au fost acordate profesorului Giurma, n.r.) este clar un argument pentru a candida din nou", a precizat profesorul Alexandru Salceanu.

„Nu ar fi o problema pentru mine"

„E o problema interna pe care o va rezolva comunitatea noastra academica cu mult calm. Vom alege calea cea mai rapida, chiar daca ne este incalcata autonomia universitara. Reluarea alegerilor nu ar fi o problema pentru mine, intrucit sint rectorul cistigator si voi fi in mod sigur si noul cistigator", a spus in replica prof.univ.dr.ing. Ion Giurma. Alexandru Salceanu a mai subliniat ca Senatul UTI nu poate decit sa aplice ordinul, fiind exclusa contestarea acestuia, dat fiind faptul ca ministerul este cel care asigura finantarea institutiei. In situatia in care se vor relua alegerile la UTI, reprezentantii acesteia vor trebui sa trimita la minister documentele necesare confirmarii rectorului ales pina pe 1 martie. In caz contrar, ministerul va numi un ordonator de credite care sa asigure functionarea institutiei si o comisie care sa verifice modalitatea in care se desfasoara activitatea acesteia. Totodata, universitatea ar urma sa fie sanctionata conform prevederilor din actuala lege a educatiei.

Comentarii