Cele mai noi metode de copiat la examen

joi, 17 ianuarie 2008, 18:49
5 MIN
 Cele mai noi metode de copiat la examen
Studentii pot cumpara de pe internet un sistem de casti de marimea unui bob de piper care pot fi conectate la telefon prin fire lipite de corp cu banda adeziva

O noua afacere infloreste in sesiunea studenteasca: comercializarea sistemelor moderne de comunicare si transfer de date. Intrucit copiatul la examene nu putea ramine in afara revolutiei tehnologice, a aparut si o piata, deosbit de activa in aceasta perioada: aici, dealerii de casti microscopice isi prezinta oferta studentilor dispusi sa plateasca bani frumosi pentru un sistem cit mai sigur de inspiratie, garantia unei note mari la examen.

"Nu e vrajeala. E absolut indetectabil"

Cea mai scumpa metoda, dar si cea mai eficienta, dupa spusele studentilor sunt microcastile invizibile. Pregatirea pentru examen consta in a face rost, in primul rind, de aproximativ 200 de lei pentru achizitionarea aparaturii, contactarea unui furnizor, fie din propriul camin, fie prin internet si realizarea tranzactiei.

Cei care confectioneaza si vind astfel de microcasti spun ca le pot livra in orice oras in maxim 2 zile, taxele de curierat fiind platite, evident, de cumparator. De aici, totul pare sa fie inspirat din filmele de actiune, metoda folosita fiind aceea a agentilor sub acoperire care isi monteaza pe sub haine microfonul. In acest caz, studentii „lipesc cu scoci" pe corp cablurile trebuincioase: colierul inductor, care transmite practic informatiile intre telefon si casti, citeva fire de legatura, mufa de alimentare si microfonul.

Cele doua microcasti cu dimensiuni milimetrice sint introduse pe timpan si pot fi scoase din ureche doar cu ajutorul unui magnet. „Sistemul poate fi conectat la orice telefon mobil, poate fi utilizat in continuu aproximativ 6 ore, cu o baterie buna, alcalina. Responsabilitatea pentru scopul in care este folosit sistemul apartine in totalitate utilizatorului", se arata intr-unul dintre mesajele care circula pe internet.

Am luat legatura cu Alex, unul dintre tinerii care comercializeaza astfel de dispozitive pentru copiat. „Nu e vrajeala, este absolut indetectabil. Castile sint cit bobul de piper", spune studentul caruia i-a venit ideea de a confectiona microcastile pentru bani si pentru a trece examenele.

Intreg sistemul costa 170 de lei, la care se adauga taxe de curierat. El ma asigura de calitatea componentelor, chiar daca nu le pot vedea deocamdata decit intr-o fotografie: „pot sa-ti dau peste 100 de numere de telefon ale unor oameni care le folosesc chiar din anul intii. Este o investitie pe termen lung. Interesul meu este sa fie bune pentru a avea cit mai multi clienti multumiti pentru ca asa pot cistiga si increderea celor din jur".

Hands-free-urile pot fi adaptate pentru examene

Pe un sistem asemanator, functioneaza si hands-free-urile, doar ca studentii risca mai mult sa fie descoperiti. Asta pentru ca desi dezizoleaza cablul, pina cind ramine doar o lita, iar la casca scot portiunea din plastic, la cea mai mica miscare gresita aparatura poate fi vazuta de profesor.

Avantajate sint fetele sau baietii cu par lung si bluza pe git pentru ca reusesc sa mascheze cel mai bine firul. Castile fara fir insa trebuie activate prin bluetooth (modalitate prin care se poate face schimb de informatii intre telefoane sau intre casti si telefon).

Si costurile sint mai rezonabile pentru un buget de student. In camine se inchiriaza cu 30 de lei, cit despre cumparat, un hands-free poate fi achizitionat de la orice magazin de profil, iar in camin sint suficienti „specialisti" care sa il aranjeze.

Cum decurge examenul cu metode ultramoderne de inspiratie

Nu este suficient sa ai aparatura necesara. Conteaza foarte mult ca la celalalt capat al firului sa fie un coleg binevoitor care sa iti dicteze rezolvarile. Metodologia de punere in aplicare a planului de copiat arata cam in felul urmator: studentul din examen comunica printr-un mesaj sau prin microfon subiectele pe care le are de rezolvat, iar colegul prompt care are cursurile in fata se apuca de dictat.

Procedura nu este fara peripetii, dupa cum povestesc chiar studentii. „Eu am invatat cursurile repetindu-i colegului meu de 4 ori acelasi lucru. A avut ghinionul de o casca mai putin performanta, la care auzea cu intreruperi", a declarat un student de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi".

Un alt coleg de al sau spune ca si studentii care par cei mai silitori copieze pe rupte. „Am in camera un integralist care nici macar nu stie cum se deseneaza litera greceasca «gama», sau care este semnul integralei", a spus tinarul care intodeauna isi pune un telefon pe banca la deruta, pe celalalt cu care copiaza ascunzindu-l in buzunar. „Ghinionul cel mai mare este sa iti sara cablul din telefon, iar proful sa stea linga tine si sa nu-l poti pune la loc".

Studentii de la Universitatea „Al. I. Cuza" sint de parere insa ca poate fi si mai rau. „Poti sa te afli intr-o sala fara semnal, cum sint cele de la demisol, de exemplu P9, sau poti fi intr-o sala cu boxe deschise sensibile la undele emise de telefon", explica un student de la Facultatea de Filosofie.

Tinarul mai spune ca de aceea este bine sa nu te bazezi intru totul pe copiat. „Eu imi fac rezumatele la temele posibile sa pice la examen si atunci tot mai retin ceva, ceva", a declarat el.

Cele doua metode de copiat nu sint folosite doar la examenele scrise, ci si la cele orale, pentru ca, spun studentii, atentia profesorului este indreptata mai mult spre cel care vorbeste. Acest lucru este valabil si pentru alte modalitati prin care studentii incearca, si de multe ori reusesc, sa insele vigilenta profesorilor.

Pixurile cu ultraviolete si copiutele ramin cele mai ieftine metode

Tinerii vorbesc si de pixurile cu ultraviolete si cerneala transparenta. Mai putin populare decit hands-free-urile, unii studenti le considera cea mai usoara modalitate de copiat. „Costa cam 200 de mii de lei vechi", spune unul dintre ei.

Chiar daca nu si-a achizitionat inca unul, studentul de la facultatea de Chimie explica: "pixul are o cerneala invizibila ochiului, iar la capatul celalalt este prevazut cu lumina ultravioleta care dezvaluie ce e scris". 

Pixul cu calendar, de doar 1,5 lei, foile micsorate la xerox, ciornele amplasate chiar pe banca, cursurile scanate, ori programele pe calculator facute de acasa si copiate de pe stick.

Posibilitatile sint nenumarate cind vine vorba despre inventivitatea studentilor. Vorba Doar au venit pregatiti inca de pe bancile liceului. „Tin minte ca la bac am avut fituica cu formule la matematica in husa care imi proteja buletinul", a spus unul dintre tinerii care acum este in anul al doilea la facultate.

Profesorii incearca sa riposteze cu sisteme anti-copiat

Profesorii spun ca de vina pentru ca se copiaza este sistemul de evaluare. „Profesorii nu-i pun sa gindeasca singuri, sa judece. Nu e normal ca ei sa gaseasca undeva raspunsurile la cerintele pentru examen de-a gata. Ii invatam pe tineri sa foloseasca noile tehnologii ale informatiei si ne asteptam ca la examene sa se abtina", a spus rectorul Universitatii „Al. I. Cuza", Dumitru Oprea.

In plus, imposibilitatea de a detecta microcastile sau hands-free-urile este doar un vis al studentilor. „Profesorul poate sa isi activeze propriul bluetooth la telefon pentru a scana celelalte aparate activate din sala, care functioneaza prin sistem hands free. De asemenea exista si aparate speciale pentru bruiat semnalele. Metodele de copiat nu sint infailibile", a declarat Daniel Matasaru, asistent in cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii.

Comentarii