Contestatiile la bacalaureat au modificat prea putin rata de promovare

vineri, 13 iulie 2012, 20:15
3 MIN
 Contestatiile la bacalaureat au modificat prea putin rata de promovare

Contestatiile depuse de elevii ieseni la examenul de bacalaureat nu au modificat mai deloc rata de promovare la nivel judetean, nici macar cu un punct. Dupa ce ieri au fost afisate rezultatele finale, in urma solutionarii contestatiilor, procentul de promovare a crescut de la 56,06% la 56,80%. 1409 note au fost contestate, dar numai 34% dintre ele au fost modificate: 125 de note au scazut, iar 355 au crescut.

In urma contestatiilor, 40 de candidati au reusit sa isi mareasca nota astfel incat sa fie declarati promovati. Dintre liceele cu profil tehnic, la Colegiul „D. Leonida", Colegiul Tehnic de Transporturi si Colegiul „Gh. Asachi" s-a inregistrat o crestere a ratei de promovare. Daca initial la „D. Leonida" au fost 17 reusiti din 121 prezenti, dupa rezultatele de ieri inca patru candidati au reusit sa treaca examenul de bacalaureat. Astfel, de la un procent de promovare de 14,04% s-a ajuns la 17,35%. Noii candidati promovati au obtinut peste un punct dupa recorectarea tezei la limba romana sau la biologie. Unul dintre elevi a fost declarat reusit la limita, cu media 6,01, dupa ce la romana i-a fost marita nota de 5,20 la 6,45. Tot patru candidati au avut motive de bucurie si la Colegiul Tehnic de Transporturi, dupa ce le-au fost marite notele la romana si matematica, in timp ce la Colegiul „Gh. Asachi" au mai trecut de examen trei absolventi. Astfel, la primul colegiu mentionat, procentul de promovare a crescut de la 10,25% la 12,82%. La „Gh. Asachi", 54 de elevi din 160 au promovat in final, adica 33,75% dintre cei prezenti.

Cei mai ghinionisti candidati i-am gasit la alte unitati cu profil tehnic. Unii dintre ei mai aveau nevoie de doua sau patru sutimi ca sa poata promova. De exemplu, la Grupul Scolar „R. Cernatescu", o candidata a primit 1,25 puncte pentru teza la romana. A reusit sa isi mareasca nota finala de la 5,56 la 5,98, insuficient pentru a promova. La aceeasi unitate, o tanara a cerut reevaluarea lucrarilor de la romana si biologie. Desi media finala a crecut de la 5,55 la 5,95, deznodamantul a fost acelasi. Aceeasi situatie s-a inregistrat si la Colegiul Tehnic „M. Sturdza". „Daca imi mai dadeau 10 sutimi la romana, treceam. Ce scarbe! O sa dau din nou la romana, pana iau 10. Luni vin sa ma inscriu pentru sesiunea urmatoare", a spus cu amaraciune un candidat care a absolvit in acest an la „M. Sturdza". La acelasi colegiu, unui elev i-a fost marita nota de la romana cu 1,5 puncte, de la 6,30 la 7,80. „Dupa proba, mi-am calculat nota cu doua profesoare si mi-au spus ca trebuia sa iau macar 7,50. M-au depunctat cam tare, de aceea am facut contestatie. Acum media mea e mai mare cu 50 de sutimi, adica in loc de 6,48 am 6,98. Am alte sanse la facultate. Vreau sa ma inscriu la USAMV, la specializarea Ingineria si managementul alimentatiei publice", a mentionat Tudor Vartic. Nu a lipsit nici situatia inversa, la care candidatii au primit dupa contestatii cu 1,5 puncte mai putin fata de nota initiala. La Colegiul „I.C. Stefanescu", un elev a cerut recorectarea tezei la fizica si a primit 3,50, initial avand 5.

In ceea ce priveste unitatile de invatamant cu profil tehnic din municipiu, cate un candidat a mai promovat, dupa contestatii, la Grupurile Scolare Nicolina, "R. Cernatescu" si "St. Procopiu". La Grup Scolar Nicolina a mai trecut de examen o candidata de la seral, cu media 6,00, dupa ce i-au fost marite, cu un punct si peste un punct, notele de la romana si biologie. La "R. Cernatescu" a mai promovat un candidat cu media 6,01, dupa ce a obtinut pentru lucrarea de la anatomie 5,05, fata de 4,00 cat avea inainte de contestatii. Cu media 6,01 a reusit sa ia bacalaureatul si candidatul de la "St. Procopiu", care a primit peste un punct pentru teza de la romana.

Tinerii care nu au reusit sa promoveze bacalaureatul se pot inscrie de luni, 16 iulie pana vineri, 20 iulie, la secretariatele scolilor, pentru sesiunea august – septembrie 2012.

Comentarii