Experienta americana a unei eleve de la „Wurmbrand”

marți, 22 ianuarie 2008, 14:40
2 MIN
 Experienta americana a unei eleve de la „Wurmbrand”

„Prima saptamina am crezut ca sint intr-un film", a exclamat Cristina Debora Manea, ieseanca de 17 ani care a studiat cinci luni in Statele Unite. „Mi-a placut ca elevii erau cei care isi schimbau salile in functie de disciplina la care aveau ora, iar fiecare profesor avea cabinetul sau, deci si timp suficient sa se pregateasca pentru ora. Profesorii erau foarte deschisi, puteai sa ii intrebi orice. De doua, trei ori pe zi ajungeam la dulapioarele de pe hol sa imi schimb caietele si cartile. Pauzele erau doar de 5 minute, iar programul foarte strict. Nu se intirzia, nu se lipsea", a inceput sa povesteasca Debora, despre cum se invata intr-o scoala din Statele Unite.

Tinara, eleva in clasa a XI-a a Colegiului „Richard Wurmbrand" a beneficiat de o bursa de un an la Briardwood Christian School din America. Pentru ca nu si-ar fi putut echivala studiile si practic ar fi pierdut un an, Debora a fost nevoita sa se intoarca dupa un semestru in Romania, iar acum invata a-si da diferentele.

„Sistemul de notare din America era on-line, iar notele confidentiale. Chiar tezele sau lucrarile erau impartite in clasa cu fata in jos. Daca doreai spuneai si colegilor ce nota ai luat, daca nu, nu", a mai spus Debora.

De copiat sau uitat tema acasa nici nu se poate pune problema in Statele Unite. „La un test profesoara a iesit din clasa. Nici unul dintre colegii mei nu a luat capul din foaie. In plus, temele sint verificate si discutate fiecare in parte. Pentru fiecare tema primeam cite un punctaj. Daca intirziam o zi, punctajul era injumatatit, iar daca nici atunci nu era adusa tema, punctajul era zero. Toate aceste teme contau la nota finala", a mai povestit Debora Manea.

Fata a observat si o schimbare de comportament a tinerilor de acolo, fata de cei de aici. „Cum se apropie de facultate, elevii se implica mai mult in activitati de voluntariat. Cred ca este o problema de atitudine, s-ar putea ajunge si la noi la un sistem mai bun", a incheiat pe un ton optimist Debora care viseaza sa se specializeze in marketing sau management educational. Mai multa practica, mai multe obiecte optionale si cel mult sase discipline pe zi, acestea sint alte coordonate ale educatiei observate de tinara ieseanca in America.

„Este minunat ca prin acest parteneriat pe care il avem noi cu scoala din Alabama am reusit sa trimitem o eleva de a noastra sa cunoasca si un alt sistem de invatamint. Rezultatele obtinute de ea au fost remarcabile si s-a clasat printre primii elevi la toate disciplinele. A adus cinste scolii, orasului si tarii noastre", a declarat Liliana Romaniuc, directoarea Colegiului „Richard Wurmbrand", care spera ca macar o data la doi ani, alti elevi ai unitatii de invatamint pe care o conduce sa beneficieze de astfel de burse.

Comentarii