Forumurile de pe site-ul MEdC vuiesc de mesaje dure din cauza subiectelor la testele nationale

luni, 12 februarie 2007, 14:42
3 MIN
 Forumurile de pe site-ul MEdC vuiesc de mesaje dure din cauza subiectelor la testele nationale

Multe, grele si afisate prea tirziu

Pe portalul oficial al Ministerului Educatiei si Cercetarii exista topicuri de tipul "REZOLVARI (GEOGRAFIE)" sau "CULEGERI BAC – INFORMATII COMPLETE".

"Haidetzi sa rezolvam subiectele. Macar fiecare cite un subiect, shi asha le facem pe toate", ii indeamna Skorpia pe colegii sai. Un alt forumist este de parere ca ministerul ar trebui sa publice si rezolvarile tuturor subiectelor, pe site-ul edu.ro: "Sa se publice pe pagina edu. Ca mie nu imi convine sa dau bani la profa mea de mate sa imi corecteze variantele" a scris Kemell pe forumul aflat la adresa www.bacalaureat.edu.ro.

Salvarea pentru elevii care se bazeaza pe rezolvari de-a gata vine din partea altui participant la discutiile pe forum, care le-a comunicat colegilor un site pe care pot gasi aproape toate rezolvarile pentru subiectele de la matematica: www.pro-didactica.ro.

In plus, ministerul a anuntat deja publicarea pe site-ul propriu, incepind cu data de 19 februarie, a rezolvarilor la matematica.

Chiar si cu ajutorul reciproc, elevii considera ca subiectele pentru examenele nationale sint multe, grele si afisate prea tirziu. "Parerea mea in legatura q subiectele: sunt FOARTE GRELE, ma refer in special la Romana si Mate. Trebuie sa faca ceva cu variantele astea… sa mai reduca din dificultate si din numarul lor… profii mei s-au speriat de varianele de pe net… profa la istorie a zis k e materia din 1 an nu k la romana din 4 ani si nu vede dc au bagat cate 100 de variante la fel k la celelalte materii, la fizik profu’ a zis k ultima parte e de olimpiada. dak ei spun asemenea lucruri, noi elevii ce sa mai zicem" a postat pe forum Blanytza, in speranta ca parerea ei va fi auzita de oficialii MEdC.

De asemenea, elevii se intreaba pe forum despre afisarea subiectelor pentru probele orale ale examenului de bacalaureat. Viitorii absolventi de liceu nu trebuie sa se ingrijoreze. Vor afla si varintele de subiecte pentru probele orale cu cel putin 15 zile inainte de examenul propriu-zis, dupa cum este precizat in metodologia de desfasurare a bacalaureatului.

Problemele profesorilor

Pe de alta parte, dascalii s-au lovit mai intii de modalitatea greoaie de descarcare a varaintelor de subiect de pe internet. La sugestia unor participanti la discutii de a publica pe forumul MEdC linkuri catre adrese in care subiectele sa fie arhivate sau in format pdf, moderatorul de topic a intervenit: "va rog sa nu mai postati informatii personale in forumul public. Puteti transmite astfel de informatii prin mesaje personale".

Un alt profesor a facut referire la greselile pe care au menirea sa le corecteze pina pe 16 februarie: "Se cunoaste ca subiectele au fost facute in sictir. Ma uit de 5 minute la ele si deja am descoperit greseli: la matematica, stiintele naturii, prima varianta subiectul IV pctele b si c sunt gresite!!! deci va dati seama daca din prima sunt greseli!!!  oare cite vor mai fi?? VARZA", s-a incheiat mesajul.

De asemenea, cadrele didactice au sesizat ca subiectele au un grad de dificultate variabil. Exista subiecte foarte grele si foarte usoare. In fata criticilor ca subiectele contin erori de formulare, Ministerul Educatiei a dat ragaz pina pe 16 februarie profesorilor si elevilor pentru a trimite observatii referitoare la subiecte la adresele bacalaureat@snee.ro si testenationale@snee.ro.

Dupa data de 19 februarie, subiectele vor fi publicate in brosuri care urmeaza sa fie distribuite gratuit in scoli. In finalul unui topic de discutie, un elev pare deocamdata relaxat: "lumea mai merge la o lada de bere, mai isi pune skiul in picioare… stati relaxati… noi suntem niste copii foarte constiinciosi. Am multi tovarati care anu’ trecut prin MAI s-au apucat sa invete cite ceva si au luat BAC-ul cu peste 8. Aia care au invatat de la 1 martie au luat de la 9,70 in sus. Toti de la profil REAL evident".

Mentionam ca mesajele au fost reproduse intocmai asa cum se regasesc pe forumurile de discutie oficiale ale elevilor si profesorilor gazduite de site-ul Ministerului Educatiei.

Testele nationale vor avea loc in perioada 18-21 iunie, in timp ce prima sesiune a examenului de bacalaureat se va desfasura intre 25 iunie si 5 iulie.

Comentarii