Grupul Scolar Agricol Holboca: Liceul cu promovare zero la bacalaureat trei ani la rand

miercuri, 11 iulie 2012, 20:39
5 MIN
 Grupul Scolar Agricol Holboca: Liceul cu promovare zero la bacalaureat trei ani la rand

  La Grupul Scolar Agricol din Holboca, in ultimii trei ani, odata cu rata de promovare la bacalaureat a scazut simtitor si interesul absolventilor pentru sustinerea acestui examen. De exemplu, in 2009, ultimul an in care media de la bacalaureat s-a calculat cu 6 note, rata de promovare a fost de 64,86%. Atunci, au trecut de examenul maturitatii 24 de candidati din 37 prezenti. Fiind inscrisi 44 de absolventi de la zi si seral, atat din seria curenta, cat si din promotiile anterioare, prezenta a fost atunci de 84,09%. In sesiunea de vara din 2010, prezenta a fost in continuare buna, de 90,9%, insa rata de promovare a coborat la 0. Schimbandu-se structura bacalaureatului, niciun candidat din cei 40 prezenti (inscrisi fiind 46 – n.r.) nu a reusit sa obtina cel putin media 6. A fost prima sesiune cand absolventii nu au mai primit note la probele orale sustinute la romana si la o limba straina, nu au mai sustinut proba scrisa la o disciplina specifica profilului si n-au mai putut alege educatia fizica sau geografia Romaniei la ultima proba. In prima sesiune de anul trecut, rata de reusita la bacalaureat a fost tot 0, dar prezenta a scazut la 56%. 21 de candidati din cei 37 inscrisi au venit sa sustina examenul. In aceasta sesiune, promovabilitatea inregistrata este, de asemenea, 0. Participarea candidatilor a fost de 10%, daca ii luam in calcul si pe cei doi absolventi care s-au prezentat la doua, respectiv una din probele scrise. Dintre cei trei candidati, niciunul nu este absolvent de la zi, din promotia curenta. O absolventa de la seral si doi tineri din promotiile anterioare au manifestat interes pentru a sustine bacalaureatul.

Povestea lui Cosmin, care incearca din 2009 sa treaca bacalaureatul

Singurul candidat declarat prezent si totodata respins a absolvit liceul in 2009. El a sustinut prima data bacalaureatul in sesiunea august-septembrie din 2009 si a fost foarte aproape sa promoveze. Cosmin Dorin Tarcan a fost notat cu 6 la proba orala de la romana, cu 5 la proba orala sustinuta la engleza, respectiv la cea scrisa la romana, cu 5,75 la matematica, cu 5,30 la disciplina de specialitate aleasa si cu 8,75 la educatie fizica, media finala fiind 5,96. „N-am cazut la nimic in prima sesiune la care m-am prezentat, dar imi mai trebuiau 4 sutimi ca sa promovez. Nu m-am inscris in iunie pentru ca nu eram pregatit sa dau", a comentat Cosmin. In sesiunea de vara din 2010 s-a inscris sa sustina ultima proba, insa nu s-a prezentat, plecand sa lucreze in Danemarca, intr-un service auto. In 2011, a sustinut ultima proba in ambele sesiuni. Si-a testat cunostintele la chimie organica, lucrarea sa fiind notata cu 2,10, respectiv cu 1,50. Anul acesta, a repetat ultima proba, tot la chimie organica, fara a inregistra vreun progres, dimpotriva. Nota primita este 1,20. „Cred ca am sa ma duc sa fac pregatire cu doamna profesoara de chimie. Cu pregatire, normal ca l-as putea lua! Trebuie sa-l iau macar in toamna, nu de alta, dar apar din nou la televiziuni. Daca nu voi reusi nici in toamna, mai incerc si la anul si peste 2 ani, pana la 50 de ani mai am timp! Incercarea moarte n-are, nu? Oricum, pana acum m-am dus pregatit asa si-asa, pentru ca am zis ca o sa fie subiecte mai usoare", a explicat glumind Cosmin, care lucreaza acum ca reprezentant Provident. El sustine ca pentru esecul de la ultima proba sunt responsabili in principal profesorii din liceu. „Cata chimie s-a facut aici, la Holboca? Profesorii nu sunt atat de bine pregatiti ca sa le explice elevilor", a punctat el. In ciuda faptului ca s-a confruntat cu mai multe nereusite la bacalaureat, Cosmin nu renunta sa sustina acest examen, intrucat isi doreste sa se poata inscrie la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice. Pentru ceilalti absolventi ai Grupului Scolar din Holboca pare sa fie suficienta calificarea tehnician mecanic pentru intretinere si reparatii, dobandita la incheierea celor 12 sau 13 clase.

Tocmai cei mai slabi copii au avut de invatat intreit: cultura generala, cunostinte tehnice si abilitati practice

Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei pentru Educatie si Cercetare (EDU CER – n.r.), considera ca absolventii liceelor cu profil tehnic arata mai putin interes fata de bacalaureat din cauza ca diplomele nu mai sunt validate pe piata muncii. „Patronilor nu le mai fluturi sub nas diploma de bacalaureat sau de licenta, ei te angajeaza intai de proba, ca sa vada daca faci fata cerintelor. Nemafiind validate in piata muncii, interesul pentru diplome a scazut fantastic. Sunt tineri care nu vor sa mai piarda bani, timp si efort pentru obtinerea lor, mai ales daca nu vor sa se inscrie la facultate. Liceele tehnologice cu promovabilitate foarte scazuta la bacalaureat mai bine s-ar transforma in scoli profesionale. Calificarea obtinuta de absolventii acestora nu valoreaza cine stie ce, pentru angajatori conteaza ce au in spate, ce stiu sa faca. Or, la liceele tehnologice au intrat cei mai prapaditi copii, care au avut si medii de 2 sau 4 la evalurea nationala. Tocmai cei mai slabi copii au avut sarcini intreite de invatare, ca sa dobandeasca cultura generala, cultura tehnica si abilitati practice. Absolventii acestor licee n-au iesit nici cal, nici magar. Adica nu sunt nici tehnicieni, nici teoreticieni", a punctat Stefan Vlaston.

Sefa ISJ: Atat timp cat scoala nu face nimic de trei ani, e clar ca trebuie luata o decizie

Cei mai slabi absolventi de gimnaziu s-au inscris in ultimii ani si la Grupul Scolar Agricol din Holboca. De exemplu, anul trecut, in prima etapa de admitere computerizata au fost repartizati – pentru 90 de locuri – numai 13 elevi. Acestia au avut medii de admitere cuprinse intre 6,72 si 3,96. Anul acesta, unitatea nici nu mai organizeaza inscrieri pentru clasa a IX-a, intrand „natural" in lichidare. Institutia nu este atractiva nici macar pentru absolventii de gimnaziu din comuna. „Foarte putini elevi de la noi se indreapta spre Grupul Scolar Agricol din localitate, pentru ca, in general, sunt mai bunisori si merg la scoli din oras: la Liceul «Al.I. Cuza» si la cateva licee industriale. De regula, la Grupul Scolar Agricol din localitate intra cei care raman corigenti, in ultima etapa de admitere, cea din toamna. Nu prea e atractiva unitatea, noi stim acest lucru. Din satele din jur, tot copiii mai slabuti vin, care, in mod normal, ar putea fi orientati spre scoli profesionale", a precizat Ion Pohodnicaru, director al Scolii generale din Holboca. Conducerea ISJ a precizat ca va analiza situatia unitatilor de invatamant tehnic in care s-a inregistrat o rata mica de promovare la bacalaureat, in cazul celor din rural fiind posibile comasari. „Grupul Scolar de la Holboca a avut rezultate modeste si in perioada anterioara. Cand am terminat mandatul precedent la ISJ, in 2008-2009, luam in calcul imbunatatirea bazei materiale, pentru a-l transforma, eventual, intr-un centru de formare pentru invatamantul tehnic si profesional. Acolo s-a continuat o activitate putin calitativa, ca sa fiu eleganta in exprimare, inregistrandu-se esecuri succesive. Atat timp cat scoala respectiva nu face nimic de trei ani, e clar ca trebuie luata o decizie. Trebuie sa aratam intelegere pentru toti actorii implicati in actul educational, dar nici nu putem sacrifica elevul pentru a fi pastrate niste posturi", a subliniat Camelia Gavrila, sefa ISJ.

Comentarii