Primariile vor putea redistribui intre scoli banii de salarii

luni, 03 octombrie 2011, 14:16
3 MIN
 Primariile vor putea redistribui intre scoli banii de salarii

Consiliile locale au de acum inainte imputernicirea de a redistribui intre unitatile scolare pe care le administreaza sumele alocate pentru plata salariilor cadrelor didactice. Printr-un act normativ, publicat in Monitorul Oficial pe 23 septembrie, s-a facut o completare importanta la Hotarirea de Guvern nr. 1395 din 2010, cea care reglementeaza finantarea unitatilor de invatamint de la bugetele locale, pe baza costurilor standard per elev/prescolar.

Astfel, in situatiile in care sumele calculate in baza costurilor standard per elev nu ajung intr-o scoala pentru a plati salariile cadrelor didactice pina la sfirsitul anului calendaristic, poate fi redistribuita o anumita suma de la o alta scoala, care inregistreaza excedent. "Redistribuirea sumelor se aproba de consiliul local, la propunerea primarului, cu avizul conform al Inspectoratului Scolar", se arata in actul normativ mentionat, prevedere care vine in completarea H.G. 1395/2010 la articolul nr. 4. "Transferul" de bani se poate realiza numai intre unitati cu personalitate juridica, care se afla in acelasi oras sau in aceeasi comuna.

Primarii considera ca reglementarea este binevenita, insa au pareri impartite in ceea ce priveste obligativitatea obtinerii avizului Inspectoratului Scolar. "Principiul este corect si mi se pare normal sa existe avizul Inspectoratului Scolar, pentru ca ISJ-ul are schema incadrarii personalului. Cred ca pot interveni situatii de acest gen in care unei scoli sa nu-i ajunga banii pentru salarii, in timp ce alteia sa-i ramina din acesti bani, numai daca creste, respectiv scade numarul de elevi, respectiv de cadre didactice. Noi in comuna avem doua scoli cu personalitate juridica si la niciuna nu sint probleme cu salariile profesorilor", a spus Vasile Rusu, primar al comunei Ion Neculce.

Alti primari nu vad insa necesar avizul Inspectoratului Scolar. "Nu mi se pare corect ca ISJ-ul sa-si puna amprenta in ceea ce priveste transferul de bani de la o scoala la alta, avind in vedere ca primariile sint ordonatorii principali de credite. Cum ISJ-ul nu ma intreaba cind imi inchide o scoala din comuna, atunci nici eu nu as vrea sa ma duc cu hirtiile subsuoara la ISJ, ca sa obtin avizul lor, atunci cind fac o rectificare bugetara de la o scoala la alta. Primim sumele cu destinatie speciala pentru invatamint, nu avem cum sa deturnam fonduri", a punctat Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Primarul a precizat ca de la 1 septembrie a fost inchisa in comuna Scoala Curaturi, unde invatau la simultan 10 elevi din I-IV, fara ca reprezentantii ISJ-ului sa-l consulte. "Da, 10 elevi citi erau, dar aveau scoala si invatator in localitate! Acum, trebuie sa transportam zilnic cu microbuzul, pe un drum foarte prost, 64 de copii, de la Curaturi si Slobozia, la Scoala din Piciorul Lupului. Se fac trei ture, ceea ce inseamna o cheltuiala lunara cu motorina intre 4.000 si 5.000 de lei. ISJ-ul nu ma intreaba cind imi creeaza probleme si costuri. La Curaturi, oricum au ramas in cladire cei de gradinita, iar costurile cu utilitatile sint mici. Ginditi-va cit pot consuma doua becuri! Iar acolo ajung 10 metri cubi de lemne pe iarna, care nu costa mai mult de 3.000 de lei", si-a motivat primarul Lupu dezaprobarea fata de implicarea Inspectoratului Scolar in decizia unor eventuale transferuri de bani intre scoli, cu scopul de a asigura plata salariilor cadrelor didactice.

Comentarii