Reforma radicala in scoala romaneasca

miercuri, 14 februarie 2007, 20:28
5 MIN
 Reforma radicala in scoala romaneasca

Educatia timpurie incepe la 1 an

Structura invatamintului va suferi unele dintre cele mai drastice modificari. Potrivit actului normativ, invatamintul preuniversitar va cuprinde: educatia timpurie, invatamintul prescolar, alcatuit din grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare, invatamintul primar, de sase clase, si invatamintul secundar, care cuprinde gimnaziul (clasele VI – IX) si liceul sau studiile profesionale. In premiera, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) face reglementari privind educatia timpurie a copiilor cu virste intre 1 si 3 ani. Parintii isi vor putea inscrie copiii atit la crese, cit si la gradinite unde micutii vor putea beneficia de supraveghere specializata. „Pentru copiii cu virste de pina la 3 ani grupa va cuprinde, in medie, 10 copii, dar nu mai mult de 15", se arata in Proiectul de Lege a Invatamintului Preuniversitar.

Grupa pregatitoare va fi obligatorie

Intre 3 si 6 ani, copiii vor putea merge la gradinite cu program normal, prelungit sau saptaminal, in timp ce grupa pregatitoare va deveni obligatorie si va fi inclusa in ciclul primar, alaturi de clasa a cincea. Cu alte cuvinte, MEdC s-a inspirat de la reglementarile UE si propune prin proiectul de lege un invatamint primar de sase clase. In clasa pregatitoare pot fi inscrisi copiii care implinesc virsta de 6 ani pina la data inceperii anului scolar, dar la cererea scrisa a parintilor pot urma cursurile destinate grupei pregatitoare copiii care implinesc virsta de 6 ani pina la sfirsitul anului calendaristic.

Gimnaziul e decalat cu un an

Gimnaziul ar putea cuprinde tot patru clase, de la a sasea, pina la a noua inclusiv, noutatea fiind ca la sfirsitul clasei a opta, elevii nu vor mai avea de sustinut nici o testare. Dupa gimnaziu, adica dupa absolvirea celor 10 clase ale invatamintului obligatoriu, elevii vor avea de ales intre invatamintul liceal si cel profesional. Testele nationale vor disparea, iar elevii vor avea de trecut o examinare ale carei detalii nu au fost stabilite deocamdata. Una dintre variante insa, pare a fi o testare in cadrul scolilor, de tipul treptei a doua din anii ‘80. Scolile de arte si meserii se vor numi din nou scoli profesionale.

Bacalaureat doar o data pe an

Liceul se va finaliza cu examenul de bacalaureat, iar cursurile liceului profesional, prin obtinerea unui certificat de competente. In defavoarea elevului, dupa cum recunoaste si sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila, este reglementarea potrivit careia absolventul de liceu poate sustine bacalaureatul doar o singura data intr-un an scolar. Ca structura, nu sint prevazute modificari esentiale, insa programa scolara si modul de organizare vor fi date publicitatii la inceputul anului scolar. A doua sustinere a bacalaureatului va fi platita, dar nu se cunoaste deocamdata cuantumul taxei. Elevii cu media generala din liceu de peste 9.50 si 10 la bacalaureat vor primi diplome de merit.

Disciplina religie, la alegere

Proiectul legislativ liberalizeaza studiul religiei in scoala. „La solicitarea scrisa a parintelui sau a tutorelui legal instituit al elevului de pina la 10 ani, respectiv la solicitarea scrisa a elevului de peste 10 ani, disciplina religie poate fi inlocuita cu disciplina Educatie moral-religioasa", se arata in proiect. „Actul normativ propune o viziune mai liberala asupra studiului religiei. Astfel, elevii crescuti in spiritul religios pot aprofunda aspecte ale cultului, iar cei care au o anumita detasare pot opta pentru educatia moral-religioasa, importanta in formarea personalitatii", a comentat Camelia Gavrila, adaugind ca aceasta schimbare ar putea duce la o scadere a normelor la disciplina Religie si la o crestere a normelor la disciplinele socio-umane, de care apartine educatia moral-religioasa. De asemenea, reprezentantii cultelor religioase recunoscute de stat pot infiinta scoli proprii, cu respectarea legislatiei in vigoare, la care au acces elevi si din alte confesiuni.

Amenzi pentru nefrecventarea invatamintului obligatoriu

Parintii nu vor mai putea lasa la intimplare educatia copiilor lor. Articolul 124 al proiectului Legii pentru Invatamintul Preuniversitar ii obliga pe parintii sau tutorii legali sa ia toate masurile pentru asigurarea frecventei scolare a elevului in invatamintul obligatoriu. Punctul 3 al articolului amintit stipuleaza ca „nerespectarea acestei prevederi, din culpa parintelui sau a tutorelui instituit legal, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 2.000 de lei".

Concursuri de angajare la nivelul scolii

Iesenii care doresc sa ocupe o catedra vor trebui sa se obisnuiasca, de asemenea, cu reglementari noi. MEdC propune transformarea examenului de titularizare intr-un concurs organizat la nivelul scolii sau al unui grup de scoli, ceea ce  ca judet pilot, Iasul va experimenta inca din acest an. Un capitol aparte al proiectului de lege reglementeaza invatamintul pentru cetatenii Uniunii Europene. Acestia se pot inscrie la scolile romanesti, ca si elevii romani. Mai mult decit atit, ei au dreptul la un an pregatitor pentru invatarea limbii gratuit. Recunoasterea si echivalarea studiilor efectuate se face de catre MEdC.

ISJ devine Directie

La nivel institutional, Inspectoratele Scolare Judetene vor deveni Directii Judetene pentru invatamint preuniversitar. In acest mod, practic este pregatit terenul pentru transferarea problemelor de infrastructura catre comunitatile locale, viitoarele Directii urmind sa aiba drept activitate principala evaluarea procesului didactic.

Profesorii ieseni cred ca schimbarile sint bune, dar prea bruste

Modificarile majore care ar putea avea loc in invatamintul preuniversitar ridica si citeva semne de intrebare printre dascalii ieseni. „Implicatiile in timp sint foarte complexe. Proiectul este unul bun deoarece ne apropie mult de sistemele de invatamint europene", a precizat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Cu toate acestea, inspectorul general este constient de aparitia unor efecte pe termen scurt mai putin favorabile. „Normele didactice vor fi afectate, mai ales in cazul profesorilor de liceu, deoarece ciclul liceal va avea doar trei ani. De asemenea, elevii care vor termina clasa a XII-a sunt defavorizati deoarece nu au decit o sansa de sustinere a bacalaureatului. Pe de alta parte, seriozitatea si relevanta examenului vor creste", a explicat Gavrila.

Inspectorul general a mai amintit de faptul ca reprezentantii ministerului au tinut cont de sugestiile din teritoriu privind concursul pentru directori, astfel incit numirea conducerilor de scoala sa nu fie facuta exclusiv pe baza deciziei consiliilor locale, care in noul proiect de lege au doar aviz consultativ.

O alta consecinta care deriva din schimbarea brusca a structurii invatamintului este lipsa spatiului. „Pina acum invatamintul prescolar se desfasura in afara spatiului scolii, dar dupa ce va fi introdusa in ciclul primar clasa pregatitoare, va aparea o necesitate acuta de spatiu pentru invatamint. Problema se acutizeaza tinind cont de faptul ca elevii din ciclul primar vor trebui sa invete doar dimineata", este de parere Nita Nedea, directoarea Liceului „Mihai Eminescu".

Pe de alta parte, directorul Colegiului „Emil Racovita", Seryl Talpalaru este de acord ca invatamintul romanesc trebuie sa se alinieze la cel european, insa treptat. „Ar trebui sa existe etape premergatoare acestor modificari. O schimbare brusca va aduce cu sine grave perturbari. Cu toate acestea se pare ca va trebui sa ne adaptam din mers. Dezideratul ar fi ca sistemul de salarizare al dascalilor sa fie unul bun astfel incit elevul sa petreaca la scoala o zi mai lunga in care sa ia o gustare si sa poata face temele asistati", a precizat Seryl Talpalaru.

Proiectul de lege va fi analizat in detaliu de un grup de lucru constituit in acest scop la Inspectoratul Scolar Judetean. Concluziile acestei analize vor fi inaintate Ministerului Educatiei.

Comentarii