20 milioane euro in plus la dobinda Primariei

duminică, 29 iunie 2008, 23:22
3 MIN
 20 milioane euro in plus la dobinda Primariei

Creditul luat de Primarie incepe sa isi arate coltii. Multe din prevederile contractului semnat la inceputul anului 2007 incep sa devina vizibile. In aproximativ doua luni va fi emisa prima serie de obligatiuni municipale. Lansarea vine insa intr-un moment cum nu se poate mai neprielnic pentru municipalitate si implicit pentru ieseni. Criza de pe pietele financiare va duce la cresterea dobinzilor ce trebuie achitate de Primarie, BNR anuntind, joi, o crestere a dobinzii de interventie pina la 10%. La semnarea contractului de imprumut, dobinda pentru obligatiuni, dar si cea pentru credit erau scrise cu o cifra. Acum, la un an si jumatate totul a fost dat peste cap, iar dobinzile au crescut cu peste patru puncte procentuale.
Dobinzile mari majoreaza si suma care trebuie rambursata de Primarie, si implicit de ieseni, in contul celor 200 milioane lei imprumutate. Practic, la dobinda din ianuarie 2007, municipalitatea avea de achitat pe linga imprumut o suma de 156 milioane lei. La valorile de acum ale dobinzilor, bugetul local va trebui sa achite doar pentru dobinzi in jur de 225 milioane lei, adica o suma totala de 425 milioane lei. „Am demarat deja procedurile pentru aceasta prima emisiune de obligatiuni. S-au cheltuit pina acum in jur de 90 milioane lei din imprumut. Se va stabili un grafic. Deocamdata sintem la inceput", a declarat Victorel Lupu, directorul economic al Primariei.
Primarul Gheorghe Nichita a decis in 2006 ca bugetul local are nevoie de fonduri suplimentare. Pentru a-si pune in practica proiectele de infrastructura, edilul a lansat varianta contractarii unui imprumut. Cu girul Consiliului Local, in ianuarie 2007 municipalitatea a ales sa imprumute de la banca Dexia o suma de 200 milioane lei. Scenariul convenit in urma cu un an si jumatate presupunea achitarea imprumutului intr-un termen de maxim trei ani prin doua emisiuni de obligatiuni municipale.
Prima serie urmeaza sa fie lansata in momentul in care municipalitatea va cheltui jumatate din suma imprumutata. Pina atunci, Primaria nu plateste decit dobinzi la sumele cheltuite. Banii obtinuti prin vinzarea obligatiunilor vor fi virati la banca, iar municipalitatea va avea de cheltuit cealalta jumatate de imprumut. La momentul in care acest scenariu a fost prezentat au fost scoase in evidenta mai multe avantaje de care ar fi beneficiat municipalitatea. In ianuarie 2007, reprezentantii Primariei si ai VMB Partners, firma care a oferit consultanta la accesarea creditului, au prezentat si dobinzile de la acel moment. Astfel, in cazul obligatiunilor, dobinda era de 7,76%, iar la imprumut aceasta era de 8,36%.
Valorile au fost calculate dupa doua formule care cuprind si variabile, BUBID si BUBOR. Intre timp, cele doua variabile, dobinzi de pe piata bancara internationala, au crescut foarte mult. „Se vor emite un milion de obligatiuni, fiecare cu o valoare de 100 lei. Dobinda se va calcula dupa formula media BUBID la sase luni, plus media BUBOR la sase luni, impartit la doi. La aceasta valoare se va adauga 0,65%. In prezent, BUBID la sase luni este 11,10%, iar BUBOR la sase luni este de 11,78%. Dobinzile se actualizeaza la fiecare sase luni", a explicat Lupu.
Astfel, daca obligatiunile ar fi emise astazi, ele ar avea o dobinda de 12,09%. Comparativ cu ianuarie 2007, dobinda este mai mare cu 4,33%. Si in cazul rambursarii creditului a crescut dobinda. Aceasta se calculeaza dupa formula BUBOR la sase luni plus 0,2%, adica ajunge la 11,98%. „Rambursarea obligatiunilor se va face in rate trimestriale egale. Prima rata va fi in trimestrul I din 2012, iar ultima in trimestrul IV din 2028. In perioada urmatoare vom stabili toate detaliile cu privire la emisiunea de obligatiuni. Acestea vor fi cotate la bursa si acolo vor putea fi tranzactionate", a adaugat Lupu. Economistii sustin insa ca Primaria ar trebui sa mai astepte cu lansarea obligatiunilor municipale.
„Eu nu vad ca dobinzile sa scada in viitorul apropiat. Piata bancara este intr-o criza profunda. Este o perioada critica si se imprumuta cu dobinzi foarte mari. Iar perioada de rambursare este prea lunga. In plus, foarte important era ca banii din acest imprumut sa fie investiti inteligent. Trebuiau facute investitii care aduc venituri la bugetul local. Montajul financiar este interesant, dar investitiile trebuie sa fie eficiente. Astfel, nu faci decit sa dai inapoi dublu", a declarat Tiberiu Brailean, fost consilier local. (Felix GUZGA)

Comentarii