3 frati impartiti ca oile la stina

joi, 08 octombrie 2009, 00:25
8 MIN
 3 frati impartiti ca oile la stina

Cit de mult cintareste suferinta sufleteasca a unor copii fara parinti in deciziile pur birocratice ale angajatilor Directiei de Asistenta Sociala? Trei frati au fost despartiti acum doua luni de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Copiii fusesera crescuti de un asistent maternal cu vechime din Mironeasa. Cei trei frati au crescut impreuna cu un al patrulea copil care era la asistentul maternal deja de citiva ani.

Constantin Vizdoaga a fost primul din comuna Mironeasa care a ales sa fie asistent maternal si este un om respectat de membrii comunitatii in care traieste. DGASPC isi argumenteaza decizia invocind nereguli in felul in care copiii erau crescuti de parintii de profesie. Rapoartele de evaluare intocmite dupa vizitele asistentilor sociali mentioneaza "dezordine", "mizerie", "copii neingrijiti si murdari", "lipsa interesului din partea asistentul maternal".

De cealalta parte insa, cei doi asistenti maternali spun ca au tinut la acesti copii ca la propriii lor fii si ca ar fi acceptat sa-i creasca pe toti chiar si cu un singur salariu de la DGASPC. Cert este ca pina in prezent ei au cistigat pentru cresterea celor patru copii, cu tot cu salarii, alocatii, ajutoare de hrana etc, aproximativ 3.500 lei pe luna, bani la care multe familii de asistenti maternali rivnesc.

Reprezentantii autoritatilor de la Mironeasa sustin ca familia Vizdoaga e una serioasa si nu au ce sa-i reproseze. Casa unde locuiesc nu se afla sub standardele unei locuinte de la tara. Asistentul maternal lucreaza ca sofer pe microbuzul scolii.

Este justificata decizia DGASPC?! De ce Directia nu a repartizat toti cei trei frati unui alt asistent maternal? – este intrebarea ce se afla si pe buzele fostului asistent maternal Constantin Vizdoaga, invocind suferinta acestor copii, si asa oropsiti de soarta. Medicii psihiatri spun ca despartirea de frati este o trauma foarte puternica si nu recomanda aceasta masura extrema, spunind ca asistentii sociali au datoria  de a lasa fratii impreuna si de a nu analiza aceste probleme doar birocratic, ci si uman.

Mi-au luat copiii "cum ia uliul puii"

Pe data de 5 august, patru copii au fost scosi de reprezentantii DGASPC din familia lui Constantin Vizdoaga, asistent maternal de mai bine de zece ani. Pe baiatul cel mare, acum in virsta de 16 ani, familia Vizdoaga il crestea de opt ani. Cei trei frati, o fetita si doi baieti in virsta de 4, 5 si 6 ani, fusesera repartizati familiei cu patru ani in urma. Constantin Vizdoaga spune ca totul a fost bine pina in luna august, cind i s-au luat copiii "cum ia uliul puii".

Pe de alta parte, rapoartele intocmite de asistentii sociali care au monitorizat cazul mentioneaza probleme in modul de crestere a celor patru copii. Conform dosarului, primele nereguli au fost semnalate inca din 2006, an in care monitorizarea acestor cazuri a trecut din subordinea autoritatilor locale in cea a DGASPC. Fostul asistent maternal spune ca celor trei copii nu le-a lipsit nimic niciodata si ca au avut parte de toate conditiile necesare. "Aici era camera lui Stefan si linga el era Alin", ne arata Constantin Vizdoaga.

Camerele copiilor sint frumos aranjate, foarte curate, cu dulapuri in care nu se vede urma de praf si jucarii agatate de sobele de teracota. Asistentii sociali care au fost acolo in control spun insa ca lucrurile nu sint chiar asa. "Casa familiei a fost mult timp in renovare si toti locuiau de fapt intr-o anexa cu doua camere. Luni intregi le-am tot spus sa rezolve problema spatiului. Baiatul cel mare isi tinea cartile intr-un frigider dezafectat din fata casei, iar cei mici nu aveau deloc jucarii", spune asistenta sociala care s-a ocupat de caz.

Sa fi cumparat asistentii maternali jucariile dupa ce le-au fost luati copiii? Asistentul maternal spune ca doar cei doi copii mai mici locuiau in anexa casei. "I-am luat pe cei doi mai mici aici linga noi sa fie mai aproape daca au nevoie de ceva noaptea. Nu puteam sa-i lasam in casa, ca nu i-am fi auzit daca vroiau sa spuna ceva", explica barbatul.

"Copiii au avut toate conditiile. Este o familie buna"

Varianta acestuia este sustinuta si de reprezentantii autoritatilor locale din comuna. "Copiii au avut toate conditiile. Este o familie buna care nu a avut probleme. Parerea mea este ca nu trebuiau luati de acolo", a declarat Elena Curcudel, primarita din Mironeasa.

Secretara comunei, care a mai tinut locul asistentei sociale plecata din sat, sustine aceeasi varianta. "Am fost de citeva ori la ei si am gasit intotdeuna curatenie, iar copiii aratau bine. Au mai fost cazuri in care copiii din plasament au venit la noi si s-au plins daca aveau probleme, insa nu a fost cazul aici", spune si Maricela Coneac, secretara primariei din Mironeasa.

Conducerea DGASPC spune insa ca aceasta atitudine nu este o surpriza pentru ei. "E normal sa spuna ca nu au fost probleme. E sustinerea comunitatii, sint oameni care traiesc acolo de zeci de ani, nu va spune nimeni de rau despre celalalt", afirma Marian Serbescu, director adjunct al DGASPC.

"Fetita de patru ani se dadea singura cu capul de perete"

Rapoartele nefavorabile familiei au aparut la sfirsitul anului 2006, cind asistentul social nota: "Copiii erau imbracati nepotrivit pentru anotimpul de iarna, iar in casa era dezordine si frig".

Urmatoarele vizite ale asistentilor sociali au dat nastere unor rapoarte care arata ca era cind mai bine, cind mai rau in familia Vizdoaga. "Li s-au facut permanent recomandari pentru schimbarea situatiei in bine si dupa fiecare vizita se mai remedia cite ceva. Copiii s-au atasat de asistentii maternali si nu am vrut sa-i luam de acolo fara motive intemeiate", a mai spus Serbescu.

De asemenea, la una din ultimele vizite s-a constatat ca cei mici aveau tulburari de comportament. "Fetita de patru ani se dadea singura cu capul de perete. I-am gasit nemincati, nespalati si neingrijiti. Asistentul maternal nu stia situatia scolara a celui mai mare dintre copii si nici nu a stiut sa ne spuna in ce clasa e. Cei mici nu aveau notiuni elementare de limbaj", spune si Liliana Mihalcea, sefa Serviciului de Asistenta maternala din cadrul DGASPC. 

"De ce nu i-au lasat impreuna?"

Chiar daca cei doi asistenti maternali s-au resemnat ca au pierdut copiii, nu sint de acord cu decizia DGASPC de a desparti fratii. "De ce nu i-au lasat impreuna? Erau obisnuiti sa fie mereu toti si au crescut foarte bine asa", se intreaba cel caruia copiii ii spuneau tata. Si vecinii familiei spun ca cei patru copii erau bine crescuti. "Erau tot timpul imbracati bine, hraniti asa cum trebuie, ca au de toate acasa, nu le lipseste nimic. N-au facut niciodata probleme copiii, erau cuminti si ascultatori. E pacat de ei ca i-au luat de aici, ca le era bine", si-a adus aminte si Maria Vicol, vecina de 70 de ani a familiei de asistenti maternali.

Reprezentantii Directiei Sociale spun insa ca toti copiii se simt mai bine acum decit in perioada cind au fost la familia Vizdoaga. "Fetita era slaba, acum s-a mai ingrasat si e mai bine. Copiii nici nu stiau culorile. Chiar daca nu mai stau impreuna, se vede acum schimbarea in bine", a mai spus asistenta de caz. Cei trei frati au mers la doi asistenti maternali diferiti in doua comune alaturate. "Nu avem asistenti maternali specializati pentru trei sau patru copii si am fost nevoiti sa recurgem la aceasta solutie. Copiii tin legatura pentru ca stau aproape", a afirmat Serbescu.

Masura despartirii fratilor a fost solutia cea mai la indemina pentru Directie, dar a fost si cea mai umana? Medicii psihiatri spun ca pierderea legaturilor afective, a atasamentului fata de cei apropiati, este o trauma cu urme adinci pentru copii. "Despartirea fratilor, mai ales in cazul unor copii ramasi fara parinti, este o trauma bazala, as spune. Atunci cind se constata ca asistentii maternali nu indeplinesc conditiile pentru a-i creste, trebuie gasita neaparat solutia mentinerii fratilor impreuna. Am senzatia ca angajatii Directiei de Protectia Copilului trec mult prea usor peste latura umana, sufleteasca, urmarind sa rezolve aceste cazuri strict birocratic. Nu este prima data cind am auzit de astfel de solutii, cind fratii sint despartiti cu lejeritate. Fireste, am cunoscut si asistenti sociali daruiti, care inteleg bine latura umana", a comentat dr. Adriana Panaitescu, sefa Departamentului de Psihiatrie Infantila de la Spitalul Socola.

Acum, cind cazul a ajuns in ochii opiniei publice, caci asistentul maternal si-a postat povestea intr-un filmulet pe Youtube, conducerea DGASPC spune insa ca masura separarii va fi temporara. Mama baiatului de 16 ani a fost deja la DGASPC si a spus ca-si vrea copilul inapoi, urmind sa fie facuta o ancheta sociala pentru a se vedea daca acest lucru este posibil. De asemenea, mama naturala a celorlalti trei fratiori despartiti si-ar fi cerut si ea copiii in instanta, aflindu-se in evaluarea DGASPC.

–––-

Drame ascunse in dosarele Directiei de Protectia Copilului

In judet exista 916 asistenti maternali care au in ingrijire in momentul de fata 1.225 de copii. Competitia pentru copii este acerba, la DGASPC fiind depuse trimestrial 200 de cereri pentru a lua copiii in plasament, pina cind din ratiuni financiare institutia a blocat solutionarea cererilor. Un copil in plasament aduce unei familii venituri importante. Alaturi de salariul ce variaza in functie de vechime, asistentul maternal primeste pentru un copil alocatia lunara de 42 lei, alocatia de plasament lunara de 97 lei, alocatia de hrana de 8,3/zi pentru copiii de peste 4 ani, alocatia de echipament (350 lei pe an pentru copiii sub 3 ani si 800 lei pe an pentru cei peste 3 ani). Pentru cei patru copii, familia Vizdoaga, cu salarii de 680 lei, respectiv 720 lei lunar, primea in total, 3.497 lei pe luna.

Legislatia prevede ca asistentul social care monitorizeaza copilul sa aiba numai 25 de astfel de cazuri in atentie, iar asistentul maternal sa fie supravegheat de un alt asistent social care sa aiba in total doar 30 de cazuri asemanatoare.

In momentul de fata, la DGASPC sint doar noua asistenti sociali care se ocupa atit de copii, cit si de asistentii maternali, ceea ce pune in discutie eficienta si seriozitatea controalelor. Acestia beneficiaza de ajutorul a inca aproximativ 50 de asistenti sociali din centre zonale care fac activitatea de monitorizare, dar a caror principala atributie, ca angajati ai primariilor, este gestionarea alocatiilor lunare la toti copiii comunei. "Ar mai fi nevoie de oameni, insa nu putem face angajari anul acesta, si chiar daca am putea, bugetul nu ne permite sa aducem alti oameni", a mai spus Serbescu.

Cazul de la Mironeasa ridica si intrebarea cit de temeinic sint supravegheati cei peste o mie de copii de 15 asistenti sociali? Citi dintre ei vor mai suferi o dubla drama: drama de a nu fi ingrijiti asa cum trebuie, iar apoi aceea de a fi despartiti si de a pierde ultima certitudine, si anume dragostea de frate.

Comentarii