40% dintre iesenii cu ajutoare sociale pot ramine fara bani

joi, 02 februarie 2012, 00:10
3 MIN
 40% dintre iesenii cu ajutoare sociale pot ramine fara bani

Noile schimbari din legislatia asistentei sociale taie in carne vie in rindul beneficiarilor de asistenta sociala. La nivelul judetului Iasi, 40% dintre beneficiarii de asistenta sociala sint pasibili sa ramina fara aceste ajutoare pentru ca nu si-au platit taxele si impozitele locale, potrivit Ordonantei 124/2012. Dintr-un total de aproximativ 75.000 de beneficiari, 30.000 risca sa ramina fara ajutoare sociale daca nu-si platesc taxele. Noile reglementari propun si reguli drastice de acordare a ajutoarelor sociale. Astfel, nu vor mai putea beneficia de ajutor social persoanele care au doar o nevoie materiala temporara, ci numai familiile cu o situatie materiala precara in forma continuata.

„Intri peste om in casa si ii ceri aurul?"

Noua Hotarire a Guvernului propune chiar si o lista specifica de bunuri materiale, mobile si imobile, pe care familiile solicitante nu au voie sa le posede. Bunurile imobile se refera la cladiri sau alte spatii de locuit in afara locuintei de domiciliu, iar cele mobile la autoturisme cu vechime mai mica de 10 ani, autovehicule si utilaje agricole, aparatura electronica, conturi bancare de peste 3.000 lei si obiecte de arta sau bijuterii peste 100 grame. "Era binevenita o modificare a legislatiei asistentei sociale, dar asta cu aurul mi se pare o prostie pentru ca ingreuneaza si, de fapt, face imposibila munca functionarilor publici. Deocamdata e o enigma pentru mine. Ce poti sa faci, sa intri peste om in casa si sa ii ceri aurul? E greu, nu e ca in cazul unei masini sau al unui teren. Oricum, vom avea un curs de pregatire pe 20 februarie cind speram sa fim lamuriti", a declarat Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea. In comuna Ciurea sint inregistrate 80 de dosare pentru primirea de ajutoare sociale, dintre care 50 sint ale unor persoane care au probleme de sanatate sau care au in crestere copii mici. In schimb, in comunitatea de rromi din Grajduri nu s-au mai acordat ajutoare sociale de un an si jumatate. "La noi e lege sa ai aur, daca nu ai nu-ti poti marita fata. Ii pui 10, 20, 50 de bucati la git si o mariti. Astia care au aur oricum nu primeau ajutoare sociale, la mine in comunitate nu s-a mai primit de un an jumate. Primesc numai aia saraci, care, poate, au si ei un inel, acolo. In toata comuna, din cite stiu, sint peste 200 de dosare, insa numai 10-15 primesc ajutoare", a declarat Gagarin Stanescu, liderul rromilor din comuna Grajduri.

„Nu mai folosim banii statului pentru mita electorala"

Oficialii Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPS) Iasi sustin ca au trimis solicitari tuturor primariilor pentru a avea o situatie clara a numarului beneficiarilor de asistenta sociala platitori de taxe, insa numai 50% dintre reprezentantii primariilor au fost receptivi la mesaj. Unul dintre exemplele negative ar fi fost primarul din Mogosesti Siret, care ar fi declarat initial ca nu are de gind sa raspunda solicitarii agentiei, afirmind ulterior ca nu exista datornici la taxele si impozitele locale in comuna. "Am facut verificari la Administratia Financiara Pascani si am constatat ca sint cetateni care mai au de platit. Astfel, primarul ne-a raspuns in fals, iar din februarie acestia nu-si vor mai primi beneficiile sociale, in special indemnizatia pentru cresterea copilului, urmind ca domnului primar sa-i intocmim sesizare penala pentru fals in declaratii. Mesajul este foarte clar: nu mai folosim banii statului pentru mita electorala", a declarat Andrei Buiceag, director al AJPS. De partea cealalta, primarul Damian Butnariu se arata mirat de pozitia directorului sustinind ca la mijloc este o neintelegere. "Am auzit ca domnul director vrea sa ma actioneze in instanta, insa mai intii ar trebui sa vina sa verfice, pentru ca ei nu au facut nici o verificare la noi. De la Pascani nu aveau ce date sa ia, pentru ca ei nu au situatia de la noi. Am discutat cu domnul director si i-am spus sa vina cu o comisie ca sa verifice, eu sint deschis dialogului. Cred ca a fost o neintelegere la mijloc", a declarat Damian Butnariu, primarul comunei Mogosesti Siret. Reprezentantii AJPS sustin ca, in perioada 1 februarie – 10 martie, vor desfasura o campanie de informare a autoritatilor locale din toate comunele iesene cu privire la noua legislatie si vor efectua controale la toate primariile care nu au declarat persoanele neplatitoare de taxe.

Comentarii