7.000 de oameni la „Noaptea alba”, pe strada Lapusneanu

duminică, 02 august 2009, 18:12
2 MIN
 7.000 de oameni la „Noaptea alba”, pe strada Lapusneanu

"Noapte alba pe strada Lapusneanu" a intrecut prin numarul de vizitatori "Noaptea Muzeelor". Peste 7.000 de ieseni, cu 3.000 mai multi decit la Noaptea Muzeelor din luna mai, au stat la coada pentru a vizita Muzeul Unirii, care a fost dechis pina la ora 1,30 dimineata. "A fost o seara extraodinara. Am depasit ca numar Noaptea Muzeelor. Oamenii au stat la coada, care a ajuns pina in strada si au intrat in grupuri de 30-40 de persoane, pentru ca era foarte cald", a povestit Aurica Ichim, muzeograf-sef la Muzeul Unirii.

Evenimentul a inceput in jurul orei 19.30, cind numarul iesenilor care au iesit la promenada pe strada Lapusneanu a inceput sa creasca. Cei care au urcat spre Romtelecom, dinspre cinematograful Republica, au intrat mai intii in galeriile de arta, care au fost, la fel ca si muzeul, deschise pina la ora 1.30 dimineata. "A fost foarte multa lume. La noi a fost un fel de vernisaj continuu. Au intrat in galerie, in citeva ore, cam citi oameni intra intr-un an. Sper sa se repete acest eveniment si la anul", isi doreste Smaranda Bostan, cea care a primit publicul iesean simbata seara la Galeria Dana. Urmatorul popas dupa galerii au fost Muzeul Unirii, Libraria Avant-Garde si pasajul dintre strada Lapuseanu si parcul din spatele Muzeului, unde a fost amenajata o expozitie de fotografie cu Iasul vechi. "A fost foarte multa lume, citeva mii. Noi nici nu am apucat sa facem un tur al strazii pentru ca am fost blocati la librarie", a spus Bogdan Ojog, administratorul librariei, cladire in fata careia sapte tineri artisti, care fac parte si din colectivul de redactie al revistei de cultura "Puncte. Punct. Puncte", au desenat in premiera un desen 3D. "Am avut reactii foarte frumoase de la oameni. Si-au facut poze, iar multora le-am explicat ca un astfel de desen trebuie privit dintr-un anumit unghi pentru a-l putea vedea cu adevarat", a adaugat Ojog. In preajma librariei s-au aflat si corturile celor care au venit sa isi vinda produsele de colectie, in cadrul Tirgului Colectionarilor, organizat de Anticariatul Grumazescu. Mai mult, printre ei s-au aflat si citiva mesteri populari din Iasi care au facut demonstratii ad-hoc de olarit, dar si de cum poti da viata lemnului.

Pe scena amplasata in fata corpului Universitatii "Cuza" (fosta cladire Romtelecom) Primaria a amenajat o scena, pe care au urcat numerosi artisti, unde a avut loc si un bal de epoca. Mai mult, un moment interesant al serii a fost bataia cu flori, un ritual care se practica in Iasi la inceputul secolului al XX-lea.

 

 

 

Galerie foto

Comentarii