Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Ma bucur ca m-au acuzat de politie politica doar in perioada 1984-1989“

Fostul sef al Securitatii Iasi comenteaza decizia CNSAS

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Colonelul Constantin Ciurlau, fostul sef al Securitatii iesene, a facut politie politica. Aceasta este concluzia la care a ajuns CNSAS dupa ce i-a studiat dosarul. Numele lui Constantin Ciurlau apare pe o lista de 17 ofiteri superiori publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Colonelul Ciurlau, care a condus Securitatea Iasi, este acuzat ca a dispus „supravegherea informativa a mediului literar“ din judet si a dat avize negative pentru deplasarea in strainatate a unor persoane supravegheate.
    „Daca CNSAS a spus acest lucru, atunci e adevarat. Da, am facut politie politica, dupa legile de acum. Dar eu am respectat legile care au fost pina in 1989“, a spus ieri Constantin Ciurlau. Lista cu cei 17 ofiteri acuzati ca au facut politie politica apare in plin scandal legat de publicarea numelor celor care au colaborat cu Securitatea pina in 1990. In afara de ofiterii activi, CNSAS are in vedere si parlamentari, membri ai guvernului care au dat informatii la Securitate, toata actiunea de desconspirare fiind numita de presa „Dosariada“.
    „Au procedat conform legii“
    Pe fostul comandant al Securitatii Iasi l-am gasit acasa, in Valea Lupului. L-am intrebat daca a facut politie politica, potrivit concluziei CNSAS. „Atit am de spus: conform legilor de acum, am facut politie politica. Insa inainte de ‘89 mi-am facut datoria, conform legilor aflate atunci in vigoare. Toate faptele «incriminate» prin decizia CNSAS erau categorii de informatii, persoane si masuri de prevenire, acestea fiind obligatorii de executat, si nu facultative“, a spus la inceput Constantin Ciurlau. Apoi a adaugat ca nu are nimic de reprosat celor de la CNSAS. „Nu ii acuz de nimic pe cei de la CNSAS. Au procedat conform legii. Trebuie sa va spun insa ca nu am facut nimic ilegal. Tot ce era impotriva orinduirii socialiste sau impotriva Partidului Comunist era prevazut in Codul Penal al Republicii Socialiste Romania. Deci nu faceam nimic ilegal“, a continuat colonelul in rezerva. Referindu-se inca o data la decizia CNSAS, colonelul chiar a tinut sa precizeze „corectitudinea informatiei“. „Ma bucur ca m-au acuzat de politie politica doar in perioada 1984 - 1989. Atunci am condus Securitatea Iasi. Ar fi fost o greseala sa se spuna ca am facut politie politica si inainte de ‘84, pentru ca pina atunci am fost la contraspionaj si raspundeam de serviciile secrete straine. Si sa stiti ca servicile secrete ale unei tari, fie ca se numeste SUA, Germania, Franta sau Republica Socialista Romania, servesc interesele puterii care conduce la momentul respectiv. Iar asta nu se va schimba“, a mai afirmat Constantin Ciurlau. El a mai precizat ca gradul de colonel si-l dobindise pina in 1984, cind a venit la Iasi in calitate de sef al Securitatii.
    „Cit a condus el Securitatea, noua ne-a fost cel mai rau“
    Liviu Antonesei si Nichita Danilov sint doi dintre scriitorii cunoscuti ai Iasului care au afirmat in dese rinduri ca au fost urmariti de Securitate inainte de 1990. Pus sa comenteze decizia CNSAS in privinta lui Constantin Ciurlau, Liviu Antonesei a comentat dur activitatea fostului sef al Securitatii Iasi. „Cei care au fost anchetati in 18 mai 1983 de Securitate au fost preluati ulterior cu cinste de catre domnia sa si urmariti pina la capat, pina cind a anuntat Ion Iliescu pe postul national de televiziune ca totul s-a terminat. Cit a condus el Securitatea, noua ne-a fost cel mai rau. Am fost agresati, arestati la domiciliu“, a afirmat Liviu Antonesei. Danilov, in schimb, a parut mai putin pornit impotriva fostului sistem represiv. „Personal, nu l-am cunoscut pe acest Constantin Ciurlau. Stiu ca eu si Emil Brumaru am fost sub urmarirea Securitatii. Mai tirziu am gasit note informative inaintate de Ciurlau catre prim-secretarul judetului, Maria Ghitulica. De noi, artistii, stiu ca se ocupa un ofiter, Ioan Negru ii spunea. El se purta mai cu manusi cu noi, incerca sa ne mai ajute. Chiar ne asculta ce probleme avem. Cu el printre noi, am crezut ca s-a mai schimbat ceva in sistem“, ne-a declarat aseara scriitorul Nichita Danilov.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri