A refuzat un salariu de 10 ori mai mare ca sa ramina medic in Iasi

Subtitlu

duminică, 29 ianuarie 2012, 17:51
3 MIN
 A refuzat un salariu de 10 ori mai mare ca sa ramina medic in Iasi

Intr-o perioada in care multi dintre medicii ieseni se gindesc la plecarea in strainatate in cautarea unui loc de munca mai bine platit, un tinar medic rezident afirma ca a refuzat o oferta de 5.000 de euro pentru ca vrea sa munceasca in tara. Dr. Florin Rosu are 32 de ani, este rezident in anul IV in anestezie si terapie intensiva si lucreaza la Spitalul de Boli Infectioase. Medicul spune ca desi ii intelege pe colegii medici care pleaca in strainatate, el nu poate face acest lucru pentru ca inca mai crede ca se poate dezvolta profesional si in Iasi.

Dr. Florin Rosu a facut initial rezidentiat in medicina de familie, insa la indemnul prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase, a ales sa urmeze un nou rezidentiat, de data asta in anestezie si terapie intensiva. "Este o specialitate dificila, insa daca esti sprijinit si incurajat, atunci te poti dezvolta si in Romania. Din pacate, situatia cu care ne confruntam acum, adica lipsa medicilor cu specialitatea de anestezie si terapie intensiva, e cauzata de faptul ca rezidentii au fost ignorati mereu. Totusi, daca plecam toti, ce se mai alege de noi?!", se intreaba tinarul medic. Medicul recunoaste ca si-a ales o specialitate dificila si cu responsabilitate foarte mare, insa e multumit de alegerea pe care a facut-o. "Responsabilitatea e maxima pentru un medic din ATI. Pe anestezie, pacientul poate avea o afectiune ascunsa care sa cauzeze diverse probleme in timp ce este pe masa. Din fericire, inca nu mi s-a intimplat asa ceva. De asemenea, pe partea de terapie intensiva, ca medic te expui zilnic la numeroase infectii, riscul sa te contaminezi este foarte mare. Intr-o urgenta cind trebuie sa intubezi pacientul, nici nu mai ai timp sa-ti pui manusi. Aici avem patologie infectioasa, pacienti cu HIV/SIDA in ultimul stadiu, diverse tipuri de hepatita, este foarte riscant pentru medic", mai spune dr. Rosu. In ciuda dificultatilor, medicul spune ca a refuzat un salariu mult mai mare doar pentru ca si-a dorit sa lucreze in tara. "Anul trecut am primit o oferta din Irlanda. As fi avut un salariu de 5.000 de euro. N-am vrut sa plec, chiar daca aici salariul unui medic pe ATI este de aproximativ 450 de euro. E pacat ca pleaca in strainatate, mai ales medicii cu experienta de la care am avea mult de invatat. Am prieteni medici plecati in Suedia si mi-au spus ca le-a fost foarte greu sa se adapteze. Ruperea de radacini e grea si mereu parca iti lipseste ceva", a adaugat dr. Rosu. In cadrul Spitalului de Boli Infectioase sint cinci medici care fac garzi in Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, insa patru dintre ei sint angajati la alte spitale. Conducerea spitalului a scos trei dintre posturi la concurs si spera sa gaseasca medici dispusi sa lucreze aici.

"In timp, aceasta specialitate medicala isi pune amprenta asupra medicului. Tot ceea ce inseamna energie pozitiva ramine in spital, nu mai ajunge si la familia medicului. Insa se intimpla sa nu te lase sufletul sa pleci de linga ai tai ca sa muncesti in strainatate", a precizat si prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Comentarii