AH1N1 – „Sa ne asteptam si la cazuri de deces”

miercuri, 11 noiembrie 2009, 22:21
3 MIN
 AH1N1 – „Sa ne asteptam si la cazuri de deces”

Starea celor trei pacienti in stare grava internati in Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului de Pneumoftiziologie cu diagnostic de gripa H1N1 este stationara. Alte patru cazuri noi de gripa noua, forma usoara, au fost confirmate in cursul zilei de ieri. Medicii spun ca aparitia cazurilor grave este un lucru normal, si se asteptau la asta.

Specialistii recomanda tuturor persoanelor sa acorde o atentie deosebita simptomelor de infectie respiratorie doar daca acestea prezinta complicatii, sau persoana respectiva mai sufera si de alte afectiuni care i-ar putea agrava starea.

Primul val de cazuri grave

"Una din proprietatile virusului gripal este aceea de a face mutatii spontane, iar lumea medicala se astepta ca anumite mutatii sa duca la un virus nou. H1N1 are o transmisibilitate mai mare, insa nu si o virulenta mai mare decit celelalte tulpini de virus gripal", a declarat prof.dr. Traian Mihaescu, medic pneumolog.

De asemenea, medicii spun ca se asteapta sa apara si cazuri de deces, mai ales la persoane care nu au imunitate pentru astfel de afectiuni. Conform datelor inregistrate pina acum, 80% dintre persoanele care au decedat si aveau H1N1 erau persoane sub 60 de ani care nu mai venisera in contact cu un virus asemanator. In categoria de risc se mai incadreaza si persoanele obeze, femeile insarcinate si cei cu afectiuni cronice. "Pacientii pe care ii avem acum in ATI reprezinta doar primul val. Vor mai fi, cu siguranta. Boala la ei se manifesta prin insuficienta respiratorie, prin lipsa oxigenarii. La o infectie de genul acesta, este nevoie de macar un tratament intensiv de sapte-zece zile pina sa se observe o imbunatatire", a mai spus prof.dr. Mihaescu.

De asemenea, medicii spun ca riscul de deces in cazul gripei H1N1 este mai mic decit in cazul gripei sezoniere, si ca cea mai buna metoda de a preveni acest lucru este vaccinarea. In acelasi timp, medicii se pling ca este nevoie de servicii de terapie intensiva mult mai performante decit ce exista acum. "Cel mai mare risc al unei pandemii nu este mortalitatea, ci faptul ca in aceeasi perioada de timp o mare masa din populatie ar putea fi invalida temporar, blocind astfel mai multe domenii de activitate. Mortalitatea printr-o infectie virala exista de cind e lumea, nu e nimic nou, iar rata mortalitatii la H1N1 este mai mica decit la virusul gripal anterior", a adaugat prof.dr. Mihaescu.

Clase inchise

Noi confirmari ale gripei H1N1 au dus la inchiderea a inca doua clase din unitati de invatamint. Clasa a VII-a de la Liceul "Miron Costin" si-a suspendat activitatea pentru sapte zile dupa ce un elev de aici a fost confirmat pe criterii clinice si epidemiologice, fiind contact de grad zero. La o clasa de anul I de la Scoala Postliceala Sanitara s-a suspendat activitatea pentru o saptamina din cauza unei confirmari prin exsudat faringian.

Alte trei persoane, printre care si tinarul deja internat la Pneumoftiziologie, au primit confirmare de la Institutul Cantacuzino. Ceilalti doi adulti lucreaza la firme particulare. "Dupa ultima reevaluare a numarului de cazuri, pina acum s-au inregistrat la Iasi 161 de cazuri, din care 111 confirmate de Institutul Cantacuzino, iar restul de 50 pe criterii epidemiologice", a declarat Marius Voicescu, purtatorul de cuvint al Directiei de Sanatate Publica.

Comentarii