AH1N1: Vacanta fortata in doua licee iesene

Subtitlu

miercuri, 28 octombrie 2009, 23:59
7 MIN
 AH1N1: Vacanta fortata in doua licee iesene

Autoritatile au dispus sistarea cursurilor timp de o saptamina la cele doua clase pentru a preveni raspindirea virusului si in rindul celorlalti elevi. De asemenea, cadrele medicale ii verifica pe toti elevii celor doua licee, inclusiv in caminul Liceului Agricol, pentru a descoperi eventualele noi cazuri de imbolnavire cu virusul gripei noi. Cei doi elevi de liceu au fost internati miercuri la Spitalul de Boli infectioase si au inceput deja tratamentul. 

 

 UPDATE, ora 11.30: In momentul de fata, aproximativ 80 de persoane sint internate la Spitalul de Boli Infectioase Iasi. Daca ieri dupa-amiaza erau internate 43 de persoane: 23 de cazuri, confirmate luni si alte 20 de persoane, contacti ai acestora, pina azi dimineata, la ora 11.30, alte 40 de persoane, din mediul scolar, au fost internate cu simptome de gripa, neconfirmate inca.

 

Infectia cu virusul gripei A/H1N1 i-a ingrijorat pe parintii copiilor care invata la Scoala nr. 15 "Stefan Barsanescu". Parintii care aveau deja copii diagnosticati cu gripa noua au ales sa se izoleze pentru o perioada si sa evite contactul cu alte persoane. Ceilalti si-au luat copiii de mina si i-au adus la Spitalul de Boli Infectioase pentru analize. Ieri dupa-amiaza, conducerea spitalului nu a putut sa ofere numarul exact de pacienti cu gripa porcina internati in spital. 

Parintii sint impartiti in doua tabere: unii speriati care si-au adus copiii la spital pentru analize chiar daca acestia nu prezentau nici un simptom si altii revoltati pentru ca le sint tinuti copiii in spital dupa ce au fost depistati ca avind virusul.  Astfel, ieri, la Spitalul de Boli Infectioase au venit pe tot parcursul zilei parinti care au copii la Scoala nr.15 pentru a verifica daca au luat sau nu virusul A/H1N1. "Am vazut in presa despre ce este vorba si apoi ne-am alertat intre noi, parintii. Fetita mea nu are nici un simptom deocamdata si sper sa nu aiba nimic, insa am preferat sa-i fac analize preventiv. E un copil rezistent, insa e mai bine daca o vede un medic", a spus, in timp ce astepta sa intre la medic, Ana Blihoghi, mama unei fetite in clasa I de la Scoala nr.15. Fetita se bucura insa de vacanta neasteptata pe care a primit-o.

Pe de alta parte, parintii copiilor internati sint nemultumiti de faptul ca nu-i pot lua pe acestia acasa. "Copilul meu nu are nici o problema si nu ar trebui sa fie internat. A fost internat ieri (n.r. – marti) si ni s-a spus ca rezultatul la exsudat a iesit pozitiv pentru gripa porcina. Baiatul se simte bine, insa plinge permanent pentru ca vrea acasa. Toti vor acasa de fapt. In salon la el mai mult se joaca, in alt salon sint niste fetite cu febra, el nu are nimic insa", a spus mama unui baietel de 11 ani care a fost diagnosticat cu gripa de tip A/H1N1. Parintii baietelului au mai spus ca au putut sa-si viziteze fiul, insa au fost lasati doar pina la usa salonului si cu masca de protectie. De asemenea, nici unul dintre ceilalti membri ai familiei nu a manifestat simptome de gripa porcina pina in acest moment.
La spital au fost internati si doi frati, un baiat si o fetita. Fetita este in clasa a V-a si a fost printre primele la care boala a fost confirmata. Fratele ei a fost internat a doua zi, fara ca medicii sa aiba dagnosticul de gripa A/H1N1. "Pe baiat l-au internat pentru ca avea simptome si era contact apropiat. Nimeni altcineva din familie nu a mai manifestat simptome, iar copiii se simt bine. Am hotarit insa ca, deocamdata, sa nu mai primim vizite de la prieteni pentru a nu aparea probleme", a spus mama celor doi copii.

Se ia in calcul izolarea la domiciliu

De ieri nu se mai trimit probe la Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru confirmarea virusului gripei A/H1N1. "Nu se mai fac exsudate pentru ca nu mai are nici un rost in contextul epidemiologic actual. Diagnosticul se pune acum clinic si epidemiologic. In avalansa de cazuri care este acum, nu mai are rost sa asteptam rezultate de la Bucuresti, mai ales ca un exsudat pentru aceasta afectiune este destul de costisitor, respectiv peste 100 de lei", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, medic infectionist. De altfel, medicii spun ca se va incerca aplicarea unei noi masuri care sa prevada ca toate cazurile usoare si medii sa fie izolate la domiciliu, iar in spital sa fie internati doar cei care au diverse probleme. Astfel, in spital vor fi cei care nu au acasa conditii de izolare, stau in camine sau impart camera cu altcineva, copiii, batrinii si pacientii care prezinta diverse complicatii ale bolii.

ISJ recomanda suspendarea activitatilor extracurriculare

Aceasta a fost si una din ideile din mesajul adresat ieri populatiei de Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. El le cere oamenilor sa se izoleze la domiciliu la primele simptome ale gripei porcine. Apoi, pacientul va contacta telefonic medicul de familie impreuna cu care va stabili ce fel de masuri se impun in continuare. De asemenea, la nivel local, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a initiat un control tematic in unitatile scolare din judet. "Avind in vedere numarul de imbolnaviri inregistrat pina in acest moment in judetul Iasi, s-a recomandat directorilor unitatilor de invatamint sa suspende sau sa amine activitatile scolare extracurriculare care presupun deplasarea elevilor in grup sau care implica participarea unor grupuri mari de elevi", a declarat Sabina Manea, purtator de cuvint al ISJ. "In momentul de fata avem confirmari de gripa A/H1N1 pentru 21 de persoane de la Scoala nr.15, eleva de 15 ani de la Colegiul Tehnic Gh. Asachi de saptamina trecuta si inca un elev de acolo care a fost confirmat saptamina aceasta. Mai este cu diagnostic confirmat o tinara care s-a intors de curind din Franta si inca doua studente", a declarat dr. Elena Duca, medic epidemiolog in cadrul Directiei de Sanatate Publica . Pentru restul pacientilor internati cu suspiciunea de gripa porcina in aceste zile nu este confirmare de la Bucuresti.

Care sint simptomele?

Medicii fac in continuare recomadari populatiei pentru a evita infectia cu virusul A/H1N1. Astfel, ca in orice infectie virala, este important sa se consume o cantitate mai mare de fructe, in special cele care contin vitamina C, respectiv, citricele. "Trebuie o alimentatie corecta si echilibrata cu toate tipurile de constituenti alimentari, adica glucide, lipide si proteine. In acelasi timp, trebuie evitati alti factori de stres pentru organism care l-ar putea face vulnerabil, aici incadrindu-se oboseala accentuata", a declarat dr. Hurmuzache. Cel mai important lucru ramine insa evitarea pe cit posibil a intrarii in contact cu persoane care prezinta simptome de infectie respiratorie.

Simptomele gripei porcine sint destul de dificil de deosebit fata de cele ale altor infectii respiratorii. "Daca in infectiile respiratorii de sezon simptomele se autolimiteaza la aproximativ cinci zile, la gripa noua sint simptome care au o durata de 10-12 zile. Tusea este un pic mai intensa si de mai lunga durata, seaca si iritativa, in cazul gripei, rinoreea (scurgere nazala abundenta – n.r.) fiind cam tot de patru-cinci zile ca si in celelalte viroze respiratorii. In cazul gripei sezoniere vorbim de o febra mare, 39-40 de grade Celsius, alterare brutala a starii generale, dureri musculare si articulare, dureri puternice de cap si de ochi", a mai spus dr. Hurmuzache.

Forme grave in Bucuresti si Cluj

Medicii nu recomanda automedicatia pentru a preveni infectia, singurul lucru care ar putea face asta fiind in opinia lor vaccinul. Conform conducerii MS, vaccinul va fi disponibil incepind cu luna decembrie. La Iasi nu a aparut nici un pacient care sa dezvolte forma grava a bolii cum s-a intimplat in Bucuresti si la Cluj. Medicii spun insa ca formele severe ale infectiei, care pot duce chiar si la deces, apar la persoane care mai sufera si de alte afectiuni. "Forma grava de gripa A/H1N1 depinde de terenul pe care evolueaza boala si de virulenta afectiunii. Astfel, pot dezvolta complicatii ale bolii persoanele care au deja anumite afectiuni cardiace sau respiratorii cronice", a declarat prof.dr. Dorobat. Cea mai sigura metoda de a nu dezvolta complicatii ramine deocamdata izolarea si tratamentul specific de la aparitia primelor simptome.

A aparut si virusul West Nile la niste cai

Prefectura a facut ieri inventarul gripelor. Potrivit datelor prezentate de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP), Iasul este unul din judetele cu un numar foarte mare de cazuri de gripa porcina. Astfel, din circa 400 de cazuri constatate la nivel national, 70 au fost identificate la Iasi. Conform reprezentantilor DSP, de luna viitoare vor incepe vaccinarile pentru gripa normala, in decembrie urmind a ajunge si la Iasi primele vaccinuri impotriva gripei porcine. "Pentru vaccinul pandemic in cazul gripei porcine, in decembrie va fi demarata o campanie de vaccinare pentru personalul medical, o alta campanie urmind a fi demarata in scoli in ianuarie. Momentan, din banii alocati pina acum am putea achizitiona circa 46.000 de doze de vaccin pentru gripa normala, initial pentru persoanele peste 65 de ani, achizitia urmind a fi finalizata saptamina viitoare", a declarat Irina Mitroi, reprezentant al DSP.

Pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural s-a mai aflat si un avertisment al reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare, care au anuntat descoperirea la Hirlau a unui focar de "gripa cabalina". Virusul poate fi transmis si la om prin intermediul tintarilor. Pina in prezent, la Hirlau, 10 cai au fost declarati purtatori ai virusului West Nile Encephalitis. Virusul poate fi purtat si de pasarile salbatice, reprezentantii DSV anuntind ca vor demara o campanie de impuscare a ciorilor impreuna cu reprezentantii Directiei Silvice. "La mamifere si la unele pasari pot lipsi simptomele, dar la om poate cauza aparitia meningoencefalitei. Pina acum nu am auzit sa se intilneasca in Romania asa ceva. Abia am fost notificati ca probele sint pozitive. Vom dispune dezinsectii si vom lua legatura si cu cei de la Silvic", a declarat Mircea Susnea, directorul DSV.

Comentarii