Angajata a Fiscului trimisa in judecata intr-o afacere de miliarde

miercuri, 03 ianuarie 2007, 22:53
5 MIN
 Angajata a Fiscului trimisa in judecata intr-o afacere de miliarde

Cum sa cistigi trei miliarde de lei intr-o luna: cumperi un spatiu comercial subevaluat si il vinzi la un pret de peste 25 de ori mai mare decit cel pe care l-ai platit. Aceasta este reteta de succes aplicata de o functionara a Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi si de administratoarea firmei de textile Nelmar Iasi. Aceasta tranzactie imobiliara a avut loc intre o functionara a Directiei de Control din cadrul DGFP Iasi, Felicia Sonea, si Cornelia Banu, administratorul firmelor Nelmar SA Iasi si Alimentara 86 IALE SA Iasi. Pentru aceste operatiuni cu un imobil apartinind SC Alimentara 86 IALE, desfasurate in perioada iulie-august 2001, cele doua au fost trimise in judecata de DNA Iasi. Cornelia Banu este acuzata de evaziune fiscala si folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii, iar Felicia Sonea pentru complicitate la evaziune fiscala si la folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii, precum si pentru intermedierea efectuarii unor operatiuni financiare cu scopul de a primi foloase necuvenite. Pe linga cele doua femei, in dosar au mai fost cercetati si inspectorii DGFP Valentin Mancea, Viorica Buruiana, Radu Sorina si Manuela Lupu, dar care au fost scosi de sub urmarirea penala, fiind amendati administrativ cu cite 10 milioane.

O sesizare

Totul a pornit de la o sesizare facuta de Prefectura Iasi in primavara anului trecut. DNA Iasi a fost sesizata cu privire la posibile infractiuni in care erau implicate persoane din cadrul DGFP Iasi. In urma controlului efectuat s-a descoperit ca la DGFP exista un dosar in care era implicat numele Corneliei Banu, ca administrator si unic actionar al firmei Alimentara 86 IALE SA Iasi. In 2001, ea a cumparat actiunile firmei de la SIF Moldova, insa nu a facut actiunile necesare opririi functionarii societatii ca o societate pe actiuni. Dupa doar citeva luni, Cornelia Banu i-a convocat pe fostii actionari si le-a propus vinderea spatiului comercial principal al firmei. Initiativa a fost aprobata, astfel ca spatiul comercial a fost vindut catre Felicia Sonea, pentru suma de 117 milioane de lei vechi, desi fusese cumparat pentru o suma de 10 ori mai mare. Dupa o luna, cumparatoarea a vindut spatiul catre firma Nelmar SRL Iasi, unde administrator si unic actionar era aceeasi Cornelia Banu. Costul spatiului: 3 miliarde de lei, adica de peste 25 de ori pretul cu care fusese cumparat. Procurorii DNA au considerat ca, in acest fel, Cornelia Banu a incercat sa ascunda valoarea de piata a imobilului si astfel sa se sustraga de la plata obligatiilor fiscale reprezentate de impozitul pe profit aferent diferentei de pret. La inceputul lui 2002, Banu a solicitat DGFP Iasi efectuarea unui control fiscal in vederea lichidarii. Controlul efectuat de un inspector al DGFP in aprilie 2002 a aratat ca firma Alimentara 86 mai avea la acel moment de achitat impozite si majorari datorate statului in valoare de peste 520 milioane lei, astfel ca inspectorul a solicitat sesizarea Parchetului.

"Nu exista lege care sa imi interzica cumpararea unei cladiri"

Felicia Sonea se declara nevinovata. Ea spune ca nu i se poate reprosa nimic si considera ca aceste actiuni sint o incercare de a se scapa de ea. Functionara afirma ca vinzarea si mai apoi cumpararea imobilului au fost facute in nume propriu, ca persoana fizica. "Sint o persoana fizica care a cumparat si vindut un imobil. Nu am gasit o lege care sa imi interzica sa cumpar o cladire. Oricum, in timp se va demonstra ca ceea ce se intimpla acum este o greseala. Pe linie profesionala nu exista nimic sa mi se reproseze", a declarat Sonea. In legatura cu o posibila implicare a sa in controalele efectuate la SC Alimentara 86 IALE, functionara a negat orice interventie. "Nu am vrut sa ma implic in activitatea de control pentru ca nu am vrut sa se spuna ca mi-am influentat colegii. Anchetatorii s-au legat de mine pentru ca lucrez unde lucrez. Probabil ca, daca as fi fost femeie de serviciu la CFR, altfel ar fi stat lucrurile. Insa, avind in vedere framintarile din interiorul DGFP Iasi, precum si dorinta de a se scapa de mastodonti, pe mine nu ma mai mira nimic", a adaugat Felicia Sonea.
Avocatul Corneliei Banu si al Feliciei Sonea, Ionel Nechita, s-a declarat uimit de concluzia la care au ajuns procurorii anticoruptie. El ii acuza pe anchetatori ca au speculat relatia de prietenie care exista intre cele doua femei si relatiile cu colegii de la Finante. "S-a incercat specularea relatiilor particulare intre cele doua femei si s-a ignorat faptul ca nu au existat activitati profesionale in care sa fie implicata Felicia Sonea. Nu s-a precizat faptul ca in anii 2001-2002 legea nu era atit de drastica cu functionarii publici si nici modul in care s-a facut sesizarea. Astept cu nerabdare sa rezolvam in fata judecatorilor aceasta situatie jenanta in care sint discreditate doua persoane legate de o prietenie. Felicia Sonea este victima unor solticarii ale altor persoane cu care a lucrat la Finante, fosti colegi care vor astfel sa loveasca in ea", a precizat avocatul Nechita. El contesta si modul in care a fost realizat raportul de evaluare al DNA. "Acest raport al «superspecialistului» DNA nu este deloc obiectiv, nu este o expertiza stiintifica. Acest expert, care e probabil economist, si-a spus parerea, a comentat si a facut pina si o incadrare juridica. Insa in instanta vom avea ocazia sa combatem acest raport si sa solicitam o noua expertiza", a conchis Nechita.

Fostul vice de la Fisc, acuzat ca a supervizat o manevra de "spaga mascata"

In luna martie, in momentul sesizarii procurorilor anticoruptie, Corpul de Control al Prefecturii il acuza pe fostul adjunct al DGFP Ioan Grigoriu de grave nereguli. Oficialii Prefecturii sustineau ca Felicia Sonea, subordonata lui Grigoriu, a "invirtit" prin acte un imobil, cu un traseu ciudat, afacerea desfasurindu-se in parteneriat cu Cornelia Banu, administratoara firmei Nelmar. Valerian Salavastru, seful Corpului de Control al Prefecturii Iasi, lasa de inteles in martie anul trecut ca in aceasta afacere exista "spaga mascata". Prefectura il acuza pe Grigoriu ca a supervizat tranzactia si a dosit dosarul. In acest caz au fost efectuate nu mai putin de trei controale. Primul a concluzionat ca s-a incalcat legea, iar al doilea a aratat ca totul s-a desfasurat corect. Al treilea insa a ajuns la aceeasi concluzie cu primul, fiind efectuat chiar de seful Biroului de Audit Public Intern al Directiei de Finante Publice Botosani, care fusese insarcinat cu aceasta misiune de catre Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Comentarii