Arhitect ucis de gripa H1N1

marți, 18 ianuarie 2011, 00:46
4 MIN
 Arhitect ucis de gripa H1N1

La Iasi s-a inregistrat in acest inceput de saptamina primul caz de deces din cauza gripei H1N1. Pacientul in cauza a fost si primul internat din acest an cu acest diagnostic si starea sa a fost foarte grava de la inceput. Dupa aproximativ zece zile de tratament intensiv, organismul barbatului nu a mai rezistat. "Pacientul a decedat in cursul noptii de duminica. Era in stare foarte grava, cu disfunctii multiple de organe. A intrat in stop cardio-respirator pe care am putut sa-l resuscitam, al doilea stop la fel. Din nefericire insa, la al treilea stop cardio-respirator nu am mai putut face nimic pentru pacient", a declarat dr. Gabriel Iosep, medicul coordonator al Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva a spitalului.

In prezent nu mai este nici un alt pacient cu acest diagnostic internat in Spitalul de Pneumoftiziologie. La Iasi au mai fost confirmate in acest an doua cazuri de gripa H1N1, la un barbat de 30 de ani si la o femeie de 34 de ani intoarsa recent din Italia. Barbatul a avut o forma foarte usoara de boala si nu a necesitat internare, iar femeia a stat citeva zile in Spitalul de Boli Infectioase, tot cu o forma usoara a bolii.

Medicii ieseni au declarat ca virusul a fost luat de catre Constantin Lepadatu intr-o excursie pe care acesta a facut-o in perioada sarbatorilor de iarna in Egipt. Barbatul nu se vaccinase antigripal nici in 2010, nici in 2009.

"Era plin de viata si vroia sa faca un proiect de reamenajare a spatiului din Piata Unirii"

Conf.dr.arh. Constantin Lepadatu fusese ales presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Iasi – Vaslui, in vara anului trecut si era seful Catedrei de "Arhitectura-Design-Reprezentari" din cadrul Facultatii de Arhitectura din Iasi. Colegi arhitecti si fosti studenti si-au exprimat regretul fata de de trecerea in nefiinta a lui Constantin Lepadatu. "Mi-a fost profesor pe vremea cind dadeam la facultate in Bucuresti, in perioada 1983-1985 m-am pregatit cu dumnealui. A fost un om extraordinar, un om care nu accepta jumatatile de masura. A fost si profesor pentru multe generatii de arhitecti si cu adevarat a reprezentat un model. El a proiectat cladirea Universitatii «Petre Andrei» si cea a viitorului Palat al Justitiei", a declarat Tudor Vericeanu, arhitectul sef al municipiului Iasi.

De altfel, arhitectii ieseni au avut o intilnire inainte de sarbatorile de iarna. "Am ciocnit cu totii un pahar de sampanie si am ascultat muzica de camera. Am vorbit cu profesorul Lepadatu atunci si mi-a spus ca mai are multe proiecte de realizat. Era plin de viata si vroia sa faca un proiect de reamenajare a spatiului din Piata Unirii. N-a prevazut nimeni atunci ce avea sa se intimple mai tirziu", a mai spus Vericeanu.

Colegii si prietenii arhitectului nu si-au putut stapini emotiile in momentul cind au fost intrebati despre acesta. "Ne cunosteam de 55 de ani, n-am timp sa spun eu toate cite ar fi de spus despre Constantin Lepadatu. Mi-e greu sa vorbesc despre el, era un om ca toti oamenii. Iertati-ma, dar nu pot vorbi!", a spus abia tinindu-si lacrimile Mihai Apetrei, prieten al disparutului si coleg cu acesta la Facultatea de Arhitectura.

In decembrie isi cauta loc de veci, iar in ultima vreme discuta despre arhitectura funerara

Rodica Buliga: "Poate a avut o premonitie, nu stiu"

Colegii arhitectului povestesc ca acesta fusese bolnav si inainte de plecarea in Egipt. "Ne-am vazut pe 22 decembrie la o intilnire cu mai multi arhitecti. Atunci ne-a spus ca a fost foarte racit, nu stia daca era vorba de gripa sau doar o viroza. Oricum, era deja subrezit inainte de a pleca in Egipt. Am aflat apoi de la cunoscuti ca au fost probleme si in hotelul in care fusesera cazati acolo. Foarte multi dintre cei cazati tuseau, el si un rus fiind in starea cea mai grava. De altfel, a mers si in Cairo la spital pentru tratament. Excursia lor s-a scurtat oricum si la intoarcerea in tara deja se simtea mult mai rau", a povestit Rodica Buliga, arhitect si trezorier al filialei iesene a Ordinului Arhitectilor.

Ciudat este faptul ca, in decembrie 2010, Constantin Lepadatu a incercat sa-si caute loc de veci, insa cavoul pe care l-ar fi vrut s-a vindut inainte de a avea posibilitatea sa faca el o oferta. "Poate a avut o premonitie, nu stiu. Oricum, una din ultimele discutii pe care le-am avut cu el a fost despre arhitectura funerara. Mi-a spus ca ii e foarte greu sa gaseasca un loc de veci, iar daca nu gaseste aici, se duce la Bucuresti. Este o pierdere importanta pentru arhitectura, l-am admirat pentru pasiunea cu care organiza actiunile noastre de cind a fost ales presedinte. Vroia sa candideze pentru postul de decan al facultatii si ar fi fost cel mai indreptatit sa cistige. Mie mi-a fost profesor din primul an de facultate, era asistent atunci in 1973. S-a casatorit apoi cu o colega de-a mea, Margareta, insa n-au avut copii. Au format un cuplu frumos, ea este distrusa acum de pierderea lui", a mai spus Rodica Buliga.

In functia de presedinte interimar al filialei iesene a Ordinului Arhitectilor din Romania a fost desemnat George Carapanu, care era trezorier la nivel national. In scurt timp se vor organiza noi alegeri pentru a desemna un nou presedinte. Inmormintarea va avea loc joi, slujba religioasa desfasurindu-se la Biserica "Sfintii Petru si Pavel" la ora 12,30.

Comentarii