Armata de pedagogi a Protectiei Copilului, infrinta de un pustan

luni, 11 aprilie 2011, 11:51
4 MIN
 Armata de pedagogi a Protectiei Copilului, infrinta de un pustan
Agresivitatea este deprinsa in primii ani de viata

Un baietel de doar zece ani a pus pe jar conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi. Baiatul provine dintr-o familie cu probleme serioase in ceea ce priveste violenta si consumul de alcool. De altfel, de citiva ani aproape toti copiii au fost scosi din familie si au intrat fie in centre de plasament, fie in asistenta maternala. Baiatul de zece ani a urmat un timp cursurile unei scoli primare din localitatea Verseni, insa din cauza agresivitatii sale a fost mutat in Complexul de Servicii Comunitare Bucium din Iasi. Problemele nu s-au incheiat insa nici aici, iar acum conducerea DGASPC nu stie ce sa mai faca cu el pentru ca baiatul este in continuare foarte agresiv atit cu ceilalti copii, cit si cu salariatii.

Isi batea o colega mai buna ca el la invatatura

Baiatul se afla in sistemul de protectie deja de citiva ani, insa pina acum n-a reusit nimeni sa se inteleaga cu el si sa-l ajute sa-si depaseasca problemele cauzate de comportamentul agresiv. Asistentii sociali au acum mari probleme in a-l supraveghea pentru ca baiatul fuge mereu si este foarte agresiv cu toata lumea. Nu de putine ori a amenintat cu sinuciderea atunci cind lucrurile nu au mers asa cum si-ar fi dorit el. Dupa ce a fost scos din familie de catre asistentii sociali, copilul a fost internat in Centrul de Plasament de la Verseni si a mers la scoala primara din localitate. „Desi baiatul avea rezultate bune la scoala, facuse o adevarata fixatie pentru o colega de clasa. Era foarte agresiv cu ea si o batea mai ales atunci cind ea lua note mai mari decit el. In clasa, invatatorul a incercat absolut tot ce s-a putut. Statea permanent cu el, il chema mai tirziu la scoala ca sa nu se intilneasca cu ceilalti, incerca sa comunice cu el, dar nu a reusit sa se inteleaga cu baiatul deloc. Pina la urma, parintii fetitei au facut plingere la ISJ si a trebuit sa-l scoatem din acea comunitate", a declarat Niculina Karacsony, director adjunct in cadrul DGASPC. Baiatul a fost adus in centrul de plasament Bucium, insa nu a fost gasita o solutie pentru problemele sale. „Avem dificultati mari in supravegherea lui. A si fost internat in Spitalul Socola de doua ori in ultima perioada, insa diagnosticul dat de medici nu justifica incadrarea lui intr-un grad de handicap si internarea intr-un centru special unde ar putea avea un tratament specific. Sintem nevoiti sa-l incadram intr-o scoala de masa. Cazul este foarte greu, pentru ca baiatul pune in pericol securitatea celorlalti copii si a personalului din centru", a mai spus Karacsony.

Pina si psihologii au capitulat

Baiatul provine dintr-o familie dezorganizata in care mai sint inca sase copii. Parintii lor sint cunoscuti ca mari consumatori de alcool si in casa lor a fost mereu scandal, copiii fiind nevoiti sa asiste la batai crunte si scene de o violenta extrema. Practic, anii lor de formare a bazei emotionale s-au petrecut intr-un climat violent. In urma cu citiva ani, asistentii sociali au sesizat problemele si au scos toti copiii din familie. Doi sint acum in centru la Verseni, doi sint in Centrul de Plasament „Sf. Spiridon" din Tirgu Frumos, unul dintre copii este dat in grija unui asistent maternal si inca o fata este majora si nu se mai afla in sistemul de protectie. In afara de baiatul de zece ani, inca unul din fratii sai incepe sa aiba manifestari violente fata de cei din jur. Baiatul care este acum in Iasi a trecut insa prin sedinte intregi de consiliere psihologica, psihopedagogica, insa nimic nu a functionat. In momentul de fata se asteapta o noua evaluare medicala in cazul lui pentru a se putea lua o decizie in ceea ce priveste scoala in care ar trebui sa ajunga.

Cazul este cu atit mai delicat cu cit baiatul a amenintat de multe ori ca se sinucide, si chiar s-a urcat pe diverse cladiri spunind ca se va arunca. „Astfel de cazuri ne ingrijoreaza foarte mult, avind in vedere ca avem foarte putin personal angajat in centre. Ar trebui sa avem cite un asistent pentru fiecare copil ca sa ne asiguram ca nu sint probleme. Pe de alta parte, salariatii care exista acum nu au mai fost perfectionati in timp pentru a afla noi metode de a gestiona aceste cazuri. Oricum, in ultimele doua luni am avut foarte multe sesizari in ceea ce priveste situatii de abuz sau neglijare", a mai spus sefa DGASPC. O statistica realizata de Serviciul pentru Situatii de Urgenta din cadrul DGASPC arata ca numarul cazurilor de abuz a crescut in ultimele luni. Astfel, in luna ianuarie a acestui an s-au inregistrat 38 de cazuri noi, in care 67 de copii au suferit diverse forme de abuz, cei mai multi dintre ei fiind neglijati. Urmatoarea luna a adus 34 de cazuri noi cu 62 de copii abuzati, iar in luna martie numarul cazurilor de abuz a crescut pina la 45, fiind implicati 68 de copii. In momentul de fata, la Serviciul pentru Situatii de Urgenta se afla in lucru 128 de cazuri in care sint implicati 222 de copii.

Comentarii