Atentie, pietoni: cad pietre! Puneti acest semn pe blocuri! (FOTO)

vineri, 07 ianuarie 2011, 00:25
7 MIN
 Atentie, pietoni: cad pietre! Puneti acest semn pe blocuri! (FOTO)
Cele doua iesence asteptau tramvaiul, in statia din Piata Unirii, cind s-au trezit ca le cade tencuiala in cap

Doua femei au ajuns pe patul de spital dupa ce au fost lovite de tencuiala cazuta de pe un bloc din Piata Unirii, situat in zona statiei de tramvai pentru directia Copou-Gara.

Femeile se aflau in statia de tramvai, una dintre ele cu un baietel de trei ani de mina. Iesisera la plimbare in centrul Iasului, dar au ajuns la spital cu rani la nivelul capului. Din fericire pentru ele, ranile nu au fost grave, iar copilul nu a fost lovit deloc. "Am crezut ca e cutremur prima data. Am strins copilul linga mine sa nu pateasca ceva", spune una din femei.

La putin timp dupa accident, a mai cazut o bucata de tencuiala, mai mica, care nu a mai lovit pe nimeni. Blocul este administrat de Termoservice. In timp ce municipalitatea arata cu degetul spre presedintele si comitetul executiv al asociatiei, reprezentantii asociatiilor de proprietari sustin ca de vina se face administratorul, respectiv Termoservice.

"Am ametit de la lovitura si am cazut linga refugiu"

Maria Sabadi se afla cu baietelul de trei ani al unei rude la plimbare. "Nu este deschisa inca gradinita si se plictisea baietelul in casa. Am hotarit sa iesim un pic la aer, sa ne mai plimbam. Am fost la porumbei in Piata Unirii si baietelul era foarte bucuros ca i-a vazut", a povestit Maria Sabadi, in virsta de 53 de ani.

Dupa ce au vazut porumbeii, cei doi s-au indreptat spre statia de tramvai pentru a lua un mijloc de transport in comun sa ajunga in cartierul Dacia. Era putin trecut de ora 13, cind Maria si baietelul de trei ani s-au asezat in fata vitrinei farmaciei Sensiblu. In aceeasi zona se oprise si Ioana Tasca, in virsta de 58 de ani, cu intentia de a astepta un tramvai. Cele doua au fost insa lovite puternic in cap de o bucata mare de tencuiala care a cazut de pe blocul linga care se aflau, de la nivelul ultimului etaj. "Stateam linga geam cind mi-a cazut tencuiala in cap. Prima data am crezut ca e cutremur. Am simtit apoi o lovitura la cap si am strins copilul linga mine sa-l protejez sa nu-l atinga si pe el ceva. Am dus apoi mina la cap, am incercat sa ma indepartez de zona respectiva, sa scot si copilul de acolo. Am ametit insa de la lovitura si am cazut linga refugiul de tramvai", a povestit Maria.

Baietelul a avut noroc si nu a fost lovit de nici una din bucatile de tencuiala cazute de pe bloc. Cealalta femeie a fost lovita mai usor decit prima. "Asteptam tramvaiul, cind am auzit un zgomot mare si apoi mi-a cazut bucata de tencuiala in cap. Parca mi-a amortit atunci capul si apoi am vazut ca-mi curge singe de la taietura de pe cap", a spus si Ioana Tasca. Femeia este de loc din Tecuci, insa venise la Iasi in vizita la o prietena.

"Cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea"

Oamenii care se aflau in statia de tramvai si au vazut ce s-a intimplat au sunat la 112 si la locul accidentului a ajuns un echipaj de la Serviciul de Ambulanta Judetean care a acordat femeilor primele ingrijiri medicale. Au fost transportate apoi la Spitalul de Neurochirurgie pentru tratament de specialitate. "Pacientele au suferit traumatisme cranio-cerebrale minore. Au fost pansate, li se vor face radiografii pentru a vedea daca vor fi complicatii, insa starea lor este buna si nu cred ca va fi nevoie de internare", a declarat dr. Florin Gramada, purtatorul de cuvint al spitalului.

In urma incidentului, familia uneia dintre paciente este hotarita sa-si faca dreptate in justitie. "Voi cauta un avocat bun si voi da asociatia de proprietari in judecata. Nu este normal sa se intimple asa ceva. Mama era taiata la cap dupa ce a trecut intimplator pe aici. Si mai avea cu ea si un copil mic. Cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru acest accident", a declarat Claudiu Sabadi, fiul uneia dintre victime.

De altfel, aceasta a avut noroc de caciula pe care o avea pe cap si care a mai atenuat impactul. "Aveam caciula pe cap, din fericire. Cine stie ce pateam daca nu o aveam?", a mai adaugat Maria. Femeia a sunat-o pe mama copilului in timp ce primea ingrijiri in ambulanta si aceasta a venit si a luat acasa baiatul de trei ani.

Martorii accidentului spun ca nu este pentru prima data cind se intimpla asa ceva in acea zona. "A mai cazut tencuiala de pe pereti si in alte zile, nu e prima data. Noi am mai facut reclamatii la asociatia de proprietari, dar nu s-a intimplat nimic", a afirmat si Alexandru Balanescu, martor la accident si angajat al uneia din firmele care au sediu in acel bloc. "Nu se face nimic aici sa se repare. Dupa ce a cazut prima bucata mare de tencuiala, am mai vazut una cazind. Eu abia intrasem in farmacie cind s-a intimplat asta", a adaugat Dorina Bodoga, martora a accidentului.

––-

Vinovati sint toti si nimeni

Incidentul din Piata Unirii s-a produs in urma desprinderii tencuielii de pe aticul blocului din statia de tramvai. Reprezentantii municipalitatii arunca vina asupra presedintelui si comitetului executiv de la blocul de pe Cuza Voda numarul 1. "E vina asociatiei de proprietari, reprezentate de catre presedinte si de catre comitetul executiv. Administratorul nu poate sa faca nimic fara o hotarire a adunarii generale a locatarilor. Decizia de reparatie o ia presedintele si comitetul executiv, impreuna cu locatarii. Administratorul nu are fonduri la dispozitie. Mai mult, exista un contract de administrare la mijloc", a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvint al municipalitatii.

Reprezentantii Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi (AGAPL) sustin insa contrariul, si faptul ca administratorul este raspunzator pentru reparatii. "Legea spune ca administratorul trebuie sa propuna masurile necesare. Presedintele se face vinovat in momentul in care nu aproba aceste masuri. Asociatia de proprietari este reprezentata de catre administrator", a declarat Dumitru Bucur, seful AGAPL. Acesta a adaugat ca fatada cladirii este un bun comun. Astfel, nu conteaza daca se desprinde tencuiala de pe fatada reprezentata de balconul unui proprietar sau un alt perete exterior.

Locatarii: "Bunavointa din partea noastra a fost"

Blocul din Piata Unirii de unde s-a desprins tencuiala este administrat de catre Termoservice, unitate aflata in subordinea Consiliului Local. Conducerea firmei a declarat ca a facut notificari catre asociatia de proprietari privind problemele la fatada cladirii. "Anul trecut in primavara, i-am notificat de problemele existente cind s-a facut fisa tehnica a blocului. Pe 23 decembrie 2010 am luat masura de a sesiza asociatia din nou cu privire la riscul de a cadea tencuiala si am imprejmuit zona. Am chemat o firma de alpinism utilitar pentru a indeparta tencuiala care statea sa cada", a mentionat Tudor Tudose, directorul Termoservice.

Acesta a specificat ca s-a lucrat in cursul noptii de 23 spre 24 decembrie, deoarece firmele de la parterul blocului nu au fost de acord sa se intervina in cursul zilei. Reprezentantii firmei Vertical Limit au declarat ca s-a intervenit doar pe portiunile cu probleme. "Ne cheama regulat acolo, pentru ca au mai fost probleme cu tencuiala. La sfirsitul anului trecut am intervenit la scara A. La scara B, de unde a picat tencuiala acum, nu erau probleme. Am intervenit din nou pentru a da jos si ce a mai ramas", a declarat Daniel Tuca, directorul firmei de alpinism utilitar. Acesta a adaugat ca problemele apar din cauza infiltratiilor. In urma fenomenului de inghet-dezghet al apei, tencuiala a fost aruncata afara.

Presedinta asociatiei de locatari a blocului Cuza Voda 1 nu a putut fi contactata. Locatarii imobilului au precizat ca au fost efectuate lucrari de reparatii la atic. "Este reparatie facuta acum 4-5 ani. Bunavointa din partea noastra a fost. Este o portiune care tine de alt bloc, unde a fost data jos tencuiala si nu s-a mai pus nimic. Noi am refacut si tencuiala. Cine se putea astepta la o asa neplacere? Totusi, nu putem face astfel de lucrari in fiecare an, pentru ca nu avem bani. Nu poti sa faci un gard in fiecare an doar pentru ca ar putea cadea o sipca", a fost de parere Radulescu M., care locuieste la etajul 5.

Concluzia Primariei: "Ne pare rau"

Reprezentantii Primariei au declarat ca in perioada urmatoare vor fi verificate fatadele blocurilor. "Ne pare rau pentru incident. La nivelul Primariei a fost demarata o verificare cu privire la starea fatadelor blocurilor. Avem insa putini oameni si aceasta actiune merge destul de greu. Exista si o hotarire de Consiliu Local care prevede ca obligatia ingrijirii fatadelor cade in sarcina asociatiilor de proprietari", a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvint al municipalitatii.

Conform legii 230/2007, art. 56, litera a, constituie contraventie "neluarea de catre proprietari, de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (…) pe toata durata existentei acestora". Sanctiunea este amenda de la 500 la 3.000 de lei.

Unele asociatii care intimpina astfel de probleme au apelat la un artificiu, lipind afise care atentioneaza trecatorii cu privire la posibile caderi de tencuiala. Acestea nu scutesc insa asociatia de proprietari de raspundere in cazul producerii unor incidente. "Degeaba se pune afis daca nu se imprejmuieste zona periculoasa. Oricum, lucrarile de reparatii trebuie facute pentru a inlatura pericolul", a declarat Bucur.

Reprezentantii Biroului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei au specificat ca vor face verificari la imobilul respectiv. "O sa vedem ce este acolo, daca s-au facut notificari, daca este constituit fond de reparatii. De asemenea, vom verifica daca au fost depuse si acte pentru reabilitarea termica a imobilului", a declarat Paraschiva Ursache, sefa Biroului Asociatii de Proprietari.

Comentarii