Angajat sa-l apere pe patronul de la Tracorom, Antonie Iorgovan ii trimite pe magistratii bacauani la scoala

marți, 03 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Angajat sa-l apere pe patronul de la Tracorom, Antonie Iorgovan ii trimite pe magistratii bacauani la scoala

In decurs de doar citeva luni, magistratii bacauani s-au vazut recuzati in bloc pentru a doua oara de inculpatii dintr-un dosar penal de rasunet. Prima situatie de acest gen a aparut in cazul dosarului Banca Transilvania. Cel de-al doilea eveniment de acest gen s-a derulat ieri in dosarul „Petrolul”, in care este implicat si Nicusor Damian, patronul firmei Tracorom din Bacau. Cauza a fost la fel de aprig disputata de aparatori, care au recuzat pe rind instantele de la Tribunalul Bacau si pe cele de la Curtea de Apel. In acest fel, judecata pe fond in dosar a fost oprita pina la solutionarea cererii de recuzare de catre Curtea Suprema de Justitie. Intre timp, judecatorii de la Tribunalul Bacau au decis prelungirea mandatului de arestare a celor noua inculpati cu inca 30 de zile.
Inca de dimineata, pe holurile Tribunalului Bacau se agita lume buna in cautarea salii in care se judeca dosarul „Petrolul”. Femei imbracate elegant contrastau cu oamenii de rind, pe care procesele i-au adus in fata instantei. Barbati, la fel de atenti la calitatea hainelor pe care le purtau, se indreptau spre ceea ce se numea „sala de la beci”. Adica sala de la subsol a Tribunalului, unde urma sa se judece dosarul. Numai ca dupa aproape doua ore s-a schimbat sala de judecata. Rabdatori, toti cei care urmareau dosarul „Petrolul” s-au mutat la parter si au ascultat odata cu magistratii declaratiile citorva violatori si tilhari, in asteptarea procesului care-i interesa.
Atmosfera s-a mai inviorat putin cind in incapere si-a facut aparitia Antonie Iorgovan, care a cerut dosarul „Petrolul” pentru a-l studia. Din orice colt al salii, lumea a inceput sa-l fixeze pe parintele „Constitutiei”. Unii vizibil impresionati de celebrul avocat pe care l-au vazut pina acum doar la televizor, altii discret, parca temindu-se de cel pe care-l aveau in fata. Susotelile din ce in ce mai puternice demonstrau ca oamenii au descoperit cine este personajul. Cu timpul, lucrurile s-au mai linistit, iar cind Iorgovan a parasit sala, totul a revenit la normal.
Magistratii de la Tribunal au fost recuzati in bloc
Abia pe la ora 12.30 a intrat pe rol si dosarul mult asteptat. Sala a devenit brusc neincapatoare, cei interesati de cursul dosarului stind atit de ingramaditi, ca nu aveai unde sa arunci un ac. Insa atmosfera aproape de nesuportat din cauza caldurii nu a durat decit citeva minute. Adica exact pina cind avocatii au cerut recuzarea tuturor judecatorilor de la Tribunalul Bacau. Doar reprezentatul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a facut nota discordanta, cind a cerut instantei sa scoata institutia sa din cauza, intrucit cei care se ocupa de recuperarea taxei de drum rezultata de pe urma vinzarilor de produse petroliere sint finantistii. Peste zumzaiala din sala s-a facut auzita vocea judecatorului. „Mentinem masura arestarii pentru inca 30 de zile si inaintam cererile de recuzare la Curtea de Apel”, a cazut ca un trasnet decizia completului. O larma de nedescris a izbucnit printre avocati, care au inceput sa protesteze impotriva deciziei magistratilor. „Nu aveti dreptul sa va mai pronuntati cu privire la mentinerea arestarii din moment ce ati fost recuzati”, „Nu puteti sa faceti acest lucru intrucit printre cei recuzati va aflati si dumneavoastra”, „Va cerem sa consemnati ca decizia de mentinere a starii de arest ati luat-o dupa ce ati fost recuzati” – se auzeau una peste alta vocile avocatilor. „Vom consemna acest lucru, dar mentinem starea de arest pentru inca 30 de zile” a sunat implacabil decizia completului.
Buimaciti, avocati si rude au iesit pe hol sa se consulte. Peste jumatate de ora, completul a revenit in sala. A fixat termen de judecata pentru 19 iulie si a anuntat ca peste citeva momente va fi inaintat doarul la Curtea de Apel, pentru judecarea cererilor de recuzare.
Antonie Iorgovan spune ca n-a mai vazut abuzuri ca la Bacau
„Rechizitoriul intocmit de procurorul Constatin Placinta in acest dosar a fost facut la comanda si din razbunare. Cred ca doamna judecator este depasita de situatie si din cauza asta a reactionat asa. Din moment ce a fost recuzata, nu mai putea sa se pronunte cu privire la starea de arest. Orice act ulterior cererii de recuzare este lovit de nulitate, este un abuz. N-am intilnit in nici un colt de tara asa ceva. Voi propune modificarea Constitutiei in asa fel incit sa ridicam inamovabilitatea judecatorilor (n.r. – un judecator nu poate fi schimbat sau mutat din functie fara acordul lui) si sa-i trecem pe toti la o reexaminare profesionala. Se profita de faptul ca este lipsa de cadre si ajung magistrati tot felul de oameni care nu fac dovada competentei lor profesionale” a declarat Antonie Iorgovan dupa iesirea din sala.
In jurul orei 15.30, la Curtea de Apel e pustiu. Programul de lucru s-a terminat. Au fost chemati judecatorii si un grefier de acasa. Pe holuri, grupuri, grupuri de avocati discuta despre posibilitatile pe care le au pentru apararea celor arestati. Minutele trec din ce in ce mai greu. Se incing discutii cu avocatul Cornel Badoiu, care este si deputat si membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, care il apara pe Mihai Lauruc, inculpat in acest dosar. Aproape ca este pus la colt de confratii de breasla, care ii „scot ochii” cu lacunele legislative din Codul penal si cel de procedura penala. „A ajuns dosarul de la Tribunal”, spune cineva si nerabdarea creste si mai mult. Marius Birgauanu, singurul avocat bacauan printre cei din alte localitati, a fost desemnat de colegii sai sa inmineze cererile de recuzare ale magistratilor de la Curtea de Apel. Era deja o ora tirzie. In plus, avocatii erau mult prea obositi ca sa se mai angajeze in polemici cu completul de judecata care urma sa se intruneasca in sala. Cererile lor vor fi judecate de instanta superioara in grad, in acest caz Curtea Suprema de Justitie. (Mirela ROMANET)

Comentarii