Cautatorii in stele de la Corbasca

vineri, 27 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Cautatorii in stele de la Corbasca

Pasionati de astronomie din aproape toata tara s-au adunat zilele acestea la Corbasca, pentru a participa la a noua editie a Taberei nationale de astonomie pentru tineret intitulata "Perseide 2001". Manifestarea reuneste atit astronomi profesionisti cu mare experienta, dar si tineri astronomi amatori care incearca sa patrunda tainele Universului. Din prima categorie, a profesionistilor, este de remarcat prezenta la Corbasca a lui Valentin Grigore, liderul Societatii Astronomice Romane de Meteori, un astronom ale carui observatii au primit aprecieri internationale si care a reusit sa realizeze citeva fotografii remarcabile in timpul eclipsei totale de soare din 1999 sau ale unor ploi meteorice de mare intensitate. Liderul taberei este Dan Mitrut, un alt astronom cu mare experienta, de loc chiar din Corbasca si care a mai organizat aici citeva intruniri ale astronomilor amatori si profesionisti.
Tabara de anul acesta a fost instalata pe un teren din apropierea scolii, de unde observatiile sint propice mai ales ca atmosfera are in zona o turbulenta foarte scazuta, poluarea luminoasa este foarte redusa, iar mediul natural este deosebit. Tinerii au venit dotati cu corturi si cu toate cele necesare unei tabere adevarate, dar cele mai pretioase lucruri aduse la Corbasca sint cele citeva aparate astronomice, telescoape, lunete si accesoriile necesare. Aparatele au fost procurate cu mare greutate si au fost obtinute inclusiv cu sprijinul unor asociatii internationale sau a unor astronomi romani stabiliti in strainatate. Unele dintre acestea costa chiar si 3.600 de dolari, iar cea mai ieftina este o luneta care a costat "doar" 1,5 milioane de lei. Observatiile vizeaza in special caderile de meteori, insa ofera imagini deosebit de spectaculoase si ale celorlalti astri ai boltii. Asa este cazul planetei Saturn, care poata fi vazuta prin telescoape in toata splendoarea sa, cu satelitii, inelele si detalii ale acestora.
Tinerii aproape ca nu au somn, dat fiind ca pe tot timpul noptilor efectueaza observatii, iar ziua fac excursii in imprejurimi sau analizeaza rezultatele observatiilor de pe timpul noptii. Rezultatele observatiilor vor ajunge pina la International Meteor Organization, dar vor fi evaluate si in cadrul concursului de astronomie pentru tineret organizat de invitatii din SUA si Canada ai SARM Romania. Tabara de la Corbasca a reusit sa stirneasca un enorm interes si in rindul localnicilor, dintre care multi care isi petrec acum serile uitindu-se prin telescoape spre cer.
Actiunea nu s-a bucurat de un sprijin financiar prea mare, urmind ca Directia Judeteana de Tineret si Sport sa suporte totusi o treime dintre costuri. Entuziasmul i-a ajutat pe astronomi sa treaca usor peste aceste probleme si sa contribuie din propriul buzunar la buna desfasurare a activitatii. Este de mentionat si ajutorul pe care Scoala Corbasca l-a oferit, prin punerea la dispozitie a citorva incaperi, dar si pe cel oferit de primarul Iorgu Puscasu, care i-a convins pe citiva intreprinzatori locali sa ofere gratuit pentru astronomi hrana si alte lucruri necesare. (O.P.)

Comentarii