Criza gazului ia amploare

sâmbătă, 15 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Criza gazului ia amploare

Scaderea presiunii gazului metan pina la jumatate din debitul normal, din cauza gerurilor inregistrate in ultima perioada, pune probleme tot mai mari Sucursalei Distrigaz Nord Bacau. Chiar daca populatia Bacaului nu are de suferit, reprezentantii Distrigaz sustinind ca la consumatorii casnici lucrurile sint normale, faptul ca Bacaul este cel mai mare consumator de gaz din zona Moldovei afecteaza locuitorii din celelalte judete. In aceste conditii, sefii de la Distrigaz Bacau au fost pusi in situatia de a lua masuri speciale de reducere a consumului, astfel incit populatia sa nu aiba de suferit.
Cei mai afectati de criza gazului, declansata in urma cu citeva zile, sint marii agenti economici, care sint si cei mai mari consumatori de gaz din judet. Pentru a nu fi afectata populatia si a nu se inregistra situatii de genul celor semnalate in Bucuresti sau Cluj, cind oamenii nu au avut presiune nici macar pentru a incalzi mincarea, furnizorul de gaz din judet le-a cerut colosilor industriali sa ia masuri pentru reducerea consumului. "Degeaba actionam pentru reducerea presiunii la beneficiarii care consuma 3.000 mc/an, pentru ca nu rezolvam nimic. Este mult mai usor ca beneficiarii care consuma 3.000 mc/pe ora sa faca economii, pentru ca marea masa a populatiei sa nu sufere. Agentii economici ne-au inteles si au facut economii, luind singuri masuri pentru reducerea consumului de gaz", ne-a declarat Mircea Apetrei, inginer sef al Sucursalei Distrigaz Nord Bacau.
Printre agentii economici nominalizati de sefii Distrigaz ca ar fi redus consumurile din proprie initiativa se numara Letea, CET, Termloc, Carom, dar si alte mari societati. Se pare, insa, ca aceste societati au redus consumul nu pentru ca asa au vrut, ci pentru ca oricum nu aveau alta solutie, intrucit presiunea prea mica a gazului perturba activitatea de productie, iar despre rentabilitate nici nu se putea vorbi. Cele mai mari probleme se intregistreaza pe platforma petrochimica Borzesti. Din cauza presiunii scazute a gazului, Carom Onesti a inchis inca de joi sectia de Izopren, iar Chimcomplex si Rafo functioneaza, de citeva zile, la limita de avarie. Cele doua centrale din Onesti care produc agentul termic pentru incalzirea localitatii au luat, de asemenea, masuri speciale. CET 1 Onesti a trecut numai pe functionare cu conbustibil lichid, iar CET 2 Onesti, pentru ca functioneaza numai cu gaz metan, si-a continuat activitatea chiar in conditiile in care presiunea este variabila. Potrivit reprezentantilor de la Distrigaz Onesti, toate aceste masuri de reducere a consumului colosilor industriali au fost luate pentru ca populatia si celelalte institutii publice sa nu aiba de suferit.
Reducerea presiunii gazului metan afecteaza, totusi, populatia municipiul Bacau care este recordata la sistemul de termoficare al Termloc. Pentru ca toate cele 38 de centrale termice de cvartal functioneaza cu gaz metan, reducerea presiunii a determinat scaderea temperaturii agentului termic care a plecat spre casele bacauanilor. "Atunci cind presiunea este prea mica, singura masura pe care o putem lua este sa sistam furnizarea apei calde. Sistarea se aplica la fiecare centrala termica in parte, in functie de presiunea gazului. Masura a fost pusa deja in practica la o parte dintre centrale", ne-a declarat Viorel Comanescu, directorul de exploatare al Termloc SA Bacau.
Desi ieri dimineata, la nivel national, se anuntase ca criza gazului va fi remediata, vineri dupa-amiaza, la Distrigaz Nord Bacau nu se stia nimic despre imbunatatirea situatiei. Sefii societatii furnizoare de gaz din judet erau, in continuare, in alerta, pentru reducerea consumului la marii agenti economici. (Costinela BREAHNA, Mariuca BOBOSA)

Comentarii