Fiecare iarna dubleaza datoriile la intretinere

miercuri, 08 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Fiecare iarna dubleaza datoriile la intretinere

Iarna ce sta sa inceapa se anunta una foarte grea, nu numai pentru ca s-au anuntat gerurile cele mai dure din ultimii ani, dar si pentru ca plata intretinerii ii va sufoca pe cei mai multi dintre noi. Daca la apa rece consumul este in scadere fata de perioada calda a anului, consumul de gaze creste sensibil. De-a dreptul exploziv se majoreaza, insa, in aceasta perioada, cheltuielile cu agentul termic. Cum gigacaloria s-a scumpit, este de asteptat ca, pentru un apartament de doua camere, factura sa ajunga la cel putin 700.000 de lei lunar, iar pentru unul de trei camere, in jur de un milion de lei.
Daca se iau in consideratie toate aceste elemente, este de asteptat ca primavara viitoare sa-i prinda pe bacauani cu datorii enorme la intretinere. A devenit o obisnuinta ca iernile sa sporeasca cel putin de doua ori datoriile populatiei la plata agentului termic. Marturie in acest sens stau cifrele din anii trecuti: in noiembrie 1997, existau restante de 7,8 miliarde de lei, iar in martie 1998, aceastea ajunsesera la 14 miliarde de lei. Cum pe timpul verii facturile scad, in noiembrie 1998 erau de plata 15 miliarde de lei, in timp ce la iesirea din iarna, adica in martie 1999, se adunasera deja facturi neachitate in valoare de 32 de miliarde de lei. In anul respectiv, bacauanii si-au lichidat o parte din datorii pe timpul sezonului cald, asa ca in noiembrie mai erau de plata 20 de miliarde de lei. Insa, conform regulii, iarna 1999/2000 a sporit de mai bine de doua ori datoriile, care au ajuns in luna martie a acestui an la 52,8 miliarde de lei. Potrivit regulii, pe parcursul ultimei veri, bacauanii au mai platit cite ceva din restante, astfel ca, in prezent, au mai ramas de rezolvat facturi in valoare de 36,8 miliarde de lei. De mentionat ca aceste sume fac referire doar la apa calda si caldura, care sint componentele preponderente in cuantumul intretinerii.
Pentru a avea o imagine reala a dinamicii restantelor la intretinere se pot raporta sumele mentionate, la cursul valutar mediu din perioadele respective. Se poate observa ca datoriile la inceput de iarna sint relativ constante cind sint calculate in valuta: 1,5 milioane dolari in 1998, 1,15 milioane dolari in 1999 si 1,4 milioane dolari in 2000, dar ca aceleasi datorii au variat destul de mult la iesirea din iernile trecute, adica 1,7milioane dolari in 1998, 2,1 milioane dolari in aprilie 1999 si 2,6 milioane dolari in martie 2000. (O.P.)

Comentarii