Mii de bacauani au vrut sa atinga moastele Sfintului Gheorghe

duminică, 06 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Mii de bacauani au vrut sa atinga moastele Sfintului Gheorghe

Printre credinciosii care s-au inghesuit sa atinga moastele, acestea au fost urcate intr-o masina militara si strajuite de o garda de onoare, formata din patru ostasi. Sfintele Moaste au plecat prin oras, intr-un pelerinaj care i-a surprins pe multi bacauani care nu aveau habar de acest eveniment religios si care se grabeau sa ajunga la piata. Preotii si autoritatile militare care au insotit cortegiul au ezitat daca sa o ia pe strada 9 Mai, pe linga biserica Precista, sau prin fata primariei si prefecturii. A fost aleasa cea de a doua varianta, care s-a dovedit si cea mai neinspirata: autoritatile locale si judetene au facut abstractie de acest eveniment si nici primarul, nici prefectul nu s-au aflat in institutiile pe care le conduc in timpul saptaminii. De altfel, sfii judetului si orasului au lipsit de la ceremonia religioasa care a avut loc in curtea Bisericii Sfintul Gheorghe, fapt cu totul explicabil, atit timp cit nu ne aflam in an electoral. Singura exceptie a fost secretarul judetului, Ioan Ionita, care a ascultat slujba printre enoriasi.
Moastele au ajuns la Biserica Sfintu Gheorghe in jurul orei 10.00, unde au fost primite de Preasfintia Sa Eftimie (foto) , Episcopul Romanului, si de P.S. Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar. Un sobor format din 35 de preoti a tinut o slujba in aer liber, care a durat aproape trei ore si care i-a impresionat pe cei peste 2.000 de credinciosi prezenti. Un adevarat spectacol, la care a contribuit din plin si corul bisericii. In timpul slujbei a fost hirotonisit si preotul Dumitru Dan Bumbea, care va primi in curind o parohie, in localitatea Dumbrava.
Preotul Vasile Radu, protopopul Protoieriei Bacau Sud, cel care a facut posibil acest eveniment, ne-a declarat ca, de 25 de ani de cind slujeste la Biserica Sfintu Gheorghe doreste sa le ofere enoriasilor un asemenea moment de inaltare crestineasca. Moastele Sfintului gheorghe au fost aduse, cu aprobarea Mitropolitului Daniel, de la Biserica din Deleni, judetul Iasi, acolo unde femurul mumificat al Marelui Mucenic Gheorghe sta din 1790, dupa ce patriarhul Alexandriei i le-a daruit logofatului Andrei Ruset. Icoana facatoare de minuni de la Minastirea Bistrita i-a fost daruita lui Alexandru cel Bun, acum 400 de ani, de Ioan al VIII-lea Paleologul. Potrivit Protopopului Radu, icoana si-a dovedit in timp, la fel ca si moastele Sfintului Gheorghe, capacitatile facatoare de minuni. Moastele si icoana vor sta in Bacau, la Biserica Sf. gheorghe, timp de o saptamina, pina duminica viitoare, si pelerinajul este permis zilnic, intre orele 7.00 – 21.00. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii