"Zaharul" Sascut se va vinde pe bucati

vineri, 29 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 "Zaharul" Sascut se va vinde pe bucati

"Sascutul a devenit un centru de activitate de protectiune romana; deci amu anulu trecutu cind pentru prima oara se puse in miscare si in tara noastra acea importanta si necunoscuta pina atunci la noi industrie zacharina, care ne facu sa admiram cu totii unu produsu romanu, superioru subtu tote punctele de vedere tutuloru produseloru similare loru in strainatate". Citatul de mai sus face parte dintr-un articol aparut intr-un ziar din Bucuresti datat 4 noiembrie 1877.
Pe mosia Elias, la circa trei kilometri de satul Sascut, intr-un loc
acoperit de paduri ce tineau pina in lunca Siretului, acum 125 de ani grupul italian "Sgerdelli, Montenari si Borghetti" incepea constructia primei fabrici de zahar din Romania. Dupa doar un an de zile, in 1876, pe piata romaneasca aparea primul zahar fabricat in tara. In 1899, in urma unei conventii incheiate intre Statul roman si trustul belgian "La compagne internationale de sucreries belges", fabrica a fost preluata de acesta din urma, care a adus imbunatatiri
substantiale procesului de productie, reusind sa dubleze cantitatea de sfecla ce putea fi prelucrata. In acelasi an s-a construit prima uzina electrica, ale carei utilaje, dupa ce au fost renovate si completate in 1926, a ramas in functiune pina in ziua de azi. Un an mai tirziu, se construieste uzina de apa, iar fabrica primeste numele de "Danubiana". Din 1930 fabrica trece in proprietatea unei societati italiene, care o va exploata pina in 1941. Nationalizata in 1948, fabrica de zahar din Sascut va ramine in proprietatea statului, si va beneficia de o serie de imbunatatiri care au avut ca obiectiv marirea capacitatii de prelucrare si cresterea productivitatii. Dupa 1989 fabrica este supusa unui proces masiv de decapitalizare datorat atit politicii guvernelor de protectie sociala cit si liberalizarii importurilor fara o minima protectie a producatorilor interni. FPS, care detine pachetul majoritar de actiuni, a incercat in nenumarate rinduri sa privatizeze societatea, insa, o avarie tehnica, produsa in toamna anului 1998, a determinat oprirea procesului de productie la fabrica de zahar si esuarea oricarei tentative de privatizare. Dupa aproape un an de tergiversari, Tribunalul Bacau a desemnat un lichidator. Acesta a incercat, la rindul sau, sa vinda fabrica de zahar in trei rinduri, insa a esuat. Ca urmare, lichidatorul va trebui sa vinda societatea pe bucati pentru a obtine banii necesari platii creditorilor. Prima licitatie a fost stabilita pentru data de 4 ianuarie. (Razvan BIBIRE)

Comentarii