RAGC taie apa de la toate casele din Bacau

miercuri, 13 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 RAGC taie apa de la toate casele din Bacau

Regia de Gospodarie Comunala Bacau a decis sa inceapa o sustinuta campanie de debransare de la retea a locuintelor individuale din municipiul Bacau, atit din cauza datoriilor mari, dar si pentru ca locatarii refuza consumul contorizat, in ciuda faptului ca folosesc mai multa apa decit platesc. In aceasta situatie se afla circa 6.000 de familii care locuisc la case, in cartierele marginase ale orasului, dupa cum a precizat directorul tehnic al RAGC, Mihai Airinei.
Directorul general al RAGC Bacau, Adrian Craiovan, ne-a declarat ca masura va fi aplicata incepind cu 1 iulie. "Nu mai putem face fata actualei productii, care prespune ca in reteaua orasului pompam 3,2 milioane de metri cubi de apa lunar, pe care o platim la Directia Apelor, in timp ce la consumatori ajung 2,1 milioane de metri cubi de apa. Admitem ca pierderile din retea ating 15%, dar restul provine din lipsa contorizarii la abonatii individuali, la puncte sau centrale termice. Ei spun ca folosesc atita apa cit prevede cota pausal, dar realitatea este ca in perioada de vara se consuma mai mult, din cauza consmului de apa in alte scopuri, precum irigatiile. Situatia trebuie reglementata", a precizat directorul Craiovan.
Problema este ca locuitorii de la case au diferite suprfete de teren pe care le iriga cu apa din reteaua orasului, fara sa plateasca insa aceasta apa. Toate casele din Bacau platesc doar o cota de apa stabilita prin sistemul pausal, care nu este conforma cu adevaratul consum de apa. De aceea, RAGC le-a cerut consumatorilor in repetate rinduri sa isi monteze contoare pentru a plati exact cit consuma, ceea ce nu s-a intimplat pina acum, desi prin avizele de realizare a bransamentelor locatarii de la case erau obligati sa monteze si contoare. Directorul Craiovan a spus ca este dispus sa monteze contoare la case pe banii regiei, probabil incepind din cartierul Serbanesti, pentru a ajunge cu productia de apa la cote mai apropiate de realitate.
Intreruperea apei la acesti consumatori va necesita un volum de munca foarte mare si costuri ridicate. Mai exact, pentru intreruperea bransamentelor va trebui spart carosabilul strazilor in nenumarate locuri, cu avizul prealabil al unitatilor ce detin si alte retele, cum ar fi cele de gaze, energie electrica si termica, telefoane, etc. De asemenea, va fi nevoie si de acordul Primariei sau al Politiei – Serviciul Circulatie.
Debransarea ii va viza in primul rind pe locatarii cu debite mari si facturi neachitate de mai mult de 45 de zile, precum si pe locatarii care au suprafete de teren care poseda suprafete de teren nedeclarate sub semnatura si cu bransamente necontorizate, ceea ce se intimpla la majoritatea caselor. Debransarea fiecarei locuinte in parte costa intre doua si cinci milioane de lei, ceea ce face conducerea RAGC sa creada ca suma nu va putea fi suportata de marea majoritate a locatarilor, mai ales ca acestia sint din categoria celor cu venituri modeste. In aceste cazuri, RAGC nu va mai livra apa din reteaua orasului, pina cind nu sint platite si datoriile si vor fi instalate contoare la bransamente.
Directorul tehnic al RAGC, Mihai Airinei, a mai precizat ca in gospodariile individuale se folosesc la irigatul gradinilor peste 500 de litri de apa pe metrul patrat, ceea ce face sa fie afectata alimentarea cu apa a celorlalte categorii de consumatori. Cota pausal stabilita pentru case este cuprinsa intre 2 mc/luna/persoana in cazul in care exista doar o ciusmea in curte, de 4 mc in cazul in care exista si robinete in casa, si de 6 mc in cazul in care locuinta este prevazuta si cu baie. (O.P.)

Comentarii