Salile de operatie s-au transformat in cuptoare

miercuri, 10 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Salile de operatie s-au transformat in cuptoare

Zece dintre cele 12 sali de operatie ale Spitalului Judetean s-au transformat de citeva zile in cuptoare incinse, in care actul medical a devenit o proba de rezistenta si pentru medici, dar si pentru pacienti. Problema nu e noua si se repeta ca un blestem in fiecare vara torida. Cele zece sali de operatie nu sint prevazute cu aparate de aer conditionat, motiv pentru care, la orele diminetii si dupa-amiezii, atunci cind lucrul in spital este in toi, aerul este irespirabil, iar efectuarea unei interventii chirugicale devine un chin. Toate salile de operatie sint prevazute cu geamuri opace, care nu se deschid, dar care sint indreptate inspre o curte interioara de beton, sporind astfel si mai mult caldura sufocanta dinauntru.
"Daca ar fi numai caldura de afara, tot ar fi mai usor de suportat, desi la ora prinzului sint deja 35 de grade. In sala de operatie temperatura depaseste 45 de grade din cauza lampii chirugicale, care incinge si mai tare atmosfera", ne-a declarat dr. Constantin Negru, medic chirurg. Doar doctorii din sectia Chirugie infantila si cei din sectia Chirurgie I au aparate de aer conditionat in doua sali, in rest, toti ceilalti chirurgi sint nevoiti sa indure aerul fierbinte.
"Este greu de suportat mai ales atunci cind avem de imobilizat fracturi cu ajutorul tijelor, operatie care se face asistata de un aparat radiologic. In aceste situatii, trebuie sa tinem pe noi un sort de plumb greu de 25 de kilograme. Pe o caldura sufocanta, purtarea sortului este de-a dreptul epuizanta", spune dr. Dorin Nafornita, seful sectiei Ortopedie din Spitalul Judetean. Alti chirurgi au ajuns sa isi ia adio de la luxul instalatiilor de aer conditionat. "E chestie de autosugestie. Am ajuns sa imi inoculez in creier ca asa trebuie sa fie si indur canicula", spune la intrarea in sala de operatie chirurgul Dan Chelariu.
Nu doar chirurgii sint cei care suporta greu canicula si sint nevoiti sa se concentreze in conditii cu totul improprii. In sala de operatie, odata anesteziati, si pacientii sint supusi unui chin in plus. "Sub anestezie, sistemul de termoreglare al pacientului este blocat. Acoperit cu vreo trei cimpuri operatorii si sub lampa chirurgicala care emana caldura continuu, bolnavul se deshidrateaza", spune dr. anestezist Mihail Dahnovici. Si pacientii si chirurgii vor trebui sa astepte sa treaca vara pentru ca temperaturile de peste 45 de grade sa le dea pace. De vreo patru ani, aceasta problema nu s-a rezolvat pentru ca niciodata nu au fost bani. Nici anul acesta nu sint sanse ca aceste instalatii sa fie cumparate si montate in salile de operatie. (Cezara DUTA)

Comentarii