Sansa industriei onestene este privatizarea

luni, 26 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Sansa industriei onestene este privatizarea

Ovidiu Musetescu, ministrul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) s-a intilnit simbata, 24 februarie, cu administratorii si liderii de sindicat ai societatilor Carom si Rafo si a avut o runda de convorbiri cu proprietarii societatii private Chematex – unicul producator de produse siliconice din Romania, intreprindere dezvoltata pe un modul desprins din societatea Chimcomplex Borzesti. Ovidiu Musetescu a declarat, dupa vizitarea intreprinderilor, ca s-a aflat la Borzesti pentru a constata la fata locului cit de avansate sint pregatirile pentru privatizare unor intreprinderi mari si care sint, dupa citiva ani, rezultatele unor societati privatizate deja chiar pe aceasta platforma. "Vrem sa intelegem daca privatizarea a fost o optiune buna, cu ce probleme se confrunta agentii economici, pentru ca pe linga privatizare un rol important al Guvernului si al APAPS trebuie sa fie si dezvoltarea ulterioara a sectorului privat". Musetescu a facut declaratii importante in legatura cu sansele la privatizare a intreprinderilor de stat de pe platforma Borzesti si a clarificat etapele pe care acestea le vor parcurge, dupa ce saptamina trecuta Guvernul a decis revigorarea programului de privatizare PSAL 1 si pregatirea programului PSAL 2 – derulate impreuna cu Banca Mondiala. Carom, Rafo si Chimcomplex sint intreprinderi mari, atractive pentru diversi investitori, dar dificile din punct de vedere al conduitei financiare. Este pentru pima data cind un oficial procedeaza la Borzesti la precizarea atit de clara a unor perspective pentru o industrie considerata de multi altii muribunda.
Problema Rafo va fi analizata joi in Guvern
Oprita de doi ani, Rafinaria Onesti i-a oferit ministrului APAPS imaginea unei intreprinderi abandonata inexplicabil de guvernele precedente. "Rafo este o rafinarie moderna, peste media europeana, are echipamente relativ noi, un colectiv de oameni priceputi, ingineering si management deosebit" – a apreciat in fata ziarisitilor, prezenti simbata la Onesti, Ovidiu Musetescu. Dar, dupa atita timp indicatorii financiari si intentia de repornire a instalatiilor reprezinta o problema complicata. De aceea, in particular, in cazul lui Rafo, se pare ca privatizarea ar fi o solutie mai buna si care ar asigura si fondurile necesare reluarii, daca nu imediate, cel putin in perspectiva imediata a productiei. "Probabil ca joi, in Guvern, voi prezenta o nota privind oportunitatea privatizarii Rafo. Cert este ca un capital de lucru necesar repornirii rafinariei, se ridica la 40 – 50 de milioane de dolari". Ministrul si-a insusit concluziile mai vechi ca Rafo are trei solutii de redresare, care sint: absorbtia in SNP, un program de restructurare financiara si aminarea momentului privatizarii cu inca doi ani cel putin sau privatizarea dupa modelul PSAL. Ultima solutie este, insa, de departe si cea mai realista.
Combinatul Carom mai sta un an holtei
La Carom, situatia se prezinta oarecum diferita. Combinatul a acumulat un volum important de datorii si lucreaza cam la 30% din capacitatea instalata. I n lipsa unor investitii serioase, a unor facilitati, a lipsei de perspectiva interna de a-si realiza capital de lucru si a unei perspective moderat optimiste de a-si desface produsele intr-o formula comerciala adecvata, Carom se va zbate inca multa vreme in aceasta situtie – a apreciat ministrul APAPS. Societatea nu este pregatita in mod adecvat, in acest moment, pentru privatizare. Urmeaza ca specialistii din APAPS si din combinat sa formeze un nucleu necesar care sa analizeze toate aceste aspecte. "Am convenit ca, probabil, la inceputul anului viitor ar trebui sa punem pe hirtie o strategie adecvata de privatizare a acestui combinat, iar procedura propriu-zisa de privatizare sa se lanseze mai curind in 2002, decit in acest an".
Ce sanse are Chimcomplex la privatizare?
Ovidiu Musetescu a fost mai prudent cu evaluarea sanselor Chimcomplex la privatizare, desi aceasta societeate a fost cea mai avansata pe acest drum decit suratele ei din Borzesti. El a preferat sa dea, ca exemplu, derularea privatizarii Oltchim Rimnicu Vilcea, care are acelasi profil de activitate dar "arata mai bine decit Chimcomplex". Intreprinderea din Borzesti este, si ea, angajata la credite de retehnologizare mari, la scadenta, garantate de stat. "La Chimcomplex am promis ca voi veni peste doua luni – a precizat Musetescu -, cind voi vedea si in ce stadiu se va afla Rafo si Carom, functie de care vom decide ce se va intimpla la Carom si cind vom analiza, pentru prima data, si situatia Chimcomplex". Ministrul privatizarii nu a dat, insa, nici o sansa refacerii fostei platforme industriale Borzesti, in formula ei de acum zece ani, "pentru ca toate intreprinderile de aici pot functiona independent, pe ratiuni comerciale".
Asupra analizei facuta simbata de Ovidiu Musetescu pe cea mai importanta platforma industriala a judetului Bacau si a Moldovei vom reveni. (Petru DONE, Cristian BIBIRE)

Comentarii