Satul cu un singur locuitor cu drept de vot

sâmbătă, 25 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Satul cu un singur locuitor cu drept de vot

In 1963, Ciolpani era un sat cu 21 de familii, numarind 78 de persoane. Aflat la 4 kilometri de Buhusi, acest sat prospera. Locuitorii sai erau invidiati pentru linistea in care convietuiau, departe de tumultul orasului. Prin decret, a fost interzisa atunci construirea oricarei alte locuinte. N-au mai fost acceptate nici lucrarile de reparatii la casele existente. Treptat casele s-au "topit", satul Ciolpani devenind astazi, probabil, cel mai mic sat din Romania, cu numai trei case si patru locuitori. In evidenta primariei buhusene el figureaza ca sat, iar in listele electorale regasindu-se, deocamdata, ca locuitoare a Ciolpanului, doar Paduraru Lucertia, care, in urma cu doua saptamini, s-a mutat la Buhusi.
Asadar, casa Paduraru cocheteaza cu pustiul. Prin preajma i-am gasit pe membrii familiei buhusene Sandu, care ar vrea sa cumpere aceasta casa, "daca afacerea va putea fi inchieata". Eugen Sandu explica dorinta sa de a deveni locuitor la Ciolpani: " Aici e multa liniste si viata la oras e grea. Eu cred sa satul Ciolpani are viitor".
In cea de-a doua casa din Ciolpani i-am gasit pe sotii Ujica. Ei au lucrat pina in 1992 la Borsec si s-au retras aici. "Am lucrat mult prin lume, zice Petru Ujica, si va pot spune ca acest sat este cel mai mic din tara, cu numai trei case si patru locuitori". Aurica Ujica adauga: "Suntem pensionari. Ne bucuram de faptul ca aici e liniste. Stam in coasta manastirii Ciolpani si ne place. Uneori noaptea, ne mai viziteaza tiganii din Orbic si ne fura totul. Sintem cam saraci, traim numai din 900.000 lei pe luna si casa se duce la vale. Vechea conducere a Primariei a pus bodyguarzi sa ne bata, cind am solicitat sa ne acorde si noua ceva ajutoare. Noul primar a spus ca ne va ajuta sa ne consolidam casa".
Viata mondena a satului cu trei case si patru locuitori se reduce la discutia zilnica pe care familia Ujica o incropeste cu Sandica Ghirvu, care locuieste impreuna cu sotul sau, in apropiere. La casa Ghirvu nu ne-a raspuns insa nimeni. Doi dulai harnici si zgomotosi pazeau curtea.
Prin Cioplani, pe drumul care duce catre manastire exista reteaua de curent electric. Din 1990, desi zona este foarte pitoreasca, nimeni n-a cutezat sa-si inalte o casa. Exista i nsa semne ca satul ar putea sa renasca. Unii dintre proprietarii de teren, putini la numar, au realizat imprejmuiri care tradeaza intentii de construire a unor case. (Ion FERCU)

Comentarii